“Το μυστήριο της Oμάδας Λαϊκών Αγωνιστών”

Σε ένα μυστήριο χωρίς τέλος εξελίσσεται για την ΕΛ.ΑΣ. η δράση της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών έχουν πιστέψει τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι έχουν βρεθεί μπροστά στο οπλοστάσιο της ΟΛΑ και κοντά στην εξάρθρωσή της αλλά στη συνέχεια έχουν διαψευστεί. Λίγα 24ωρα μετά τον εντοπισμό οπλοστασίου με Καλάσνικοφ στην κατοικία της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη, και πάλι εκφράστηκε η πεποίθηση ότι «η ΕΛ.ΑΣ. πλησιάζει στον πυρήνα της ΟΛΑ», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι βρίσκονται πράγματι στα ίχνη των μελών της εν λόγω οργάνωσης, όμως τα «τρικ» των ενόπλων αλλά οι μεταβολές στη σύνθεσή της και ορισμένες συλλήψεις τούς εμποδίζουν να εντοπίσουν στοιχεία για αυτήν. Οπως έχει συμβεί και με την οργάνωση Σέχτα Επαναστατών, η οποία ωστόσο έχει σταματήσει τη δράση της το καλοκαίρι του 2010, ενώ η ΟΛΑ την παρατείνει μέχρι και σήμερα. Μάλιστα ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος, σύμφωνα με τις διωκτικές υπηρεσίες, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών να επανέλθει με νέο «χτύπημα».

ΤΕΕΜ_ΟΛΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι ξέρει τα μέλη της αλλά δεν μπορείνα βρει αποδεικτικά στοιχεία – Η σύλληψη της Πόλας Ρούπα,τα «χαμένα Καλάσνικοφ» και το «μυστικό της Αγίας Παρασκευής»

Από την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ

Η πρώτη επίθεση της ΟΛΑ ήταν η ένοπλη επίθεση από δύο ντυμένους με μαύρες φόρμες ενόπλους που επιχείρησαν αποτυχημένα να ρίξουν ρουκέτα και πυροβόλησαν εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού με Καλάσνικοφ στις 14 Ιανουαρίου 2013.

Η δεύτερη διπλή εμφάνισή της ήταν πάλι με μια στρατιωτικού τύπου – με τον αρχηγό να δίνει «παραγγέλματα» σε αυτούς που πυροβολούσαν – επίθεση με δεκάδες σφαίρες εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου 2013. Ακολούθησε μια προβληματική εκτόξευση ρουκέτας με στόχο αντιπροσωπεία γερμανικών αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη στις 12 Ιανουαρίου 2014.

Επόμενο χτύπημα ήταν η επίθεση με πυροβολισμούς τον Δεκέμβριο του 2014 στην πρεσβεία του Ισραήλ με δράστες που επέβαιναν σε ΙΧ, ενώ η τελευταία «επίσημη» εμφάνιση της οργάνωσης ήταν η τοποθέτηση βόμβας (για πρώτη φορά) τον Νοέμβριο του 2015 στα κτίρια του ΣΕΒ στο κέντρο της Αθήνας από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Εχει πιθανολογηθεί ότι η ΟΛΑ ίσως ήταν αυτή που υποκρύπτεται πίσω από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου πριν από περίπου έναν μήνα.

Εμφάνιση μέσω… εξαφάνισης; 

Οι αστυνομικοί συνδέουν την αιφνιδιαστική εμφάνιση της ΟΛΑ με τη φυγή του αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα το καλοκαίρι του 2012, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη για την πρώτη φάση δράσης του Επαναστατικού Αγώνα. Υπήρξε η εικόνα ότι ο Ν. Μαζιώτης, ο Γιώργος Πετρακάκος (συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Μαγνησία), πρώην συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα, οι ποινικοί Σπύρος Χριστοδούλου και Σπύρος Δραβίλας καθώς και δύο-τρεις καταζητούμενοι αντιεξουσιαστές προχωρούσαν σε σειρά ληστειών τραπεζών (Σπέτσες, Βελεστίνο, Μέθανα, Δίστομο, Νεμέα, Ωρωπό κ.α.) αλλά ίσως ορισμένοι από αυτούς να αποτελούσαν την εκτελεστική ομάδα της ΟΛΑ στις επιθέσεις με τρεις-πέντε ενόπλους που κρατούσαν Καλάσνικοφ στα γραφεία της ΝΔ, στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή, στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Καθοριστικό στοιχείο που οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. σε αυτόν τον συσχετισμό ήταν πέρα από τους χρονικούς συσχετισμούς, από κοινά σημεία σε προκηρύξεις ΟΛΑ και Επαναστατικού Αγώνα, ένα σημαντικό εύρημα σε κατοικία στην Αγία Παρασκευή. Η κατοικία αυτή ανήκε σε ποινικό (φυλακισμένο για διακίνηση ναρκωτικών) που είχε συνεχή επαφή με ορισμένους από τους προαναφερόμενους ποινικούς και αναρχικούς. Στο σπίτι του βρέθηκε σφαίρα από Καλάσνικοφ που φέρεται να προέρχεται από το ίδιο όπλο με το οποίο είχαν χτυπηθεί τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού.

Οι ένοπλοι της ΟΛΑ φαίνεται να ενημερώθηκαν για αυτό το εύρημα της ΕΛ.ΑΣ. όταν ανακρίθηκε ο κρατούμενος που είχε τη σφαίρα στην κατοχή του και ίσως ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του όπλου. Ετσι λοιπόν πιθανόν εξηγείται ότι το Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εκείνη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας δεν εμφανίστηκε ξανά.

Το κυρίαρχο σενάριο της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο της ΕΛ.ΑΣ., «το μεικτό σχήμα ποινικών και αντιεξουσιαστών απ’ όπου πιθανολογείται ότι προέρχεται η ΟΛΑ όταν άρχισε ο πρώτος κύκλος των συλλήψεων το 2015 σε Φθιώτιδα, Μαγνησία και με ανακάλυψη γιάφκας στον Μαραθώνα πέταξε τα Καλάσνικοφ-σφραγίδες που χρησιμοποιούσαν για να μη βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία, με τον συλλογισμό ότι μετά τις συλλήψεις δεν θα είχαν δύναμη “πυρός” για μαζικές επιθέσεις με όπλα. Ετσι, παρότι εντοπίζονταν παρόμοια όπλα και υπήρχε η αρχική εικόνα ότι κάποια από αυτά ήταν της ΟΛΑ, τίποτα δεν επιβεβαιωνόταν. Γι’ αυτό πιθανώς στη μεταγενέστερη επίθεση στον ΣΕΒ και ίσως σε αυτήν στο υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησαν βόμβες, αφού η εκρηκτική ύλη δεν οδηγεί βεβαίως σε καμία “ταυτοποίηση”, ενώ η τοποθέτησή τους δεν απαιτεί παρά την παρουσία δύο-τριών ατόμων, χωρίς ιδιαίτερη επιχειρησιακή εμπειρία και… ρίσκο».

Ωστόσο τα ερωτήματα για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν, αφού η προγενέστερη εκδοχή δεν εξηγεί πώς δεν έχει βρεθεί -μέχρι στιγμής – οτιδήποτε που αφορά τα οχήματα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση αλλά και τη σύνταξη των προκηρύξεων. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν την έρευνα για τη δραστηριότητα της Πόλας Ρούπα στην τελευταία προσπάθεια να βρεθούν τα χαμένα κομμάτια από το παζλ της ΟΛΑ.

____________

* Βασίλης Λαμπρόπουλος/ ΒΗΜΑ