Μεταναστευτικό: Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου με Υπουργούς Ν.Μηταράκη και Γ.Κουμουτσάκο

Επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου από την Κυβέρνηση σχεδόν επτά μήνες μετά την κατάργησή του, λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού

Με Υπουργό τον Παναγιώτη Μηταράκη και αναπληρωτή υπουργό το Γιώργο Κουμουτσάκο, η Κυβέρνηση προχώρησε (15/01) στην επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, για την ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου της Κυβέρνησης, στη Φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές, τη δημιουργία και τον έλεγχο στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ιδρύεται επί ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του 2016 με Υπουργό το Γιάννη Μουζάλα, έως τον Φεβρουάριο του 2018 με τον Δημήρη Βίτσα να αναλαμβάνει στη συνέχεια. Μετά τις πρόσφατες εκλογές, το Υπουργείο καταργήθηκε στις 9 Ιουλίου 2019 από την νέα Κυβέρνηση. Ωστόσο ενέταξε τις αρμοδιότητες με αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αρμοδιότητα το Μεταναστευτικό τον Γιώργο Κουμουτσάκο, με Ειδικό Γραμματέα Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι βιάστηκε να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον τέως Υπουργό και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσας με αφορμή την συνένννωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι  «σημαίνει ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού εντάσσεται στην ατζέντα της ασφάλειας» και είχε σημειώσει ότι ανέμενε επιχειρήσεις «σκούπα», ενώ εξέφραζε και φόβους για παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών.

Λίγους μήνες αργότερα η Κυβέρνηση αποφάσισε και η διαχείριση του μεταναστευτικού ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες στον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και τον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, με αρμοδιότητα το συντονισμό της μεταφοράς όσων διαβιούν στα ΚΥΤ από τα νησιά στην ενδοχώρα και το διαμοιρασμό τους στις περιφέρειες. Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός μετέφερε τις αρμοδιότητες για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Εθνική Συντονίστρια, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον βοηθό της, Απόστολο Δοξιάδη, που υπάγονται απευθείας στο Μαξίμου. Ενώ σε ρόλο Εθνικού Συντονιστή για το Προσφυγικό, υπαγόμενη απευθείας στον Πρωθυπουργό, ορίστηκε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

Φύλαξη των συνόρων μας.
Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
Αυξημένες επιστροφές.
Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργείται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με Υπουργό τον βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη.

Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η ορκωμοσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο».