Μάτι: Προσδιορισμός δικασίμου για τη φονική πυρκαγιά

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 103 νεκρούς και τραυματίες οι οποίοι έζησαν την καταστροφή θα αναβιώσει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στα τέλη Οκτωβρίου

Στις 31 Οκτωβρίου 2022 ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου οι μνήμες θα επανέλθουν στο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 όταν η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Νταού Πεντέλης από αμέλεια ηλικιωμένου οταν επιχείρησε να κάψει ξερά χόρτα, επεκτάθηκε στο Μάτι με 103νεκρους, περισσότερους από 30 εγκαυματίες και κατεστραμμένες περιουσίες.

Στο εδώλιο με την ιδιότητα του κατηγορούμενου θα καθίσουν -σύμφωνα με την δικογραφία- οι υπαίτιοι για τη φονική πυρκαγιά και κατα περίπτωση θα δικαστούν για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Ανάμεσα τους, ο 72χρονος ο οποίος προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια, κσθωσ επίσης η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου , οι τότε Δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της , Αξιωματικοί του Π.Σ και της ΕΜΑΚ. Στους Αυτοδιοικητικούς και τους Υπηρεσιακούς αποδίδεται αδυναμία ανταπόκρισς, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου, καθυστερημένη κινητοποίηση τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο περιστολής των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διάσωση πολιτών σε ανάγκη..

Ο Ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης είχε ζητήσει την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, άποψη που υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν. Ωστόσο κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα με το οποίο παραπέμπει να δικαστούν 21 κατηγορούμενου για πλημμελήματα.

Στη δίκη εκτός απο τις απολογίες των κατηγορουμένων, θα καταθέσουν μάρτυρες , συγγενεις θυμάτων που απανθρακώθηκαν ή υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, με τη διαδικασία να είναι πολύμηνη μέχρι την ολοκλήρωσή της  .