Μέτρα για την οπαδική βία- Αναστολή έως 31 Ιουλίου σε όλους τους Συνδέσμους Οργανωμένων Οπαδών

Ανακοινώσεις της Κυβέρνησης στην ενημέρση των Πολιτικών συντακτών, από τους αρμόδιους Υπουργούς για τα πρόσθετα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (21/02) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο  Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννης Οικονόμου, προχώρησαν στις Κυβερνητικές ανακοινώσεις στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, με μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ., αυστηρότερες ποινές από τη Δικαιοσύνη, αλλά και νέο πλαίσιο λειτουργίας των Συνδέσμων Οργανωμένων φιλάθλων.

Όπως ανακοινώθηκε -μεταξύ άλλων- θα ανασταλεί η λειτουργία όλων των Συνδέσμων οπαδών έως τις 31 Ιουλίου, καθιερώνεται ποινική κατηγορία για όσους συμμετέχουν σε επεισόδια με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ενώ δεν προβλέπεται αναστολή εκτέλεσης της ποινής, και στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, δεν θα έχουν πρόσβαση φίλαθλοι.

Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε σε τέσσερα μέτρα από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. «Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τους δύο συναδέλφους Υπουργούς, συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό και ανταποκρίνονται στις προτάσεις που διατύπωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. Σε ό,τι μας αφορά προχωράμε στην υλοποίηση των παρακάτω μέτρων»

1) Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.

2) Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3) Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.

4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

«Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού. Μπορούμε; Ναι μπορούμε! Μπορούμε όμως όλοι μαζί! Πολιτεία, σωματεία, πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Οι τοποθέτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στα σημεία που έθεσε :

– “Ο Χουλιγκανισμός παγκόσμια μάστιγα, αυτή η θλιβερή πανδημία είναι η αιτία δεκάδων ατόμων. Ήρθε η ώρα αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα να σκοτώσουμε αυτή την Λερναία Ύδρα του χουλιγκανισμού”.
– Οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.
– Η ΕΛΑΣ παρεμβαίνει αλλά πρέπει όλοι να ανταποκριθούν.
– Η ανακάλυψη των στυγνών δολοφόνων του Άλκη έγινε θέμα τιμής για την ΕΛΑΣ και όλους τους Έλληνες.
– “Έλεγαν ότι δεν θα τους πιάσουμε ή αφήσαμε κάποιους να φύγουν και στο τέλος ότι κάποιος διαφεύγει”.
– “Σας αποκαλύπτω σήμερα ότι πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από τη βάρδια έως ότου συλληφθούν όλοι που σήμερα βρίσκονται στη φυλακή”.
– Για την ΕΛΑΣ ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους.
– Η αστυνομία μέχρι χθες έκανε 574 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν. Έγιναν 17 συλλήψεις. ΟΙ σύνδεσμοί ανήκουν σε όλες τις ομάδες σε όλη τη χώρα.
– Συνελήφθη και ο δράστης της επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.
– Τα μέτρα ανταποκρίνονται στις προτάσεις της ΕΛΑΣ.
– Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, όσοι δεν πληρούν τα μέτρα θα σφραγίζονται.
– Οι ανώνυμες εταιρείες ποδοσφαίρου και μπάσκετ έχουν υποχρέωση να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών για τους φιλάθλους που κάθονται στις εξέδρες.
– Θα γίνει εκπαίδευση των αστυνομικών για τα ανήλικους που προσηλυτίζουν οι χούλιγκαν. Έχουμε ψυχολόγους για να προσεγγίσουμε τους νέους.
– Προχωράμε σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες χώρες και κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία.
– Ανώτατος αξιωματικός θα παρακολουθεί την οπαδική βία και αναβαθμίζεται το πλαίσιο των ελέγχων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε στην τοποθέτησή του κατά την επίσημη ενημέρωση:

– “Με το νόμο 48/55 του 2021 επήλθαν σημαντικές αλλαγές για το πλαίσιο κυρώσεων μια σειρά ποινικών αδικημάτων.
– “Στον ποινικό κώδικο όπως ισχύει έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Ο δράστης βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται τουλάχιστον με ποινή δύο ετών.
– Προτείνεται μια δέσμη προτάσεων που συμπληρώνουν το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο:
– Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και ανώτατα όρια οι ποινές για οπαδικά εγκλήματα.
– Για επικίνδυνους δράστες θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη.
– Ποινική κατηγορία για όσους συμμετέχουν σε επεισόδια με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, κατά τη διάρκεια αγώνων, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.
– Απαγορεύεται η αναστολή ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Η ποινή θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.
– Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, όταν υπάρχει αναβολή θα επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι.
– Ενισχύεται το ποινικό πλαίσιο για τα εγκλήματα αυτά.
– Ειδικό ποινικό αδίκημα, για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους
– Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και δεδομένων των αλλαγών που ήδη έχουν γίνει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προτείνεται μια δέσμη προτάσεων που συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και κλείνουν όλα τα πιθανά παράθυρα για την οπαδική βία και προβλέπουν την πλέον αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)
Στα αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη. Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλεπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη. Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.
Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή. Ενώ δεν προβλέπεται αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας

Πιο συγκεκριμένα:
Καταργείται η δυνατότητα της κατ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.
Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.
-Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.
Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στο δολοφονημένο οπαδό του Άρη, «Να εκφράσω ξανά τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άλκη Καμπανού, είμαστε όλοι συγκλονισμένοι».
– Αθλητισμός και βία είναι έννοιες απολύτως αποκλίνουσες.
– “Η βία δεν έχει χρώμα και οπαδικές αποχρώσεις, ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως επίφαση για να οργανώσουν τη δράση τους περιθωριακά άτομα για να εισχωρήσουν σε λέσχες και συνδέσμους”.
– Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οπαδική βία είναι ήδη ισχυρό και ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο.
– Κυρώνεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή η Σύμβαση “Σεν Ντενί” για θέματα προστασίας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Γίνεται διάκριση μέτρων για την ασφάλεια και την παροχή πληροφοριών.
– Δημιουργείται κέντρο ποδοσφαίρου εντός της ΕΛΑΣ για την ανταλλαγή πληροφοριών.
– Αναδιαμορφώνουμε το πλαίσιο των συνδέσμων.
– Προχωρούμε σε προσωρινή αναστολή όλων των λεσχών φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου 2022.
– ΠΑΕ ή ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν ως μια λέσχη, καθ’ έκαστη. Για να έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο, με υποχρέωση να αναρτά τα στοιχεία αλλιώς θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.
– Για νόμιμη λειτουργία ΠΑΕ θα πρέπει να υπάρχουν 50 εγγεγραμμένοι με καθαρό ποινικό μητρώο. Αν στην πορεία υπάρχουν δύο ποινικές διώξεις σε μέλη θα κλείνουν.
– Δημιουργείται ψηφιακό μητρώο φιλάθλων για τις λέσχες.
– Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες εκεί που βρίσκονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Αν υπάρχει παράνομη παρουσία θα επιβάλλονται ποινές αναστολής λειτουργίας της θύρας και χρηματικές ποινές.
– Την Πέμπτη προγραμματίζουμε νέα διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το θεσμικό μας οπλοστάσιο. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι υπόθεση όλων μας και απαιτεί διαρκή συνεργασία πέρα από τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις».

Όλες οι αλλαγές στις λέσχες οργανωμένων φιλάθλων
• Κυρώνεται αυτήν την εβδομάδα στην Βουλή, η Σύμβαση “Σεντ Ντενί” του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.
• Η Σύμβαση αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς, προστατευμένου, και φιλικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών διοργανώσεων και γίνεται διάκριση μεταξύ: «μέτρων για την ασφάλεια», «μέτρων για την προστασία» και «μέτρων για την παροχή υπηρεσιών».
• Δημιουργείται, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου εντός των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα έχει να κάνει ΚΑΙ με ανταλλαγή πληροφοριών διεθνούς συνεργασίας.
• Αυτήν την εβδομάδα, στο 5ο κατά σειρά νομοσχέδιο της αθλητικής μας μεταρρύθμισης, αναδιαμορφώνουμε το ισχύον πλαίσιο για τις Λέσχες Φιλάθλων και τη στενή σχέση των ΠΑΕ, ΚΑΕ και ερασιτεχνικών σωματείων με τους οργανωμένους φίλους και υποστηρικτές της ομάδας τους:

• Προχωρούμε σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των Λεσχών Φιλάθλων (και φυσικά των παραρτημάτων τους ανά την Επικράτεια) έως την 31η Ιουλίου 2022.
Να σημειώσω ότι σήμερα είναι καταχωρημένες και λειτουργούν 12 νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων, με 222 Παραρτήματα. Τα αναλυτικά στοιχεία έχουν ήδη τεθεί υπόψιν στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
• Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών, έως τις 31 Ιουλίου, εξασφαλίζεται ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση των Λεσχών και των Παραρτημάτων τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:
• Το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως ΜΙΑ Λέσχη Φιλάθλων.
• ΕΔΡΑ της Λέσχης, θα είναι υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου, της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη. ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ελέγχου στο Μητρώο και στις δράσεις των μελών της Λέσχης. Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση της ΠΑΕ/ ΚΑΕ/ αθλητικού σωματείου να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της Λέσχης Φιλάθλων και των Παραρτημάτων της.
• Σε περίπτωση πλημμελούς εποπτείας, με την καταγραφή παράνομων περιστατικών, θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.
• Για να λειτουργεί νόμιμα Παράρτημα Λέσχης Φιλάθλων οπουδήποτε, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο Μελών της Λέσχης τουλάχιστον 50 ενηλίκων, μονίμων κατοίκων της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος, με καθαρό ποινικό Μητρώο.
• Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας Λέσχης ή Παραρτήματος, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
• Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί ψηφιακή πλατφόρμα, με τίτλο «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», που θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, με ευθύνη των υπευθύνων των Λεσχών. Πιστοποιημένοι χρήστες του Μητρώου είναι:
• οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Λεσχών Φιλάθλων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Παραρτημάτων τους και
• οι νόμιμοι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών ή Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών, που έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για την αναγνώριση της Λέσχης.
• Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων, όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου και συμπεριλαμβάνει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
• Οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία θα προβαίνουν αποκλειστικά σε διάθεση Εισιτηρίων Διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών και μόνο στους νόμιμους κατόχους τους θα επιτρέπεται η είσοδος.
• Εφόσον, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί παράνομη παρουσία φιλάθλου στις εξέδρες, τότε θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές αναστολής λειτουργίας της θύρας, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.