“Με την “Ζηνοβία”η αστυνόμευση πήγε περίπατο. Όταν στηρίζουμε την αστυνόμευση αποκλειστικά στα δίκυκλα αποτυγχάνουμε”

Με αφορμή τις καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεψαν στα πληρώματα τις ΔΙΑΣ να βρίσκονται στους δρόμους, η άποψη ΑμεσοΔρασίτη*

“Ο λόγος για τη ΔΙκυκλη ΑΣτυνόμευση. Το έτος 2010 δημιουργήθηκε η ΔΙ.ΑΣ, αν και υπήρχε ήδη η ομάδα Ζ για να φτάνει ακόμα πιο σύντομα στα σοβαρά περιστατικά. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ, διατρανώθηκε και πήρε τα ηνία της αστυνόμευσης φτάνοντας όντως πολύ γρήγορα στα σοβαρά περιστατικά αφού πήρε τη θέση της ομάδας Ζ η οποία απαξιώθηκε πλήρως. Η διαφορά είναι ότι η Ζ πήγαινε σε όλα τα περιστατικά, ακριβώς όπως τα περιπολικά, από τα πιο απλά μέχρι τα άκρως σοβαρά. Η ΔΙ.ΑΣ. επιλαμβάνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά. Σε όλα τα άλλα επιλαμβάνονται τα περιπολικά.

Τι γίνεται όμως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες; Τι γίνεται όταν βρέχει; Να γνωρίζουν όλοι ότι τότε το σύστημα αστυνόμευση γονατίζει. Μάλιστα κύριοι, γονατίζει. Με την “ΖΗΝΟΒΙΑ”η αστυνόμευση πήγε περίπατο. Όταν στηρίζουμε την αστυνόμευση αποκλειστικά στα δίκυκλα αποτυγχάνουμε κύριοι.  Με λίγα λόγια ο κορμός της άμεσης δράσης είτε το θέλουμε είτε όχι είναι τα περιπολικά. Μόνο αυτά μπορούν να κινηθούν με όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο πολίτης όταν βρέχει είναι κυριολεκτικά απροστάτευτος.
Η ηγεσία πρέπει να δει καθαρά το πρόβλημα και να δώσει πιο πολλά περιπολικά στην υπηρεσία του πολίτη.Έχει μειωθεί τόσο πολύ η δύναμη των περιπολικών (της Άμεσης Δράσης αλλά και των Τμημάτων) και έχει αυξηθεί τόσο δυσανάλογα η δίκυκλη αστυνόμευση πού τελικά όταν βρέχει το λεκανοπέδιο είναι στο έλεος των κακοποιών. Τα εξαιρετικά λίγα περιπολικά τότε επωμίζονται όλο τον αυξημένο φόρτο και ο πολίτης μπορεί να περιμένει ακόμα και δύο ώρες για μία ανταπόκριση για κάποιο συμβάν. Έχει τύχει να βρέχει συνεχόμενα δύο μέρες και η αστυνόμευση να είναι απούσα στην ουσία λόγο των παραπάνω.

Δε μπορούμε κύριοι να στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην δίκυκλη. Ελπίζω να το καταλάβουν κάποια στιγμή η πολιτική και η φυσική ηγεσία. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; Και για να προλάβω μερικούς κακεντρεχείς, δεν έχω πρόβλημα με τους συναδέλφους της ΔΙ.ΑΣ. Το αντίθετο. Δίνουν και την ψυχή τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος”, τονίζει ο οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Μπαλάσκας.