ΜΟΕ ΘΣΝ: Καταδικάστηκε ο οδηγός για τη θανατηφόρα παράσυρση 14χρονης μαθήτριας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Ποινή φυλάκισης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης στον οδηγό αυτοκινήτου για θανατηφόρα παράσυρση 14χρονη μαθήτριας, το Μάρτιο του 2017, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Σε 4έτη και 3μήνες καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον 23χρονο οδηγό αυτοκινήτου για τροχαίο με θανατηφόρα παράσυρση και θύμα -τότε- 14χρονη μαθήτριας, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το Μάρτιο του 2017,  με την ανήλικη μαθήτρια να καταλήγει στο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε στα βαριά τραύματά της.

Το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, με ενδεχόμενο δόλο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο (εφαρμόζοντας τον ευμενέστερο νόμο που ίσχυε κατά την τέλεσης της πράξης) και για εγκατάλειψη τροχαίου (σε βαθμό πλημμελήματος). Οι Δικαστές αποφάσισαν την μετατροπή της ποινής σε εξαγοράσιμη προς €5/ημερησίως. Υπό αυτές τις συνθήκες ο 23χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

«Οδηγούσε τουλάχιστον με 90 χλμ/ώρα, ενώ επιτρεπόταν 50. Δεν είχε δίπλωμα, άρα δεν ήξερε να οδηγεί καλά. Το όχημα ήταν τεχνικά ανασφαλές, είχε ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων και παλαιά: το ένα 5 και το άλλο 15 χρόνων. Και ο άσχετος με τα αυτοκίνητα συμπεραίνει ότι το αυτοκίνητο, με τέτοιας παλαιότητας ελαστικά, δεν καθίσταται τέτοιο ώστε να αντιδράσει», ανέφερε στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της Έδρας, και ζήτησε την ενοχή του νεαρού οδηγού.

«Πονάω και εγώ το ίδιο, θέλω να συλλυπηθώ. Ήθελα να έρθω σε επαφή με οικογένεια. Είμαι συντετριμμένος γι’ αυτό που έγινε και μένα η ζωή μου τελείωσε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος. Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι η – τότε- 14χρονη μαθήτριας, τον αιφνιδίασε όταν “πετάχτηκε” στο οδόστρωμα και την είδε σε απόσταση 15-20 μέτρων ενώ έτρεχε με 60-65 χλμ. ενώ σημείωσε ότι αν η 14χρονη περνούσε από τη διάβαση θα είχε αποφευχθεί το Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα.

«Ήταν βράδυ, δεν είχε φωτισμό ο δρόμος στο σημείο που πετάχτηκε η πεζή. Οδηγούσα με ταχύτητα 60-65 χλμ/ώρα, όχι με 100», ανέφερε ο κατηγορούμενος και αρνήθηκε τις μετατροπές στο αυτοκίνητο και το ότι εγκατέλειψε το σημείο της παράσυρσης.

Σε πρώτο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πολυγύρου Χαλκιδικής είχε καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης 6,5 ετών  και είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την έφεση που άσκησε, ενώ του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η -τότε- 14χρονη μαθήτρια, από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας ανήλικη επέστρεφε στο σπίτι της από το φροντιστήριο, όταν ο -τότε – 18χρονος οδηγός, την παρέσυρε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε βραδινές ώρες, στην οδό Ελ. Βενιζέλου μέσα στην πόλη την τραυμάτισε θανάσιμα. Η έφηβη μαθήτρια, εκτινάχθηκε 26 μέτρα μακριά από το σημείο του δυστυχήματος και κατέληξε βαρύτατα τραυματισμένη. Ο οδηγός είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, κι εγκατέλειψε το σημείο πρίν συλληφθεί, οπότε διακριβώθηκε δεν κατείχε δίπλωμα οδήγησης. Κατά την αυτοψία στο όχημα διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί τροποποιήσεις (“φτιαγμένο”) και επιπλέον έφερε φθαρμένα ελαστικά.