“Μονόδρομο για την πολιτεία η καθιέρωση συχνής και ουσιαστικής εκπαίδευσης- μετεκπαίδευσης των Αστυνομικών”

Για τη σημαντική ενίσχυση που έχει γίνει στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, κείμενο εκφωνητή *

«Το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης το οποίο υπάγεται στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικότατο γρανάζι στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των κλήσεων που δέχεται στο γνωστό σε όλους τριψήφιο νούμερο 100. Αποτελεί επίσης και τον συνδετικό κρίκο μέσω των εκφωνητών, όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στην Αττική. Είτε αυτές οι δυνάμεις είναι εποχούμενες περιπολίες είτε πεζές.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό στον καθένα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην αστυνόμευση αφού το τηλεφωνικό κέντρο καλείται να διαχειριστεί τις πρώτες πληροφορίες που οι πολίτες μεταφέρουν μέσω των τηλεφωνημάτων. Δεν είναι υπερβολή επομένως να πούμε πως οι συνάδελφοι-ισσες που το στελεχώνουν αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τα μάτια και τα αυτιά όλων των δυνάμεων που βρίσκονται στον δρόμο. Μπορεί σε πολλούς να μοιάζει και να φαίνεται εύκολο, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για πάρα πολύ απαιτητική δουλειά με μεγάλο δείκτη ευθύνης.

Ενώ ταυτόχρονα πρέπει οι τηλεφωνητές-τριες να διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης για το πόστο τους, να είναι υπομονετικοί με αυξημένο δείκτη ευφυΐας. Και τούτο διότι πολλές φορές καλούνται να μαντέψουν και να μεταφέρουν στοιχεία ενός περιστατικού στους εκφωνητές και τα πληρώματα, τα οποία για διάφορους λόγους οι πολίτες που καλούν, δεν μπορούν να δώσουν.

Τον τελευταίο χρόνο έγινε μια μεγάλη προσπάθεια απ’ την διοίκηση να ενισχυθεί το τηλεφωνικό κέντρο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό αφού ήταν κυριολεκτικά αποδυναμωμένο, αριθμούσε 12 με 13 τηλεφωνητές ανά βάρδια ενώ σήμερα το στελεχώνουν 20 τηλεφωνητές, όσο και σε τεχνικό εξοπλισμό (καινούργια ακουστικά ηλεκτρονικούς υπολογιστές). Παράλληλα όμως δόθηκε μεγάλο βάρος στην εκπαίδευσή τους. Πέραν της καθιερωμένης πρακτικής εκπαίδευσης οργανωθήκαν επιμορφωτικά σεμινάρια από οργανισμούς που έχουν την πείρα και την εξειδίκευση πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι της διαχείρισης των τηλεφωνικών κλήσεων, με σκοπό την ασφαλέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των πληρωμάτων.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν αφού η διαχείριση των κλήσεων που απαντήθηκαν για τον μήνα Νοέμβριο έφτασε το 80%,τον Δεκέμβριο στο 85%.Το ποσοστό της άμεσης ανταπόκρισης το οποίο οριοθετείται χρονικά από 0-5 sec αντίστοιχα έφτασε το 85%για τον μήνα Νοέμβριο και το 91% για τον Δεκέμβριο. Όταν τα αντίστοιχα ποσοστά πριν 15 μήνες και πριν την έλευση των νέων τηλεφωνητριών δεν ξεπερνούσαν το 60 με 65%. Αξίζει λοιπόν να γίνει ιδιαίτερης μνείας η προσπάθεια όλων των συναδέλφων που στελεχώνουν το τηλεφωνικό κέντρο καθώς επίσης και των προϊσταμένων τους αφού σπανίως τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω τους καίτοι η δουλειά που κάνουν είναι πολύ σημαντική και δεν υπολείπεται σε τίποτα τόσο σε μόχθο όσο και ψυχολογική πίεση.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω το εξής. Τόσο τα επιμορφωτικά σεμινάρια όσο και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι στοιχεία απαραίτητα για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες και το ίδιο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό απ’ τα παραπάνω πως αποτελεί μονόδρομο για την πολιτεία η καθιέρωση συχνής και ουσιαστικής εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης των αστυνομικών, αλλά και η προμήθεια των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ με σύγχρονα μέσα (περιπολικά, μηχανές, αλεξίσφαιρα, ασύρματους). Η δημόσια ασφάλεια είναι αγαθό και είναι δικαίωμα όλων. Δεν είναι προνόμιο λίγων”, αναφέρει ο Τάκης Κυριακάκος, εκ των αντιπροέδρων της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών.