ΕΝ.ΑΣ.Υ.Σερρών: “Την υπομονή και το φιλότιμο μας τα τελειώσατε, το ηθικό μας το καταρρακώσατε”

«Έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, οι χώρες της Ευρώπης αρνούνται να δεχτούν οικονομικούς μετανάστες παρά μόνο πρόσφυγες από τις χώρες της Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ.. Υπήκοοι άλλων χωρών (Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Ιράν κ.λ.π.) παραμένουν στην Ειδομένη- ανέρχεται στις 3.500-4.000 περίπου, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη..», καταγγέλουν μεταξύ άλλων, τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Σερρών.

ΕΔΟΜΕΝΗ

Για ακόμη μια φόρα, με τις ευλογίες της Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας, η Αστυνομία καλείται ως κυματοθραύστης να ‘’βγάλει το φίδι από την τρύπα’’ και να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί σε ρόλο διαιτητή τις αθρόες μεταναστευτικές ροές οι οποίες από τα νησιά του Αιγαίου καταλήγουν στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα και συγκεκριμένα στην Ειδομένη προκειμένου να μεταβούν στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, οι χώρες της Ευρώπης αρνούνται να δεχτούν οικονομικούς μετανάστες παρά μόνο πρόσφυγες από τις χώρες της Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ με αποτέλεσμα οι δυνάμεις στρατού και Αστυνομίας των Σκοπίων που βρίσκονται στη μεθόριο να επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε υπηκόους αυτών των χωρών. Ως εκ τούτου, υπήκοοι άλλων χωρών (Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Ιράν κ.λ.π.) δεν επιτρέπεται να διέλθουν τα σύνορα και παραμένουν εδώ και δέκα ημέρες περίπου στην Ειδομένη σε καταλύματα ανθρωπιστικών οργανώσεων και Μ.Κ.Ο. καθώς και σε δικές τους σκηνές οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στον ευρύτερο υπαίθριο χώρο. Την ενεστώσα στιγμή, ο αριθμός αυτών των ανθρώπων ανέρχεται στις 3.500-4.000 περίπου, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τύχη τους. Η Πολιτεία έχει εγκαταλείψει αυτό το σοβαρό ζήτημα στον ‘’αυτόματο πιλότο’’ αναμένοντας να απομακρυνθούν αυτοβούλως από τα σύνορα οι άνθρωποι αυτοί με άγνωστο προορισμό.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, καλούνται οι συνάδελφοι μας  να λάβουν μέτρα τάξης στον χώρο, εμποδίζοντας μαζική ή μεμονωμένη μετακίνηση ή προσπάθεια προσπέλασης των συνόρων από τους ανθρώπους αυτούς.  Στο σημείο μετακινούνται καθημερινά  διμοιρίες.

Υποστήριξης και Ο.Π.Κ.Ε. από όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και διμοιρίες Υ.Μ.Ε.Τ. και Υ.Α.Τ. της Γ.Α.Δ.Θ.. Ο ρόλος τους και η αποστολή τους είναι να βρίσκονται παρατεταγμένοι όρθιοι πλησίον των συνόρων ώστε να αποτρέψουν προσπάθεια μετακίνησης των ‘’ανεπιθύμητων ανθρώπων’’ και είσοδο αυτών σε έδαφος της γείτονος χώρας, με τις εντολές και διαταγές την Υπηρεσίας να είναι συγκεχυμένες και αόριστες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης μιας μαζικής προσπάθειας αυτών των ανθρώπων να διέλθουν τα σύνορα.

Οι συνάδελφοι της διμοιρίας υποστήριξης και της Ο.Π.Κ.Ε. της Δ.Α. Σερρών που μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση στην Ειδομένη καλούνται να εκτελέσουν δωδεκάωρη υπηρεσία, καθώς η απόσταση από τις Σέρρες έως τα σύνορα είναι 160 χιλιόμετρα και ο χρόνος μετάβασης που απαιτείται είναι δύο (2) ώρες. Την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα 22-11-2015 και 23-11-2015 αντίστοιχα, η διμοιρία Υποστήριξης εκτέλεσε στο σημείο δύο βάρδιες κατά τις ώρες 14:00-22:00 όπως είχε διαταχθεί από την Γ.Π.Α.Δ.Κ.Μ., γεγονός που σημαίνει ότι καταστρατηγήθηκε κατάφωρα το Π.Δ. 394/01 ‘’Χρόνος Εργασίας Αστυνομικού Προσωπικού’’, αφού έπειτα από δώδεκα (12) ώρες εργασίας και δώδεκα (12) ώρες ξεκούρασης, απασχολήθηκε εκ νέου η ίδια διμοιρία με την ίδια σύνθεση εκτός από ελάχιστες αλλαγές συναδέλφων σε αυτή. Άλλωστε, έχουμε γίνει μάρτυρες και άλλη φορά κατά το παρελθόν όπου η διοίκηση καταστρατηγεί το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα ερμηνεύοντας τις διατάξεις αυτού κατά το δοκούν.

Επιπροσθέτως, οι συνάδελφοι της Ο.Π.Κ.Ε. Σερρών μεταβαίνουν για εκτέλεση νυχτερινής βάρδιας στην Ειδομένη εκτελώντας υπηρεσία κατά τις ώρες 22:00-06:00 και επιστρέφουν στις Σέρρες μετά το πέρας αυτής. Ως εκ τούτου προκύπτει ότι ο συνάδελφος-οδηγός του περιπολικού έπειτα από εκτέλεση οχτάωρης νυχτερινής βάρδιας καλείται να οδηγήσει άυπνος και κατάκοπος για 160 χιλιόμετρα μέχρι την επιστροφή στις Σέρρες με ότι κινδύνους αυτό ελλοχεύει. Προφανώς, έχουν ξεχάσει οι υπογράφοντες τις διαταγές το σοβαρό τροχαίο ατύχημα και ανατροπή υπηρεσιακού οχήματος της Ο.Π.Κ.Ε. Ημαθίας  την 14-06-2013 με ευτυχώς υλικές μόνο ζημιές, έπειτα από εκτέλεση νυχτερινής υπηρεσίας στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Πλέον των ανωτέρω, οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας στην Ειδομένη είναι Α Θ Λ Ι Ε Σ  και η διοικητική μέριμνα της υπηρεσίας Α Ν Υ Π Α Ρ Κ Τ Η. Έτσι, ενώ στο σημείο υπάρχουν εθελοντές, γιατροί του κόσμου και ανθρωπιστικές οργανώσεις που μεριμνούν και φροντίζουν για την υγεία, υγιεινή και σίτιση των μεταναστών, δείγμα αλτρουισμού και αλληλεγγύης, οι συνάδελφοι μας καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία σε απόσταση λίγων μέτρων από τους ανθρώπους αυτούς δημιουργώντας μια ανθρώπινη ασπίδα, ανάμεσα σε διάσπαρτα σκουπίδια, χωρίς ούτε μια χημική τουαλέτα και χωρίς να τους χορηγείται από την υπηρεσία υγειονομικό υλικό αυτοπροστασίας από μεταδοτικές ασθένειες, καταστρατηγώντας το Π.Δ. 45/2008 ″Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού″, άλλα ούτε και νερό!!

Επίσης, κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία εισπνέοντας ένα τοξικό και επικίνδυνο νέφος που απλώνεται στην ατμόσφαιρα από τις πολλές εστίες φωτιών που ανάβουν στον ευρύτερο χώρο οι μετανάστες για να ζεσταθούν στις οποίες καίνε πλαστικά, παπούτσια, ρούχα ακόμη και λάστιχα, γεγονός το οποίο κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι πασιφανές ότι η Φυσική ηγεσία εφαρμόζοντας πιστά τα κελεύσματα και τις νουθεσίες της Πολιτικής ηγεσίας περί ″υπομονής″, αφού για τον ″λιτό βίο″ φρόντισε η Πολιτική ηγεσία με τις περικοπές και αφαιμάξεις πενθήμερων και νυχτερινών, συστήνει και προτείνει στις Αστυνομικές δυνάμεις να είναι συγκαταβατικοί και υπομονετικοί κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας, αγνοώντας ότι η παραμονή αυτού του τεράστιου αριθμού ανθρώπων στην Ειδομένη και η συσσώρευση και άλλων καθημερινώς αποτελεί μια ″ωρολογιακή βόμβα″ έτοιμη να εκραγεί,  ενδεχόμενο γεγονός που θα έχει απρόβλεπτες και οδυνηρές συνέπειες για τη ζωή συναδέλφων σε μια μαζική προσπάθεια των ανθρώπων αυτών διάσχισης των συνόρων και εισόδου στο έδαφος των Σκοπίων.

Καλούμε την Π.Ο.ΑΣ.Υ να λάβει θέση και να επισκεφτεί την Ειδομένη για να διαπιστώσει το υπάρχον τεράστιο πρόβλημα,

Καλούμε την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία να ενσκήψει στα προβλήματα των συναδέλφων μας και να δώσει άμεσα λύση,

Καλούμε την Πολιτεία να μας ενημερώσει για τον τρόπο διαχείρισης των ανθρώπων αυτών και απομάκρυνσης τους από το σημείο,

Η Ένωση μας συμπαραστέκεται ως αρωγός στους συναδέλφους μας που μετακινούνται καθημερινά από τις Σέρρες στην Ειδομένη και σε συνεργασία και συνεννόηση με τους νομικούς της συμβούλους θα ενεργήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα προκειμένου να προστατέψει την ζωή, την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα  και προκειμένου αναζητηθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ  !!!!!!

ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ΜΑΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ !!!!!!!

ΤΟ ΗΘΙΚΟ, ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΑΤΕ !!!!!!!

                                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο