Με μνημόνιο συνεργασίας οι αστυνομικοί θέτουν προτεραιότητα την εφαρμογή του νόμου αντιμετώπισης της κακοποίησης των ζώων

Με το αστυνομικό δελτίο να καταγράφει καθημερινά περιστατικά εγκληματικότητας σε βάρος πολιτών και βίας από οργανωμένες ομάδες σε συμμορίες ανηλίκων σε ανηλίκους, “σταθερή προτεραιότητα” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση κακοποίησης των ζώων

Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά βίας από συμμορίες ανηλίκων σε βάρος ανηλίκων από την κέντρο της Αθήνας μέχρι τα Βόρεια προάστεια και τις γειτονιές της νοτιοανατολικής Αττικής, έχουν αυξηθεί. Ενώ και τα περιστατικά ψυχολογικής κατάρρευσης ανηλίκων από εμπρόθετες σε βάρος τους συμπεριφορές βίας, αυξάνονται ακόμα και με τραγική κατάληξη για τους εφήβους. Ωστόσο η προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η «υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την περιστολή των εγκλημάτων παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης των ζώων» και όπως επισημαίνεται, με διετή ισχύ .

Όπως παρατίθεται σε ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από το Υπ.ΠΡΟΠΟ, «στο μνημόνιο συμφωνούνται εκτός των άλλων περιλαμβάνεται, η ειδική κατάρτιση και επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την ορθή εφαρμογή του Ν. 4830/2021 και της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία εν γένει των ζώων, ώστε να γίνεται ορθή και σύννομη διερεύνηση των περιστατικών κακοποίησης ζώων και να επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των αποδεκτών στοιχείων και πειστηρίων, η ένταξη της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία των ζώων στο πρόγραμμα αντεγκληματικής πολιτικής της Ελληνικής Αστυνομίας, η ενεργοποίηση του αστυνομικού προσωπικού και η ένταξη στα υπηρεσιακά του καθήκοντα της διενέργειας συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων σε καθημερινή βάση, με στόχο την πρόληψη των τελούμενων εγκλημάτων βίας σε βάρος των ζώων. Η δημιουργία ολιγόλεπτων διαφημιστικών μηνυμάτων ευαισθητοποίησης (σποτ) των πολιτών από την Ελληνική Αστυνομία. Η δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία και στο κοινωνικό σώμα γενικότερα».

Όλες αυτές οι δράστεις που παρατίθενται στην επίσημη ανακοίνωση του Υπ.ΠΡΟΠΟ, έχουν την εμπλοκή της «μικρής και αναπτυσσόμενης ΜΚΟ που έχει εγγραφεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός των ΗΠΑ και γερμανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης .. με εξειδίκευση στη δημόσια υγεία, το δίκαιο, την καλή μεταχείριση των ζώων και τη συμβουλευτική διαχείρισης επιχειρήσεων και διαχείρισης σε τρεις ηπείρους με έδρα τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της. Καθώς όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπ.ΠροΠο, «με την τεχνογνωσία που διαθέτει, στη λειτουργία του Τμήματος Προστασίας Ζώων και των αντίστοιχων Γραφείων που θα ιδρυθούν σε όλη τη Χώρα καθώς και στην εκπαίδευση των σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών της Σχολής Αστυφυλάκων και του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ. Ε. Μ. Α.) της Ελληνικής Αστυνομίας. Με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότητα των διενεργούμενων ελέγχων και την πληρέστερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ο άμεσος εφοδιασμός όλων των αρμοδίων αστυνομικές υπηρεσίες με αντίστοιχες συσκευές (scanners)».

Ολοκληρώνοντας το κείμενο της ανακοίνωσης παρατίθεται δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, με φωτογρφικό υλικό κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων,«Είναι στις σταθερές προτεραιότητές μας η εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση κακοποίησης των ζώων. ..θα προχωρήσουμε στην ακόμα καλύτερη, ταχύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση των αστυνομικών μας, στο κομμάτι της εφαρμογής αυτού του νόμου καθώς και στην εφαρμογή όλων των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να γίνει πράξη η εφαρμογή αυτού του νόμου σε ολόκληρη τη χώρα»