Μυτιλήνη: Με βραχιολάκι η καταγραφή των μεταναστευτικών ροών

Καταγραφη των εισερχόμενων μεταναστευτικών ροών, με προσωπικά στοιχεία καταχωρημένα στην ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για εξτρεμιστικές δράσεις ξεκίνησε και εφαρμόζεται στη Μυτιλήνη. Στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που υποδέχεται σχεδόν τα 2/3 των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

image

Με ειδικό βραχιολάκι (05/03) η καταγραφή των μεταναστευτικών ροών- σε κάθε πρόσφυγα και λαθρομετανάστη- στα ΚΕΠΥ και hotspot της Μυτιλήνης. Τα βραχιόλια διαθέτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ επιβλέπει η ΕΛΑΣ.
Τα βραχιόλια, φέρουν ένδειξη Α (για Σύρους και Ιρακινούς) ή Β για όλες τις άλλες εθνότητες. Το κάθε ένα βραχιόλι, αναγράφει κωδικούς σε barcode -με πληροφορίες για την εθνικότητα, ημερομηνία πρώτης εισόδου και σημείο καταγραφής, προσωπικά στοιχεία καθώς και πόσες κουβέντες και εξοπλισμός του χορηγήθηκε, πληροφοριες για συσσιτια κλπ- και είναι ατομικό και μοναδικό για τον καθένα.
Εφαρμογή του μέτρου είχε προηγηθεί στο (νεο) hotspot που λειτουργεί στη Χίο.

image

Τα στοιχεία είναι καταχωρημένα στην ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για εξτρεμιστικές δράσεις.
Όπως είχε διευκρινίσει ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, “Η τοποθέτηση βραχιολιού σε όσους καταγράφονται στα κέντρα υποδοχής και στα hotspots έγινε για καθαρά πρακτικούς λόγους. Δεν υπάρχει καμία ρατσιστική διάθεση” ενώ είχε σημειώσει την προσωρινότητα του μέτρου αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί.