Με μακιγιάζ και Photoshop το ελληνικό CSI εξιχνιάζει εγκλήματα

Ανασύσταση προσώπου για τον εντοπισμό της ταυτότητας της σορού του άνδρα που βρέθηκε τεμαχισμένος σε εταιρεία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο θα προβούν οι αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, με τη βοήθεια ιατροδικαστή και ανθρωπολόγου

Με μακιγιάζ και Photoshop
Με ειδική επεξεργασία και… μακιγιάζ θα επιχειρήσουν να φέρουν το πρόσωπο του θύματος που βρέθηκε τεμαχισμένος σε εταιρεία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο στην κατάσταση που βρισκόταν εν ζωή, προκειμένου να το φωτογραφίσουν και στην συνέχεια μέσω επεξεργασίας της εικόνας να την δώσουν στη δημοσιότητα αναζητώντας πληροφορίες από τους πολίτες για την ταυτότητά του.
Ο άνδρας, είναι ηλικίας μεταξύ 30-40 χρόνων, με λευκά χαρακτηριστικά, ενδεχομένως ανατολικής χώρας. Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, κάνουν λόγο για ένα άγριο έγκλημα, ενδεχομένως προσωπικού χαρακτήρα καθώς προήλθε από βίαια χτυπήματα στο κεφάλι τα οποία επέφεραν βαριές και θανατηφόρες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το γεγονός ότι ο δράστης πέταξε τα κομμάτια του θύματος σε κάδο ανακύκλωσης και όχι σε απλό κάδο σκουπιδιών, όπου σίγουρα θα μεταφέρονταν σε εταιρεία και θα γινόταν διαλογή των σκουπιδιών, άρα θα εντοπιζόταν σύντομα η σορός, δείχνει το… αυθόρμητο του εγκλήματος και τον ερασιτεχνισμό του δράστη. Ο τεμαχισμός αναδεικνύει είτε προσπάθεια απόκρυψης του εγκλήματος δια της άγνωστης ταυτότητας του θύματος, είτε «μετά θάνατο» τιμωρία. Από την λήψη αποτυπωμάτων διαπιστώθηκε ότι το θύμα δεν ήταν σεσημασμένο και δεν είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές.
Η φρικιαστική αποκάλυψη έγινε πριν από τρεις ημέρες σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Εργαζόμενοι βρήκαν τεμαχισμένο πτώμα άνδρα, μέσα σε σακκούλες σκουπιδιών που έφτασαν στο εργοστάσιο με τα οχήματα διακομιδής υλικών ανακύκλωσης. Σε διαφορετικές σακούλες είχαν βρεθεί το κεφάλι και ο κορμός του θύματος και κάποια από τα μέλη των σώματός του, ενώ λείπει μέρος του κορμού στο ύψος της κοιλιακής χώρας. Ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Καλόγριας προσδιόρισε χρονικά το έγκλημα τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν τον εντοπισμό της σορού.

Η μεθοδική δουλειά στο έγκλημα της Ραφήνας
imageΟ ιατροδικαστής με την βοήθεια ανθρωπολόγου, μέσω επιστημονικής μεθόδου ανασύνθεσης των χαρακτηριστικών του προσώπου θα προβούν σε μία φωτογραφική απεικόνιση, η οποία μετά το απαραίτητο «ρετουσάρισμα» θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Είναι η 2η φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Με αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν φθάσει στην εξιχνίαση εγκλήματος στις 16 Σεπτεμβρίου 2013. Μία 84χρονη γυναίκα, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, είχε βρεθεί τεμαχισμένη μέσα σε κάδο απορριμμάτων στη Ραφήνα στις 23 Αυγούστου του ίδιου έτους. Το θύμα ήταν Ελληνίδα. Ο δράστης της αποτρόπαιας δολοφονίας της ήταν ο εγγονός της ο οποίος διέμενε στην Αρτέμιδα.
Μετά τη δημοσιοποίηση της «ρετουσαρισμένης» φωτογραφίας της, οι αστυνομικοί δέχθηκαν πολλά τηλεφωνήματα πολιτών, μεταξύ των οποίων της κόρης του θύματος, η οποία δεν είχε επικοινωνία μαζί της για περισσότερο από ένα μήνα. Την είχε αναζητήσει σε διαμέρισμα στα Πατήσια, και στη συνέχεια δήλωσε την εξαφάνισή της στην αστυνομία. Στο διαμέρισμα ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα του θύματος, και οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον δράστη στο στενό περιβάλλον της 84χρονης. Ο 28χρονος εγγονός της είχε προσαχθεί ως ύποπτος. Αποτυπώματά του ταυτοποιήθηκαν στον τόπο ανεύρεσης του τεμαχισμένου πτώματος και στο διαμέρισμα της γιαγιάς του.image

Γιατί την σκότωσε
Στις 21 Αυγούστου 2013, επισκέφθηκε τη γιαγιά του, φιλονίκησαν, τη μαχαίρωσε στο λαιμό και μετέφερε το πτώμα στο μπάνιο. Την επόμενη μέρα, με μαχαίρι και πριόνι τεμάχισε το πτώμα, το τοποθέτησε μέσα σε νάιλον σακούλες και σακβουαγιάζ και το μετέφερε με το αυτοκίνητό του, αρχικά στο σπίτι του και το ίδιο βράδυ στον κάδο απορριμμάτων όπου βρέθηκε. Μάλιστα, για να αποπροσανατολίσει την έρευνα της Ασφάλειας και να δημιουργήσει την εντύπωση ληστείας, ο δράστης ερεύνησε επιλεκτικά τους χώρους του διαμερίσματος και αφαίρεσε κοσμήματα, τα οποία πούλησε τις επόμενες ημέρες σε ενεχυροδανειστήρια της περιοχής.

Ο 28χρονος ισχυρίστηκε ότι είχε διαφορές με τη γιαγιά του, επειδή τον επέκρινε για τη ζωή που έκανε. Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης ήταν διαζευγμένος και πατέρας ενός μικρού παιδιού, δεν εργαζόταν και συζούσε με άλλη γυναίκα με τρία παιδιά. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε κατά λάθος τη γιαγιά του, όταν αυτή “έπεσε” πάνω στο μαχαίρι, την ώρα που καθάριζε ένα φρούτο…

 

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport