Μάνος Κουφάκης: Ο Ηρακλειώτης διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ |ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Ηταν παρόν μαζί με την ομάδα του, σε όλες τις δύσκολες υποθέσεις ομηρίας και απαγωγών που έχουν απασχολήσει την ΕΛΑΣ, τα τελευταία χρόνια. Στη λεωφορειοπειρατεία στο Γέρακα, τις απαγωγές του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά και του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ο Επικεφαλής του Ψυχιατρικού – Ψυχολογικού Τμήματος της ΕΛΑΣ, Αστυνομικός Διευθυντής Υγειονομικού, Μανώλης Κουφάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο Ράδιο Κρήτη.

Απελευθέρωση Π.Παναγόπουλου12 Ιανουαρίου 2009, Καβούρι

«Παρουσιάστηκαν τρεις ένοπλοι, μαυροφορεμένοι από πάνω μέχρι κάτω, με κουκούλες και υποχρέωσαν εμένα και τον οδηγό μου να βγούμε από το αυτοκίνητο, σπάζοντας το τζάμι. Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι έγινε ακριβώς, έγιναν όλα με αστραπιαία ταχύτητα. Ήταν μεθοδικοί και ότι έκαναν, μπορώ να πω ότι το έκαναν με απόλυτο συντονισμό» περιγράφει σχεδόν πένε χρόνια αργότερα, ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος, εκείνη την ημέρα.

Οχτώ ημέρες παρέμεινε όμηρος στους απαγωγείς του, μπορούσε να καταλαβαίνει τις ώρες που περνούσαν, από την ανοιχτή τηλεόραση, στο χώρο που τον κρατούσαν. Από την πρώτη στιγμή, ο διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ, με την ομάδα του, ήταν παρόν σε όλες τις επικοινωνίες των απαγωγέων. και ήταν μόνο μια από τις υποθέσεις που χειρίστηκε ο Ηρεκλειώτης Αστυνομικός Διευθυντής Υγειονομικού, Μανώλης Κουφάκης.

Μανώλης Κουφάκης, διαπραγματευτής ΕΛΑΣ
Ο διαπραγματευτής πρέπει να μπει στην ψυχολογία του δράστη, να καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του, να τον πείσει να απελευθερώσει τους ομήρους, να λήξει αναίμακτα η υπόθεση. Διαχείριση καθόλου εύκολη, όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του Ψυχιατρικού- Ψυχολογικού τμήματος της ΕΛΑΣ, Αστυνομικός Διευθυντής Υγειονομικού, Μανώλης Κουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Κρήτη και το Γιάννη Λιονάκη καθώς η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν μπορεί να προβλεφθεί, ιδίως κάτω από καθεστώς πίεσης.

Για τις ιδιαιτερότητες της κάθε ξεχωριστής υπόθεσης που ανέλαβε, μαζί με την Ομάδα του, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Μανώλης Κουφάκης, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που επιτελούν.
______

*ekriti.gr