Σιάτιστα Κοζάνης: “Αποδόθηκε δικαιοσύνη στην ψυχή του Κωστή, οι Αρχές άργησαν 5χρόνια

Η σύλληψη της μητέρας και του πατριού του 23αχρονου Κωστή Πολυζου, από τη Σιάτιστα Κοζάνης, για τους κατοίκους του χωριού, ήταν αναμενόμενη. “Αποδόθηκε δικαιοσύνη στην ψυχή του Κωστή, οι Αρχές άργησαν πέντε χρόνια” σχολιάζουν οι κάτοικοι της μικρής κοινωνίας.

image

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση-από κοινού- περιυβριση νεκρού, ψευδορκία και πλαστογραφια απαγγέλθηκαν στη Δέσποινα Κουτσεγκου,49 και στον Χρήστο Ντιο, 42 πατριό του 23άχρονου Κωστή Πολύζου, ο οποίος είχε εντοπισθεί νεκρός, θαμμένος σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του πατριού του, στη θέση Πασά Γεφύρι, στα όρια Γρεβενών Κοζάνης.
Για τον 23άχρονο Κωστή Πολύζο, ειχε δηλωθεί εξαφάνιση απο τους συλληφθέντες, στις 18 Φεβρουαρίου 2011. Μήνες αργότερα, η μητέρα και ο 13άχρονος -τότε- ετεροθαλής αδελφός του “αγνοούμενου” είχαν κάνει έκκληση μέσα από τηλεοπτική εκπομπή αναζήτησης, για να βρεθεί ο νεαρός. Το πτώμα του εντόπισε σχεδόν 7 μήνες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, κυνηγός, θαμμένο σε κτήμα -άγνωστο στους περισσότερους κατοίκους της Σιάτιστας- ιδιοκτησίας του πατριού του Κωστή Πολύζου. Το πτώμα του ταυτοποιήθηκε με εργαστηριακή εξέταση DNA, σχεδόν ένα μήνα αργότερα, ενω ήταν μισοφαγωμένο από σκυλιά και αγρίμια, με την ιατροδικαστική έκθεση να μην αποδίδει λόγω των αλλοιώσεων, την αιτία θανάτου.
Τα στοιχεία της ογκοδέστατης δικογραφίας είχαν διαβιβαστεί στον Ανακριτή Κοζάνης απο τα τέλη Δεκεμβρίου (2011 αρχές Ιανουαρίου 2012) χωρίς να έχουν εκτελεστεί εντάλματα σε βάρος των δραστών της δολοφονίας του νεαρού. Ενδείξεις ωστόσο, συζητήσεις στη μικρή κοινωνία της Σιάτιστας, προσδιοριζαν ως υπόπτους τη μητέρα του νεαρού, η οποια την επόμενη ημέρα της δήλωσης εξαφάνισης του, καθάριζε με… ατμοκαθαριστή το σπίτι ενω ο πατριός του πούλησε το αυτοκινητό του (4×4) το οποίο είχε καθαρίσει με βιολογικό .. περισσότερες από μία φορές, και στο οποιο εντοπίσθηκαν ίχνη αίματος του 23άχρονου.
“Δε μπορούμε να ζούμε στο χωριό που ζει ο δολοφόνος του Κωστή” φέρεται να ανέφερε ο Χρήστος Ντιος, πριν αναχωρήσει με τη Δέσποινα Κουτσεγκου, και τον 13άχρονο -τότε- γιο τους, από την Σιάτιστα, σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Δήμητρος στην Ελευσίνα. Στη νέα τους πια ζωή, ο 42άχρονος πατριός εργαζόταν στη ΔΕΗ Ασπροπύργου ενώ η 49άχρονη μητέρα του Κωστή Πολύζου, ήταν άνεργη.
Μετά τη σύλληψή τους (22/01) οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, ενώ αναμένεται η μεταγωγή τους στον Ανακριτή Κοζάνης, προκειμένου να απολογηθούν.

Στη Σιάτιστα “γνώριζαν” τι είχε συμβεί
Ο Κωστής Πολύζος, φέρεται να εξαφανίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2011, από το σπίτι του στη Σιάτιστα Κοζάνης, νύχτα κατά την οποία έβρεχε καταρρακτωδώς. Όπως προκύπτει από καταθέσεις, περίπου στις 23:30 επέστρεψε από το γειτονικό σπίτι του παιδικού του φίλου, Σπύρου Καλαμπούκα, το οποιοποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Στο πατρικό του βρισκόταν η μητέρα του και ο 13άχρονος τότε ετεροθαλής αδελφός του, καθώς ο πατριός του φέρεται να βρισκόταν εκτος σε δουλειά. Σύμφωνα με τα όσα είχε υποστηρίξει η μητέρα του, παρουσιάστηκε βλάβη σε κάποια βρύση που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού και ο Κωστής βγήκε για να την ελέγξει. Τότε ο μικρότερος αδελφός του, ανέφερε ότι τον άκουσε να μιλάει με οικειότητα με άγνωστο άνδρα που είχε σταματήσει με το αυτοκίνητο του έξω από το γκαράζ τους. Ο Κωστής όπως ανέφερε, μπήκε στο σπίτι, πήρε μια ομπρέλα, φόρεσε το μπουφάν του και φέρεται να είπε στη μητέρα του ότι θα πάει πίσω στο σπίτι του Σπύρου, χωρίς να πάρει μαζί το κινητό του τηλέφωνο. Η μητέρα του ανέφερε ότι περίπου στις 03.00 τα ξημερώματα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το φίλο του γιου της, ο οποιος της είπε ότι ο Κωστής δεν πήγε στο σπίτι του. Η τελευταία κλήση της, προκύπτει να έχει γίνει στις 03.40 τα ξημερώματα (19/02 2011).
Καταθέσεις ανέφεραν ότι είχαν δει τον 23άχρονο να μπαίνει στο σπίτι γύρω στις 11.30 (18/02 2011) κανείς όμως δεν τον είχε δει να βγαίνει ξανά από το σπίτι, ούτε άκουσε το αυτοκίνητο με τον “άγνωστο” οδηγό.
Σχεδόν επτά μήνες μετά την εξαφάνιση του Κωστή Πολύζου, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, το πτώμα του βρέθηκε από κυνηγό στο κτήμα του πατριού του, στο σημείο Πασά Γεφύρι, μεταξύ Γρεβενών Κοζάνης, κοντά στο χωριό Ταξιάρχης.
Κατά την αυτοψία στο χώρο, το πτώμα είχε ταφεί κάθετα, σε κατηφορικό έδαφος ανάμεσα σε δένδρα με πυκνές φυλλωσιές που δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στο χώρο. Οι βροχές και τα αγρίμια είχαν ξεθάψει τη σορό, και τα σκυλιά του κυνηγού την εντόπισαν.
Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα (Ιούνιος 2011) η μητέρα του Κωστή Πολύζου, φέρεται με την υπογραφή του -ενώ ειχε δηλωθεί η εξαφάνισή του- να έχει αιτηθεί υπαγωγή στο “Νομό Κατσέλη” διαδικασία την οποία “κίνησε” στην πόλη της Κοζάνης, όπως έγινε αργότερα γνωστό στο χωριό..

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport