ΕΛΑΣ: ΕΔΕ για τους Αστυνομικούς που συνέλαβαν τον 33άχρονο δράστη της απόπειρας ληστείας για την επιχειρησιακή τους ανταπόκριση

Με αφορμή βιντεοληπτικό υλικό που έχει δημοσιοποιηθεί στην “ΕφΣυν”, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος των Αστυνομικών για την επιχειρησιακή τους ανταπόκριση

“Ανακοινώνεται ότι μετά το βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα σε ιστοσελίδα ημερήσιας εφημερίδας, διατάχθηκε ήδη προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να αξιολογηθεί συνολικά η επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών.
Πάγια τακτική της Ελληνικής Αστυνομίας και βούληση της παρούσας Φυσικής Ηγεσίας αποτελούν το αστυνομικό προσωπικό να λειτουργεί πάντοτε εντός του ισχύοντος θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, διατηρώντας ως γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Νωρίτερα η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Tw σχολίασε, και προανήγγειλε την ΕΔΕ σε βάρος των μαχιμων Αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ

«Το βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας εμφανίζει σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό.

»Πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία, ούτε από την έννομη τάξη.

»Είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα προχωρήσει η σχετική έρευνα».

Το βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» δημοσιοποίησε, υποστηρίζει η εφημερίδα, ότι περιήλθε στην κατοχή της, από αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού έξω από το κοσμηματοπωλείο της Γλαδστωνος στην Ομόνοια. Οι εικόνες έχουν αποτυπωθεί σε κινητό τηλέφωνο και έχει διάρκεια ένα λεπτό και 30 δευτερόλεπτα.

Η σκηνή που αποτυπώνεται απεικονίζει το Ζακ Κωστόπουλο, να είναι αναίσθητος στο έδαφος. Το κεφάλι του είναι με γάζες, με αιματηρά εντυπώματα και το πρόσωπό του μελανιασμένο. Η Αστυνομική δύναμη των 8 Αστυνομικών βρίσκονται  σε διαδικασία σύλληψης να προβαίνουν σε χειροπέδιση.

Στο πέμπτο δευτερόλεπτο διακρίνεται Αστυνομικός να κρατάει με γυμνά χέρια το μαχαίρι, ως πειστήριο του εγκλήματος. Ένας από τους Αστυνομικούς διακρίνεται στο βιντεοληπτικό υλικό με το πόδι να σπρώχνει στα οπίσθια το Ζακ Κωστόπουλο.

«Όλα στο φως», δηλώνει η Κ.Παπακώστα

Τα αποτελέσματα της Διοικητικής Έρευνας, αναμένει η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, όπως επισήμανε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Υφυπουργός, Κατερίνα Παπακώστα. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έρευνα θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κι ευνομούμενης Πολιτείας, ενός κράτους δικαίου».

«Κανένα περιστατικό δεν μένει χωρίς το δικό μας ενδιαφέρον, της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου, και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση (…) Έχω δει κι εγώ το συγκεκριμένο βίντεο (…) Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την έρευνα, η οποία θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας, ενός κράτους δικαίου, που πρέπει κάθε μέρα να διερευνά και να ελέγχει πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του -θεσμικών και θεσμοθετημένων- και τη συμπεριφορά τους απέναντι στον πολίτη, το κοινωνικό σύνολο. Εδώ δεν έχει κανείς καμία διάθεση, ούτε να εξωραΐσει, αλλά ούτε να υπερβάλλει απέναντι σε πραγματικά γεγονότα, που θα εκτιμηθούν από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν και οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις τους, τις οποίες η πολιτική ηγεσία αναμένει», σημείωσε η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η Κ.Παπακώστα απέφυγε καθώς σημείωσε, δε βρίσκεται από τη θέση που κατέχει να σχολιάζει, καθώς η προσωπική της άποψη δεν «χωράει» σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Αυτό που μετρά είναι δύο πράγματα: πρώτον να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς και δεύτερον και οι ίδιοι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες μας να αισθάνονται ότι ακι αυτοί είναι ασφαλείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να υπερασπιστούν την ασφάλεια του πολίτη, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και ευγένεια, πράγματα που έχουν όλοι ως κεντρική κατεύθυνση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, διότι εκτελούν κοινωνικό έργο», σχολάσε η αρμόδια Υφυπουργός .

Όπως σχολίασε η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η κοινωνική αστυνόμευση εστιάζει ακριβώς σε αυτό: στη συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες, «στη γέφυρα που πρέπει να χτίσουμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -η πολιτική και φυσική του ηγεσία- με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να αισθάνονται πλέον ότι ο αστυνομικός είναι μέρος της τοπικής κοινωνίας και μέλος της, (…) με ενίσχυση βεβαίως των δυνάμεων της ασφάλειας, με νέο επιχειρησιακό σχέδιο (…) Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο περιστατικό και το βίντεο έχει να κάνει τώρα με αυτή την αρχή, που έχουμε χτίσει από την ημέρα που αναλάβαμε η κ. Γεροβασίλη και εγώ. Όλα στο φως, η φυσική ηγεσία και τα όργανα της υπηρεσίας θα ασχοληθούν, προκειμένου να ερευνήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί», ανέφερε η Κ.Παπακώστα.