Ν.Ε.Σ.Π.Α.Α.: “Λύση στο πρόβλημα εμφάνισης κατάδικων και υπόδικων ΑΜΕΣΑ για τις αστυνομικές Υπηρεσίες”

Ανακοίνωση Ν.Ε.Σ.Π.Α.Α.*

Σε έναν πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα ‘’πόλεμο‘’ με έναν αόρατο εχθρό όπως έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς ηγέτες στον πλανήτη, μάχεται η Χώρα μας. Η μάχη με τον Κορωνοϊό δεν είναι εύκολη και αυτό το αντιμετωπίζουν μαζί με τους επαγγελματίες υγείας και οι συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται στον δρόμο και στις Υπηρεσίες.
Οδηγίες και Εγκύκλιοι εκδίδονται με πρωτοφανή ταχύτητα σε μια προσπάθεια πρόληψης. Σε αυτό λοιπόν το σημείο οφείλουμε ως αστυνομικοί και συνδικαλιστές να επισημάνουμε, να δημοσιοποιήσουμε τις ανησυχίες πολλών συναδέλφων μας και να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά την εξάπλωση του ιού, αφορά τον συνωστισμό πολιτών και έχει την δυνατότητα να προληφθεί, καθόσον υπάρχει ικανός χρόνος γι αυτό.
Την ίδια ώρα που εκδίδονται διαταγές για παραμονή στα Τμήματα του ελαχίστου προσωπικού για την λειτουργία των γραφείων ώστε να παρθούν καλύτερα μέτρα πρόληψης, ανακύπτει ένα ακόμα μείζον πρόβλημα.
Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από την διαδικασία εμφάνισης, ειδικότερα τι πρώτες πέντε ημέρες κάθε μήνα ( 1η έως 5η Απριλίου), στα κατά τόπους ανά την Ελλάδα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας, πολιτών οι οποίοι έχουν αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους. Ειδικότερα με τον νέο ποινικό κώδικα και τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας, αυξήθηκαν ραγδαία οι διατάξεις και των υποδίκων για εμφάνιση στις ανωτέρω Υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό λοιπόν θα προκαλέσει η αθρόα προσέλευση άνω των πεντακοσίων (500) περίπου ανθρώπων σε πολλά αστυνομικά τμήματα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο είναι γνωστό στις Υπηρεσίες από την μέχρι σήμερα εμπειρία και πρακτική.
Είναι προφανές, ότι όσα μέτρα και αν πάρθηκαν για ραντεβού σε εκδόσεις διοικητικών πράξεων (ταυτότητες, διαβατήρια) προς πρόληψη της εξάπλωσης, θα πάνε χαμένα στις πρώτες πέντε ημέρες του επομένου μήνα, αν δεν αλλάξει κάτι. Οι τρόποι με τους οποίους σκέφτονται και έχουν σχεδιάσει να ενεργήσουν Διοικητές Τμημάτων και Γραμματείς είναι αξιέπαινοι, πλην όμως είναι μεμονωμένοι και πηγάζει πάντοτε κίνδυνος λάθους χειρισμού, από το γεγονός ότι οι περιοριστικοί όροι δεν είναι μίας Εισαγγελίας αλλά πολλών ανά την Επικράτεια.
Καλούμε για όλα τα ανωτέρω την φυσική και πολιτική ηγεσία μας, να μεριμνήσει άμεσα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να δοθούν σαφείς οδηγίες στις Υπηρεσίες και ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο στην μάχη που δίνεται κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού.

Ν.Ε.Σ.Π.Α.Α.- ΝΕΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ-ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΩΝ