Μετά τον Έβρο, κλειστά σύνορα και στη θάλασσα

Την προσπάθεια, που ξεκίνησαν από τον Έβρο, τον περασμένο Μάρτιο, οι συνοριοφύλακες για κλειστά σύνορα σε όλους τους παράνομους μετανάστες, ακολούθησαν Λιμενικό και Ακτοφυλακή στα θαλάσσια σύνορα τον μήνα Απρίλιο

Με την συνδρομή και των συνοριοφυλάκων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι ροές πλέον για τον Απρίλιο ήταν μηδενικές όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του από την Σάμο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότης Μηταράκης.

Μηδενικές ροές είχαν να δουν τα νησιά από το 2014 πριν την μεγάλη μεταναστευτική κρίση του 2015. οι ίδιες εντολές στα Σώματα Ασφαλείας που δόθηκαν στον Έβρο από την Ηγεσία στους συνοριοφύλακες φαίνεται πως δόθηκαν και στα νησιά το τελευταίο διάστημα, δηλαδή να μην περάσει κανείς μετανάστης παράνομα στη Χώρα.

Με τις εντολές αυτές, φαίνεται πως τα αντανακλαστικά της ελληνικής ακτοφυλακής αλλά και των συνοριοφυλάκων που επιχειρούν στα ελληνικά νησιά ενεργοποιήθηκαν και πλέον δεν επιτρέπουν καμία είσοδο στην ελληνική επικράτεια κανενός μετανάστη.

Ειδοποιούνται οι τουρκικές δυνάμεις να περισυλλέξουν τις βάρκες που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια πριν περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι διαρκείς περιπολίες της ελληνικής ακτοφυλακής δημιουργούν καταστάσεις ασφυξίας στην τουρκική πλευρά που αναγκάζεται να περισυλλέξει τις βάρκες με τους μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Τελικά όπως φαίνεται, η φύλαξη και των θαλασσίων συνόρων είναι εφικτή όταν η πολιτική βούληση ενισχύει την προσπάθεια των Σωμάτων Ασφαλείας. Τόσο ο Έβρος όσο και τα νησιά μπορούν να δημιουργήσουν «Ασπίδα» απέναντι στις μεταναστευτικές ροές αλλά και σε ακραία τρομοκρατικά στοιχεία, τόσο για την ελληνική επικράτεια όσο όμως και τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης.

__________________

* Bordernews