“Μια μέρα σαν και σήμερα 39 χρόνια πριν Κατελήφθη η Πυροσβεστική Ακαδημία”

Μια κίνηση που πρέπει να μας θυμίζει ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και ότι θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας ομοψυχία και αποφασιστικότητα

«27 Ιανουαρίου 1984

Μια μέρα σαν και σήμερα 39 χρόνια πριν…

Ο αγώνας των σπουδαστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας για ένα αυτόνομο , ενιαίο, ανεξάρτητο και ισχυρό Πυροσβεστικό Σώμα , είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε , αφού το Πυροσβεστικό Σώμα είναι μεν στην κορυφή της αξιοπιστίας και αποδοχής των πολιτών , αλλά παραμένει φτωχός συγγενείς (διαχρονικά) τόσο σε θέματα μηχανολογικού και κτιριακού εξοπλισμού και υποδομών αλλά και στην ενίσχυση του με ανθρώπινους πόρους αλλά και στη θεσμική θωράκιση του. Μάλιστα διαρκώς καλείται να αντιμετωπίσει άσπονδους φίλους και δηλωμένους εχθρούς.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ 1984

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 1984.

Δόκιμοι Αρχιπυροσβέστες και Ανθυποπυραγοί, οι οποίοι είχαν έξοδο το προηγούμενο βράδυ, έφεραν στην τραπεζαρία της Σχολής, λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων, τις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Και οι δυο εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδο, το σχέδιο ενοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό η Αστυνομία Πόλεων, η Ελληνική Χωροφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Ελληνική αγροφυλακή, καταργούνται ενοποιούνται και δημιουργείται η Ελληνική Αστυνομία. Μεταξύ των άλλων, το πυροσβεστικό Σώμα παύει να είναι αυτόνομο και εντάσσεται στα νέα Τμήματα Τάξης( Πολιτική Άμυνα) ο δε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος υποβιβάζεται στον ανώτερο βαθμό του Αστυνόμου Α δηλαδή του Πυράρχου.

Το δυσάρεστο νέο μεταδίδεται σαν αστραπή στην σχολή και αρχίζει μία βουβή αλλά έντονη κινητικότητα ανάμεσα στους 181 σπουδαστές (110 τμήματος Ανθυποπυραγών και 71 του τμήματος Αρχ/στων)

Έκλεισε η κεντρική πόρτα εισόδου στην σχολή και όλοι οι σπουδαστές μαζεύτηκαν πλέον στην μεγάλη αίθουσα του β ορόφου, κατέγραψαν τα αιτήματα . Όπως :

➢ Όχι στην υποβάθμιση των σπουδών

➢ Ενιαίο, αυτοδιοικούμενο, αυτοδύναμο και αυτοκέφαλο Πυροσβεστικό Σώμα..

➢ Εκδημοκρατισμός Π.Σ. και κανονισμού λειτουργίας κ.α.

Εν μεταξύ η είδηση κατάληψης της σχολής έπαιρνε διαστάσεις και τα διεθνή πρακτορεία άρχισαν να κάνουν τις πρώτες αναφορές.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προσήλθε στη σχολή ο Γενικός Γραμματέας και σε έντονο ύφος ζήτησε την διάλυση της συγκέντρωσης , την επιστροφή των σπουδαστών στις αίθουσες , λέγοντας ότι η συμπεριφορά μας συνιστά το αδίκημα της στάσης.

Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες και φωνές στην αίθουσα παρά τις προσπάθειες του Διοικητή και του αρχηγού να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ζήτησε από όσους ήθελαν να μιλήσουν και να πουν την γνώμη τους. Κάποιοι σήκωσαν το χέρι τους , τους έδινε τον λόγο αλλά απαίτησε να λένε και το όνομα τους. Τότε υποψιασμένοι οι σπουδαστές σήκωσαν αυθόρμητα όλοι το χέρι τους.

‘’Δυστυχώς όλοι όσοι πρόλαβαν να μιλήσουν ,καταγράφηκαν από γνωστό- άγνωστο που βρίσκονταν στην αίθουσα και αργότερα τιμωρήθηκαν.

Ο Γ.Γ. αδυνατούσε να τιθασεύσει τους σπουδαστές και τελικά κλείστηκε συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό.

Παράλληλα πλησίον της σχολής είχε εμφανιστεί διμοιρία των ΜΑΤ .Οι σπουδαστές όμως προετοιμάστηκαν και “ασφάλισαν ” την είσοδο με δύο πυροσβεστικά οχήματα σε πλήρη ετοιμότητα για “κατάσβεση με αφρό”.

Επταμελής επιτροπή των Σπουδαστών με συνοδεία του Αρχηγού και μοτοσικλετιστών της Αστυνομίας πήγε στο Υπουργείο στην οδό Κατεχάκη. Στην αρχή ο υπουργός (Σκουλαρίκης) εξέφρασε την βαθιά ενόχληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού (Α.Παπανδρέου) , απείλησε δε για κλείσιμο της σχολής και απόταξη όλων των σπουδαστών. 

Στην συνέχεια εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός και αφού διαβεβαίωσε ότι το δημοσίευμα αναφερόταν σε ένα από τα πολλά σχέδια , έδωσε τον λόγο στους περισσότερους από τα μέλη της επιτροπής που του εξέφρασαν τα αιτήματα με κυρίαρχο αυτό της μη ενοποίησης του Π.Σ. με την Αστυνομία και την διατήρηση της αυτονομίας του.

Αφού υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι θα εξετάσει τα αιτήματα , ζήτησε από την επιτροπή να γυρίσει στην σχολή και να διαλύσει την κατάληψη , διαβεβαιώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα στείλει στην σχολή τον εκπαιδευτικό του σύμβουλο του Υπουργείου προκειμένου για να εξετάσει τα αιτήματα τους για αναβάθμιση σπουδών.

Συγκινητικά ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης από πολλές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας μέσω του τέλεξ.

Ο αγώνας των σπουδαστών επέφερε αποτέλεσμα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ενοποίηση των Σ.Α. προχώρησε και δημιουργήθηκε η Ελληνική Αστυνομία , όμως το Π.Σ. διατήρησε την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκητο του και τα επόμενα χρόνια εκμεταλλευόμενο τις συγκυρίες μεγαλούργησε. 

Δυστυχώς, υπήρξαν διώξεις και τιμωρίες και δυστυχώς ακόμη και στις τιμωρίες επικράτησε αδικία, διαχωρισμός και ‘’ κριτήρια΄΄ παρόλο που οι σπουδαστές λειτούργησαν αυθόρμητα και αυτόνομα και δεν είχε εξωτερική καθοδήγηση η κινητοποίηση τους. Ευτυχώς με πάρθηκε πολιτική απόφαση και διεγράφησαν οι τιμωρίες.

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική , ωστόσο έχει περιπέσει στην λήθη του χρόνου και των εξελίξεων , ενώ θα έπρεπε να είναι ημέρα μνήμης και να περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διαταγή κάθε Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , ως παράδειγμα αυθεντικής και ουσιαστικής αντίδρασης σε έναν λάθος σχεδιασμό.

Αν και δεν αναγνωρίστηκε ως γεγονός, αποτελεί ίσως την πιο αυθόρμητη, αυτόνομη συνδικαλιστική αντίδραση στην σχεδόν 100χρονη ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αποτέλεσε ένα γεγονός που διασφάλισε και σφράγισε την αυτόνομη πορεία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους αγώνες που θα απαιτηθούν …στο μέλλον».

_______________

* Κείμενο Λευτέρης Δαμιανός 

** Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν, σαν σήμερα, ομάδα Δόκιμων Ανθυποπυραγών, παίρνει “πάνω της” ο συμβάν και με την σθεναρή στάση της, διασφαλίζει την ανεξαρτησία του Π.Σ. και την αξιοπρεπή επαγγελματική σταδιοδρομία των στελεχών του και γράφει ιστορία. Οι δύο εα Αντιστράτηγοι του ΠΣ, Νίκος Διαμαντής και Γιάννης Σταμούλης ως ελάχιστη τιμή, διασώσανε την ιστορία των στιγμών σε παρακαταθήκη στους νεώτερους (εδώ)