“Βίαιη προσαγωγή” και “αποκάλυψη” για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, ζητά η Ειδική Επιτροπής Προκαταρκτικής

Στη ΓΑΔΑ περίμεναν τον προστατευόμενο μάρτυρα η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ο οποίος δεν εμφανίστηκε

Το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis ενδέχεται να εξετάσει η αρμόδια 6μελής Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, εάν και η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη  (19/02) εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση» εξελιχθεί όπως με τον «Μάξιμο Σαράφη», καθώς παρά την τρίωρης παραμονή των μελών της στη ΓΑΔΑ για την προγραμματισμένη εξέτασή του την Τρίτη (18/02) δεν μετέβη για να καταθέσει, διατάχθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί. Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι  αν και ούτε σήμερα καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη (20/02) θα εξετάσει το ενδεχόμενο άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευμένοι μάρτυρες με αυτοπρόσωπη παρουσία τους και χωρίς καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν τη βίαιη προσαγωγή του, ενώ το αίτημα φέρονται να μην έχουν υπογράψει οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ θεωρεί προσχηματική τη διαδικασία και έχει ζητήσει να καταθέσουν οι μάρτυρες με τη φυσική τους παρουσία και το πραγματικό τους όνομα.

Λίγο πριν τις 19.00 (18/02) , η αντιπροσωπεία αποχώρησε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε θέσει δια επιστολής του όρους για την εξέτασή του,  με μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα, οι οποίοι – όπως επικαλείται – δεν έχουν τηρηθεί και ως εκ τούτου -όπως ισχυρίζεται- φοβάται αντίποινα και για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.

Τα μέλη της Προανακριτικής θα επανέλθουν στην ΓΑΔΑ (και την Τετάρτη 19/02- 16:00), οπότε είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της δεύτερης προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέσης».