Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών: Αθώοι οι 16διμοιρίτες των ΜΑΤ

Αθώοι οι 16 Αστυνομικοί για τα  επεισόδια των «Αγανακτισμένων» του 2011, με μηνυτές το σημερινό Πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα με πληρεξούσιο δικηγόρο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Έπειτα από τέσσερις αναβολές, ολοκληρώθηκε η δίκη με κατηγορούμενους τους 16 Αστυνομικών της ΔΑΕΑ και (πρωην) ΔΕΛΤΑ, οι οποίου άκουσαν (29/06) την αθωωτική απόφαση απο την Έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθηνας

Η ακροαματική διαδικασία ειχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο (27/04) με κατηγορούμενους (16) δεκαέξι διμοιρίτες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, κατηγορούμενοι για την επιχειρησιακή τους αντίδραση- εν υπηρεσία σε Μέτρα Τάξης -στην πλατεία Συντάγματος στις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» (28- 29- 30/06 2011) κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος..

Οι Αστυνομικοί παραπέμφθηκαν με κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία και έκθεση πολιτών σε κίνδυνο σύμφωνα με τη δικογραφία

Ήταν την 1η Ιουλίου 2011, οταν εις βάρος Αστυνομικών όλων των βαθμίδων, κατέθεσε μεταξύ άλλων μήνυση ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Εννέα μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2012, ο Αλεξης Τσίπρας με νέα αναφορά του, η οποια φέρει την υπογραφή της πληρεξούσιας δικηγόρου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου, επανέφερε το αίτημά του για  ποινική δίωξη των Αστυνομικών και διαμαρτυρήθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη «βραδεία πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης».

«Οι συμπολίτες μας έχουν εξουθενωθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα αφαίμαξής τους και αντιτίθενται σε όσα αντισυνταγματικά δρομολογούνται στα πλαίσια της στερούμενης κάθε νομιμοποίησης μνημονιακής πολιτικής».

Από την εσωτερική έρευνα που ακολούθησε, δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη εις βάρος Αστυνομικών και η έρευνα -το Νοέμβριο του ίδιου έτους- ααποφασίστηκε να τεθεί στο αρχείο, απο τον ο τότε επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και νυν υποδιοικητής της ΕΥΠ Γιάννη Λιούκα.

Σήμερα ήρθε και τυπικά η δικαίωση για τους 16 διμοιρίτες -επικεφαλής των διμοιριών της ΔΑΕΑ- και των οικογενειών τους, οι οποίοι σύρθηκαν στα Δικαστήρια με τα στοιχεία τους κατά την κλήση τους σε απολογία στη διάθεση του οποιουδήποτε, ενεργώντας στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας  εκτελώντας το υπηρεσιακό τους καθήκον .

Ως παράσταση πολιτικής αγωγής η τέως πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς, είχε υποβάλει τις μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για λογαριασμό του Πρωθυπουργού.