Μάνδρα: «Με σκοτώνουν» ανέφερε σε φίλο του ο Χρήστος Γιαλιάς, διεκόπη η σύνδεση και δέχθηκε τα φονικά πυρά των εκτελεστών

Τα κίνητρα και τις «εκκρεμότητες» του επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά, θύμα στη μαφιόζικη εκτέλεση με πολεμικό υποπολιβολο στη φονική ενέδρα, στην περιοχή της Μάνδρας, αναζητούν οι Αρχές

Ο Χρήστος Γιαλιάς με τους εκτελεστές να τον έχουν “εγκλωβίσει” στο σκοπευτηκό του Kalashnikov που έφεραν στην κατοχή τους, αιφνιδιάστηκε καθως μιλούσε στο τηλέφωνο με φίλο του και δεν αντιλήφθηκε την ενέδρα σε βάρος του.

«Με σκοτώνουν» ηταν τα τελευταία λόγια του 60χρονου επιχειρηματία και η τηλεφωνική επικοινωνία διεκόπη  πριν το κροτάλιασμα του Kalashnikov “παγώσει το αίμα” σε όσους βρέθηκαν στην περιοχή. Έντρομος ο άνθρωπος με τον οποίο βρισκόταν σε επικοινωνία ο Χρήστος Γιαλιάς κάλεσε την Άμεση Δράση και ενημέρωσε για τον κίνδυνο ζωής του επιχειρηματία. Άμεσα στο τέρμα της οδού Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα, μετέβησαν πληρώματα της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής και βρέθηκαν μπροστά στη σκηνή εγκλήματος.

Κάλυκες Kalashnikov διασκορπισμένοι εξωτερικά του λευκού αυτοκινήτου το οποίο είχε παραδοθεί στις φλόγες. Ακολουθεί σύγχυση, όπως προκύπτει απο βιντεοληπτικό υλικό το οποίο αναπαράγεται κι έχει καταγραφεί ελάχιστα λεπτά μετά τη δολοφονία και την πρόκληση εμπρόθετου εμπρησμού σε βάρος του 60χρονου επιχειρηματία. Ακατάληπτες φωνές από κόσμο που έχει μεταβεί στο σημείο και λυγμοί, ενώ τα πρώτα πληρώματα της ΔΙΑΣ, βρίσκονται σε απέλπιδες προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά.

«Δε σβήνει, έχουμε κανέναν άλλον πυροσβεστήρα, παιδιά;» ρωτάει αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ απο τα πρώτα πληρώματα που έδωσαν άφιξη στο σημείο. «Ο πατέρας μου πού είναι;» η σπαρακτική αναζήτηση ενός άνδρας που έχει μεταβεί ήδη στο σημείο.

Έντρομος, φίλος του θύματος, ο οποίος ακολουθούσε με το όχημά του το αυτοκίνητο του επιχειρηματία, ακούγεται συγκλονισμένος, «Μαζί ήμασταν, μπροστά ήταν, στα 100 μέτρα ήμουν εγώ».

Η διαδρομή που ακολουθούσε ο 60χρονος επιχειρηματίας και παράγοντας τριών τοπικών ΠΑΕ, Χρήστος Γιαλιάς, μονόδρομος καθώς το τέρμα της οδού Αγίας Αικατερίνης οδηγούσε στην ισόγεια μονοκατοικία όπου διέμενε στη Μάνδρα.

«Ένα μαύρο αυτοκίνητο, μπήκε μέσα στο στενό το δικό μας. Κάποια στιγμή, πριν γίνει η δολοφονία. Δίχως να κορνάρει, έφυγε αστραπιαία», εξηγεί αυτήκουος μάρτυρας κάτοικος της περιοχής, και περιγράφει τα όσα ακολούθησαν. «Εγώ δούλευα και ακούω πυροβολισμούς από πολυβόλο όπλο. Πρέπει να ήταν γύρω στους 15. Τέσσερις, μετά από δέκα δευτερόλεπτα περίπου, 2-3 πιστολιές, «μπαμ-μπαμ-μπαμ». Από ό,τι αποδείχθηκε ήταν η χαριστική βολή. Την Πυροσβεστική άκουσα και ανέβηκα πάνω στο ελενίτ και είδα φλόγα. Λέω κάτι έγινε σοβαρό», εξηγεί ο ίδιος.

Οι δράστες, εκτέλεσαν με 15βολίδες πολεμικού τυφεκίου το Χρήστο Γιαλιά. Είχαν μελετήσει κάθε κίνησή του, αφού ο 60χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε στο σημείο χωρίς την προσωπική του συνοδεία, ενώ επέστρεφε από την επιχείρησή του, στη μονοκατοικία του.

Όπως έχει προκύψει κατά την εξερεύνηση της υπόθεσης, οι δράστες αιφνιδίασαν τον επιχειρηματία από την πίσω δεξιά πλευρά του λευκού οχηματος που οδηγούσε. Τον γάζωσαν με τα kalashnokov, στη συνέχεια προκάλεσαν εμπρόθετο εμπρησμό στο όχημά του, απέρριψαν το πολεμικό τυφέκιο στο εσωτερικό του και αποχώρησαν με δίκυκλο προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας Χρήστος Γιαλιάς, είχε δραστηριότητα στο χώρο των φορτοεκφορτώσεων. Επίσης διατηρούσε πτηνοτροφική μονάδα στη Μάνδρα στην οποία είχε δώσε το όνομα της συντρόφου του Κατερίνας, με καταγωγή από το Ελμπασαν της Αλβανίας, όπου λειτουργούσε παράρτημα ντελικατέσεν το οποίο έχει έδρα στα Μελίσσια.
Κατά το παρελθόν ο 60χρονος ήταν ιδιοκτήτης της ομάδας του ΑΟ Τρικάλων, της ΠΑΕ Πανελευσινιακός και απέκτησε την ομάδα του Μανδραϊκού στη συνέχεια.

Την προανάκριση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και το τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.