ΜΟΔ Αθηνών: Απολογίες των κατηγορούμενων στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου- Όσα υποστήριξαν ο μεσίτης και οι Αστυνομικοί

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας εκδικάζεται η υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος είχε εισβάλλει σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, με τον μεσίτης που προσέτρεξε σε βοήθεια στον κοσμηματοπώλη δεύτερο κατηγορούμενο να συνεχίζει με την απολογία του

Με τις απολογίες του 55χρονου μεσίτη, ο οποίος αρνήθηκε ότι χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο, και των Αστυνομικών της ΔΙΑΣ οι οποίοι κλήθηκαν σε επιχειρησιακή ανταπόκριση, επίσης κατηγορούμενοι στη υπόθεση, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι μέλημά τους, ήταν να συλλάβουν και να οδηγήσουν τον ύποπτο στο Τμήμα, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

«Ατυχές συμβάν»

Ο 55χρονος μεσίτης κατηγορούμενος στην υπόθεση υποστήριξε ότι παρενέβη «ενστικτωδώς» στο «γεγονός» που λάμβανε χώρα στην οδό Γλάδστωνος «κατά βάση και κατά κύριο λόγο για να προστατεύσω τους συνανθρώπους μου» λόγω της «κοινωνικής ευθύνης» που τον διακατείχε. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι χτύπησε το Ζακ Κωστόπουλο αναφέροντας ότι καθώς κλωτσούσε τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου «το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου».

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατος του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου» απολογήθηκε, προσθέτοντας ότι «δε χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα».

Κατηγορούμενος: Είδα να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποι μου, ήταν ενστικτώδης αντίδραση να το σταματήσω, να μην γίνει κακό. Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική.
Πρόεδρος: Αν ενεργούσαν όλοι ενστικτωδώς θα ήμασταν ζούγκλα…
Κατηγορούμενος: Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…
Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;
Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό..
Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλωτσήσατε…
Κατηγορούμενος: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.
Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…
Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.
Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;
Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…
Ένορκος: Δεν μου απαντάτε όμως…
Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

Σε συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς, απολογούμενοι υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους.

Ο πρώτος αστυνομικός υποστήριξε ότι, «Το άτομο ήταν σε κατάσταση αμόκ και δεν ξέραμε πως θα λειτουργήσει. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα». Αναφορικά με το μαχαίρι ο ένστολος παρέθεσε, ότι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου του ανέφερε πως «στην προσπάθεια του να φύγει ο Ζακ Κωστόπουλος κόπηκε στα τζάμια» ενώ τον πλησίασε ο μεσίτης και του είπε ότι «τον αφόπλισε από το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει στο κατάστημα».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να διαφυλάξει το πειστήριο, ωστόσο δεν είχε γάντια μιας χρήσης. «Με τις άκρες των δακτύλων μου το έπιασα από τις εγκοπές που έχει για να μην αλλοιωθούν δακτυλικά αποτυπώματα» ανέφερε. Στην παρατήρηση της Προέδρου ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο μαχαίρι, απάντησε, «Δεν το ξέρω τι μπορεί να έγινε στα εργαστήρια. Δεν καθαρίστηκε σε καμία περίπτωση. Το κράτησα προσεκτικά και το έβαλα στη σακούλα. Το έπιασα με τον ασφαλέστερο τρόπο».

Ένορκος: Ποιες ήταν οι σωματικές επαφές που είχατε με τον Ζακ Κωστόπουλο;
Κατηγορούμενος: Η σωματική επαφή που είχα με τον θανόντα, ήταν το σπρώξιμο που του έκανα, με το πόδι μου σε μαλακά μόρια κάτω από τη μέση. Δεν ήθελα να του κάνω ζημιά. Ήθελα να χάσει την ισορροπία του. Αυτή η μόνη επαφή που είχα μαζί του.

Ο δεύτερος αστυνομικός υποστήριξε στην απολογία του ότι η μόνη σωματική επαφή που είχε με το Ζακ Κωστόπουλο ήταν όταν τον ώθησε στο γλουτό προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν με τους συναδέλφους του. Απαντώντας στις ερωτήσεις της Έδρας απολογούμενος ανέφερε ότι δεν παρατήρησε το χρώμα του 33χρονου να αλλάζει ενώ δεν τους ζητήθηκε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να τον συνοδεύσουν στο ασθενοφόρο. Ο κατηγορούμενος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από Έδρας για το εάν ήταν ενδεδειγμένη ενέργεια να δεσμεύσουν εκείνη τη στιγμή τον Ζακ Κωστόπουλο με τον κατηγορούμενο να απαντά «είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε».

Πρόεδρος : Να τον παραδώσετε ζωντανό.
Κατηγορούμενος : Ζωντανός έφυγε.
Εισαγγελέας : Μήπως έπρεπε να κρίνετε ότι δεν έπρεπε να γίνει σύλληψη εκείνη τη στιγμή;
Κατηγορούμενος : Την ώρα που σηκώθηκε με γυαλί ήταν επικίνδυνος. Από τη στιγμή που είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να τον δεσμεύσουμε.
Ένορκος : Το γυαλί κάνει την επικινδυνότητα σε αυτήν την περίπτωση μας;
Κατηγορούμενος: Στην εκπαίδευση μας πιο δύσκολο θεωρείται να ανταποκριθείς σε ένα μαχαίρι από ένα όπλο.

Η δίκη συνεχίζεται στις 4 Απριλίου 2022.