«Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων» στην 1η ΕΜΑΚ

Τμήμα με 200 κομάντος θα προσλάβει η Πυροσβεστική, και θα έχει ως έδρα την 1η ΕΜΑΚ

Μηχανοκίνητο Τμήμα, άμεσης επέμβασης και ειδικών αποστολών, ιδρύεται στο Πυροσβεστικό Σώμα. Με απόφαση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, η Πυροσβεστική ενισχύεται με την πρόσληψη 876 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και 56 μόνιμων δόκιμων πυροσβεστών.
To «Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων» θα έχει ως έδρα την 1η ΕΜΑΚ και ως αποστολή την ενίσχυση του έργου του ΠΣ σε 24ωρη βάση, εξασφαλίζοντας την άμεση κινητοποίηση με πυροσβεστικά οχήματα, υλικά και μέσα για την ταχεία αντιμετώπιση συμβάντων, σε όλη την Επικράτεια.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην ίδρυση του Τμήματος προκειμένου να λυθεί ένα μόνιμο πρόβλημα, που αφορούσε στην αποδυνάμωση πυροσβεστικών υπηρεσιών με την μετακίνηση προσωπικού και μέσων σε άλλες περιοχές, όταν υπήρχαν μεγάλες πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες άλλες.

Μέχρι σήμερα, συνδράμουν υπηρεσίες από γειτονικές περιοχές εάν το συμβάν είναι εκτεταμένο, ή και από την Επικράτεια, εάν είναι μεγαλύτερης έκτασης. Αυτός ο τρόπος υποστήριξης της επιχειρησιακής δράσης μεταξύ των υπηρεσιών επιφέρει αποδυνάμωση σε περίπτωση ταυτόχρονης εκδήλωσης πυρκαγιών στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, το Μηχανοκίνητο Τμήμα θα τελεί σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας και δράσης, ώστε να καθίσταται δυνατή η κινητοποίηση και προώθησή του σε όλη την επικράτεια, ακόμη και με αεροπορικά μέσα εφόσον απαιτηθεί, χωρίς να αποδυναμώνονται άλλες τοπικές υπηρεσίες.

Μηχανοκίνητο Τμήμα: 200 Πυροσβέστες, με 20 πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό στην αντιμετώπιση πυρκαγιών

Στο ΠΣ άμεσα αναμένεται η πρόσληψη 876 Πυροσβεστών Πενταετούς Απασχόλησης, από τον πίνακα επιλαχόντων εποχικών, οι οποίοι από συμβασιούχοι μετατρέπονται σε επί θητεία προσωπικό. Επίσης εντάσσονται και 56μόνιμοι δόκιμοι Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων από τον πίνακα επιλαχόντων, διαγωνισμού του 2011 με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου.