ΜΟΔ Αθηνών: Έναρξη τη δίκης για το θάνατο του ΛΟΑΤΚΙ, Ζακ Κωστόπουλου

Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας θα διεξαχθεί η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου του ΛΟΑΤΚΙ τοξικοεξαρτημένου Ζακ Κωστόπουλου, μετά από επεισόδιο σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, επεισοδιακή σύλληψη και επίθεση στους διασώστες του ΕΚΑΒ. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στο οποίο εισέβαλλε σε κατάσταση έξαρσης ο Ζακ Κωστόπουλος, και ο μεσίτης γείτονας που προσέτρεξε σε βοήθεια, καθώς και δύο Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πρώτο πλήρωμα που βρέθηκε στο χώρο, τον αφόπλισαν και τον ακινητοποίησαν .

Την ίδια μέρα (21/10-09.00) έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας θα βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση από το δίκτυο των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων (Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Athens Pride Αθήνας, Thessaloniki Pride, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ, Πολύχρωμο Σχολείο, Proud Seniors – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Ανω, ΛΟΑΤ ΑμεΑ).

Το χρονικό της υπόθεσης

Το απόγευμα Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο -τότε- 33άχρονος τοξικοεξαρτημένος ΛΟΑΤΚΙ Ζακ Κωστόπουλος, εισέβαλλε στο κοσμηματοπωλείο στη συμβολή της Πατησίων με τον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, στην Ομόνοια, και εγκλωβίστηκε. Στην προσπάθειά του να βγει από το κατάστημα, πέρασε μέσα από τη τζαμαρία και τραυματίσθηκε ενώ ο ιδιοκτήτη του καταστήματος και ο μεσίτη που διατηρεί γραφείο στην περιοχή, επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν.

Ενώ έχει εξέλθει τραυματισμένος από το κοσμηματοπωλείο, από τη σπασμένη τζαμαρία και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους επιτίθεται με μαχαίρι που φέρει στην κατοχή του και επιχειρεί να διαφύγει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και ακινητοποιείται από Αστυνομικούς της ΔΙΑΣ οι οποίοι και του αποσπούν το μαχαίρι. Από το βιντεοληπτικό οπτικό υλικό προκύπτει ότι ο 33άχρονος ήταν σε κατάσταση ταραχής .  Από το πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, στο μαχαίρι δεν εντοπίσθηκαν αποτυπώματα ή DNA του 33άχρονου .
Οι δύο ιατροδικαστές Νίκος Καλογριάς και Σουλτάνα Μαριανού, αποφάνθηκαν ότι, «η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου είναι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος» Όπως διευκρίνισε ο ιατροδικαστής οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σχετίζονται με τα τραύματα που έφερε από χτυπήματα και σπασμένα γυαλιά, καθώς προκάλεσαν έντονη διέγερση στον οργανισμό του.
Κατά τη νεκροτομή βρέθηκαν πολλαπλά τραύματα στο σώμα από τέμνον όργανο (γυαλιά) που δεν ήταν θανατηφόρα καθώς και χτυπήματα από χέρια και πόδια και πρόσκρουση στο έδαφος ή άλλο σταθερό αντικείμενο, ενώ η έκθεση των τοξικοιστολογικών εξετάσεων, ήταν θετικός σε οργανικά φάρμακα και αναλγητικά, καθώς και μικρή ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του .
Με διάταξη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών απορρίφθηκε η μήνυση κατά των αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ, για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης, την οποία υπέβαλε η συνήγορος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου.