“Μπλόκο” ΕΛΑΣ, στα τρακτέρ των αγροτών

Στην ΕΛΑΣ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, για να ανακόψουν την κίνηση των αγροτών στην Αθήνα, ώστε να μην επιτραπεί σε κανένα αγροτικό όχημα να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας

image

Οκτώ αστυνομικά μπλόκα, προβλέπεται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ώστε να ανακοψουν την κίνηση αγροτικών μηχανημάτων προς το κέντρο της Αθήνας (12/02) Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συντονιστικών οργάνων των αγροτών, στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν, περίπου 15.000-20.000 αγρότες.
Διόδια Ελευσίνας, και στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, για όσους κινούνται από τη Νότια Ελλάδα,   στα διόδια Αφιδνών για όσους κινηθούν μέσω της ΝΕΟΑΛ, στον Άλιμο, στον Σταυρό Αγ. Παρασκευής, στον κόμβο Κατεχάκη, και στο λιμάνι του Πειραιά για τους νησιώτες αγρότες, θα έχουν αναπτυχθεί τα “μπλόκα” της ΕΛΑΣ, ενώ στις αρχές της Λ. Συγγρού, μέσα στον πολεοδομικό ιστό, στις στήλες Ολυμπίου Διός, θα έχει αναπτυχθεί ένα ακόμα “ανάχωμα” της ΕΛΑΣ στην οποιαδήποτε προσπάθεια να φτάσουν αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο της πόλης.
Στην ανάπτυξη μέτρων από την ΕΛΑΣ, ενόψει του παναγροτικού συλλαλητηρίου της Παρασκευής (12/02) θα διατεθεί το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της Αττικής με ενισχυτική καί απο ομορους Νομους.
Στο σχεδιασμό της ΕΛΑΣ, έχει προβλεφθεί τα λεωφορεία και τα μηχανοκίνητα μέσα με τα οποία θα κινηθούν προς την πρωτεύουσα οι αγρότες θα ακινητοποιηθούν στη Λ. Αθηνών και σε χώρο του “ταεκβοντο” στο Φάληρο, σε εφαρμογή του νόμου που προβλέπει “την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέως οχημάτων εντός πόλης”, όπως επισημαίνεται από υπηρεσιακούς εμπλεκομενους στην εκπόνηση των μέτρων.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, περιλαμβάνει και τη συνδρομή του Λιμενικού, με το ένστολο προσωπικό να αποτρέπουν την επιβίβαση αγροτικών μηχανημάτων σε πλοία της γραμμής στα λιμάνια των νησιών κατά τη μετακίνηση αγροτών προς την Αθήνα.
Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εξετάζεται ύστερα από διαβουλευσεις με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων, να τους επιτραπεί η προσέγγιση πεζή στην Πλατεία Συντάγματος, όπως έχουν δηλώσει ως πρόθεση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δηλψσή της, αναφέρθηκε στον Αστυνομικό σχεδιασμό στη διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων, «Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Είναι δουλειά της Τροχαίας να δει τι θα κάνει σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα μπορούν να μπουν στο κέντρο της Αθήνας. Ο αγροτικός κόσμος να απομονώσει αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Καλούμε τους αγρότες σε ειλικρινή διάλογο».
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο (10/02- 10.30) με θέμα την κινητοποίηση και την μετάβαση των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport