ΜΟΔ Καστοριάς: Ισόβια στη μητέρα και τον πατριό του Κωστή Πολύζου

Η Δέσποινα Κουτσέγκου, μητέρα του Κωστή Πολύζου, και ο πατριός του, Χρηστος Ντιος κρίθηκαν ένοχοι από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Καστοριάς για την δολοφονία του Κωστή Πολύζου, στη  Σιάτιστα Κοζάνης.

isobia-sti-mitera-kai-ton-patrio-tou-poluzou-gia-ton-fono-tou

Την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας για ισόβια κάθειρξη, υιοθέτησε το Δικαστήριο, κι επέβαλε την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους δύο κατηγορούμενους. Στην  αγόρευση της, η Εισαγγελέας παρομοίασε τη Δέσποινα Κουτσέγκου, μητέρα του Κωστή Πολύζου, με την Μήδεια.

«Είναι χειρότερη από τη Μήδεια, γιατί η κατηγορούμενη ωθήθηκε από ταπεινά αίτια”, ανέφερε στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας Έδρας  ενώ, απευθυνόμενη  προς τους τακτικούς Δικαστές και τους ενόρκους, τους κάλεσε «να μην αφήσουν να ξεχαστεί η ψυχή του Κωστή ότι πρέπει να δικαιωθεί και ότι είχε ένα άδικο, τρομακτικό και απαίσιο θάνατο, στον οποίο συνέβαλε η ίδια η μητέρα του» με το ακροατήριο που παρακολουθούσε την δίκη να ξεσπα σε χειροκροτήματα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των δυο κατηγορουμένων, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αδιάσειστο στοιχείο που να ενοχοποιεί τη Δέσποινα Κουτσέγκου και το Χρήστο Ντιο, και απευθυνόμενος στους Δικαστές και τους ενόρκους, τόνισε ότι «θα είστε το μοναδικό Δικαστήριο στα ποινικά χρονικά της χώρας, που θα πείτε “Ένοχοι”, χωρίς να έχετε αποδείξεις για τον τρόπο που τον σκότωσαν».

Κατά την απολογία της, η Δέσποινα Κουτσέγκου ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, ούτε αυτή ούτε ο σύζυγός της, και υποστήριξε ότι “εγώ πάνω από όλα βάζω το παιδί μου” και ότι “δεν μετράνε ούτε τα λεφτά, ούτε τα σπίτια”. Εντυπωση προκάλεσαν οι απαντήσεις της κατηγορούμενης σε ερωτήσεις της Έδρας “δεν θυμάμαι, έχουν περάσει χρόνια” ενώ στα πιεστικά ερωτήματα ξέσπασε σε λυγμούς, επικαλούμενη το παιδί της που δεν θα γυρίσει πια.

Ο πατριός του Κωστή Πολύζου, Χρήστος Ντιός, στην κατάθεσή του ήταν ψύχραιμος αλλά και σύντομος στην περιγραφή των περιστατικών. Αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή αναφέροντας χαρακτηριστικά, «Δεν έχουμε κάνει εμείς το φόνο».

Το δικαστήριο ξεκίνησε την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου αλλά διακόπηκε, συνεχίστηκε στις 10 Νοεμβρίου με τις καταθέσεις μαρτύρων, αλλά διεκόπη εκ νέου κατά την απολογία της μητέρας του Κωστή Πολύζου όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Για τον Κωστή Πολύζο, 23 χρόνων, δηλώνεται εξαφάνιση το βράδυ της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2011 από το σπίτι του στη Σιάτιστα Κοζάνης. Οκτώ μήνες μετά την εξαφάνιση του, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, το πτώμα του εντοπίστηκε φαγωμένο από τα άγρια ζώα στο κτήμα του πατριού του, στο σημείο Πασά Γεφύρι, στα σύνορα των νομών Κοζάνης-Γρεβενών. Το πτώμα του νεαρού εντόπισε κυνηγός κάτοικος της περιοχής.