Με περίστροφα του… 1911 και του 1950 με 11.000 κρατούμενους οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι

Καταγγελία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) για τον απαρχαιωμένο οπλισμό τους

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης αντικατάστασης του υπηρεσιακού οπλισμού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης υπογραμμίζει η ΠΟΥΕΦ σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «Με όπλα του 1911 και του 1950 δίνουν τη “μάχη”»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΥΕΦ, «Από αρχής ανάληψης των υπηρεσιακών της καθηκόντων η Εξωτερική Φρουρά διέθετε ως ατομικό οπλισμό τα «αποφόρια» της Ελληνικής Αστυνομίας, περίστροφα διαμετρήματος 0,32 cal του 1911 και 1917 καθώς και περίστροφα διαμετρήματος 0,38 cal. του 1935 και του 1950. Προσπάθειες αντικατάστασης τους έγιναν το 2003 και το 2008 αλλά δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησαν.

Αν δεν ήταν τόσο τραγικό η ύπαρξη 800 και πλέον περιστρόφων, στα χέρια της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ένοπλης Υπηρεσίας των Καταστημάτων Κράτησης, μίας Υπηρεσίας υπεύθυνης για τις μεταγωγές εκατοντάδων κρατουμένων καθημερινώς σε Νοσηλευτικά ιδρύματα και Δικαστήρια, της Υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη για την περιμετρική επόπτευση των Καταστημάτων και τη φύλαξη των εξωτερικών θυρωρείων κάποιων εκ των φυλακών, θα ήταν αστείο ακόμα και να το συζητάμε.

Προμήθειες οπλισμού γίνονται για άλλες υπηρεσίες

Φαίνεται πως η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και η χορήγηση σύγχρονου ατομικού οπλισμού, όχι μόνο δεν ήταν «εύκολη», αλλά η δυσκολία αφορά ΜΟΝΟ την Υπηρεσία μας, αφού το Υπουργείο για άλλες «συστεγαζόμενες» Υπηρεσίες εντός αυτού, προκηρύσσει με ευκολία διαγωνισμούς χιλιάδων πιστολιών διανέμοντάς τα ΠΑΝΤΟΥ, ΠΛΗΝ της Εξωτερικής Φρουράς» σχολιάζει η Ομοσπονδία των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Ενώ παραπέμπει στο πρόσφατο παράδειγμα της προκήρυξης διαγωνισμού «άλλων 1.000 πιστολιών από το Υπουργείο, όχι για την Υπηρεσία μας αλλά για την Ελληνική Αστυνομία, «καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως ίσως ακόμα κανείς δεν έχει αντιληφθεί στο έπακρο ότι, σχεδόν 800 Εξωτερικοί Φρουροί φρουρούν καθημερινά περισσότερους από 11.000 κρατούμενους σε 27 καταστήματα Κράτησης, έχοντας ατομικό οπλισμό περίστροφα του 1950, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Και καταλήγει, «η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Πολιτείας προς την Υπηρεσία μας ήταν και παραμένει, να φροντίσει ο κάθε Εξωτερικός Φρουρός να έχει σύγχρονο ατομικό οπλισμό, παρόλο που πολλοί συνάδελφοί μας στο πέρασμα των ετών και περιμένοντας την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ μέριμνα των επί σειρά ετών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της, προέβησαν σε αγορά δικού τους, επιβαρυνόμενοι με ποσά άνω των 700,00 ευρώ έκαστος».

Είναι θέμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής

Το αίτημα για την αντικατάσταση όλου του πεπαλαιωμένου οπλισμού της Εξωτερικής Φρουράς δεν αποτελεί μία στείρα διεκδίκηση της Ομοσπονδίας μας, αλλά μία επιβαλλόμενη πλέον ενέργεια από μέρους σας που την επιτάσσει η υφιστάμενη κατάσταση γενικότερα στο χώρο των Φυλακών και που αποσκοπεί, όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας μας αλλά και στην διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής.

Ο αριθμός των προς αντικατάσταση περιστρόφων, καθώς και το κόστος αντικατάστασής τους δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση απαγορευτικός για το Υπουργείο μας, αφού η ηγεσία του έχει αποδείξει πως είναι ικανή για την προκήρυξη διαγωνισμών περισσοτέρου αριθμού πιστολιών. Η αντικατάσταση του συνόλου των περιστρόφων της Ελληνικής Αστυνομίας και η χορήγηση νέων σύγχρονων πιστολιών για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, είναι θέμα ζωής, προσωπικής προστασίας, διαφύλαξης της κοινωνικής ασφάλειας και δυνατότητας ορθής εκτέλεσης των υπηρεσιακών μας καθηκόντων. Οι άμεσες ενέργειές σας κρίνονται εκ των ουκ άνευ…».