Μ.Χρυσοχοΐδης: Τα Εξάρχεια θα γίνουν κανονική γειτονιά

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την επιστροφή του στη γνώριμή του θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη παραχωρεί σήμερα στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Απαντώντας σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων τονίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την ιστορική ευθύνη που είχε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του 1974 και γι’ αυτό, όπως εξηγεί, ο ίδιος δεν είχε κανένα πολιτικό δίλημμα να ανταποκριθεί στην πρόταση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις εκείνων που προεκλογικά κραύγαζαν ότι μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας έπρεπε να «ανακαταλάβει» τα Εξάρχεια, ο έμπειρος πολιτικός απαντά ότι «οι γειτονιές ανήκουν στους κατοίκους τους» και προσθέτει ότι η ταυτότητα και η ιστορία της περιοχής δεν απειλούνται από το «σπάσιμο του άβατου» αλλά από τους ναρκέμπορους, τη βία και την ανομία. «Τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν μια κανονική γειτονιά» τονίζει χαρακτηριστικά.

Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθαρίζει ότι «η μόνη δουλειά που έχει η αστυνομία στα πανεπιστήμια είναι όταν υπάρχει εγκληματική δραστηριότητα» και στέλνει το μήνυμα ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι έτοιμη να βοηθήσει τα Ιδρύματα να αναλάβουν τη φύλαξη και την ασφάλεια των χώρων τους. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζει «κορυφαίο ευρωπαϊκό πρόβλημα» το μεταναστευτικό – προσφυγικό και εκφράζει την πεποίθηση ότι «το θέμα θα το λύσει η Ευρώπη και όχι μόνη της η Ελλάδα». Αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις όσων διαχειρίστηκαν το πρόβλημα στο παρελθόν, ωστόσο, επιτίθεται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα ότι «ξαφνικά σε τρεις μήνες ξαναέγιναν ευαίσθητοι». Αναφερόμενος στα θέματα αστυνόμευσης επαναλαμβάνει ότι προσελήφθησαν 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί προκειμένου «όλες οι γειτονιές, όχι μόνο το κέντρο, αλλά όλη η Αττική, όλη η Ελλάδα να έχουν τη φύλαξή τους». Τέλος, ερωτηθείς σχετικά απέδωσε στην «αδημονία για γρήγορα αποτελέσματα» την κριτική των συναδέλφων του στη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου.

– Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη; Βλέπετε το πολιτικό μέλλον σας στη Ν.Δ.;
– Το έχω ξαναπεί: τηρουμένων των αναλογιών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την ιστορική ευθύνη που είχε και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του 1974. Γιατί έχει να ανατάξει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, να επουλώσει τις πληγές της 10χρονης κρίσης και της ανορθόδοξης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είχα κανένα πολιτικό δίλημμα να ανταποκριθώ θετικά στην άκρως τιμητική πρόταση που μου έκανε ο πρωθυπουργός. Πολύ περισσότερο που μοιραζόμαστε ίδιες απόψεις για τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών και για τα θέματα του μεταναστευτικού. Είναι κοινή πεποίθησή μας πως η ελευθερία, τα δικαιώματα και η ασφάλεια είναι το ένα συμπλήρωμα του άλλου, δεν είναι αλληλοαποκλειόμενα. Οσο για την πολιτική μου ταυτότητα τι να σας πω. Σχεδόν μισό αιώνα σοσιαλδημοκράτης είναι πολύ αργά για να αλλάξω. Από την άλλη, όχι μόνο σήμερα που μετέχω σε κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και πιο παλιά στον πιο σκληρό διπολισμό της Μεταπολίτευσης, δεν έβλεπα καμιά άβυσσο να χωρίζει τις δύο παρατάξεις. Εχω πολλή δουλειά, σκληρή δουλειά, αυτό το υπουργείο δεν αφήνει χρόνο για τίποτε άλλο εκτός από δουλειά. Το μέλλον, λοιπόν, εδώ είναι ένα καθημερινό, απαιτητικό παρόν.

– Προεκλογικά, ήταν πολλοί εκείνοι που υποστήριζαν ότι μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας έπρεπε να «ανακαταλάβει» τα Εξάρχεια; Εσείς μοιάζετε να ξεδιπλώνετε σταδιακά το σχέδιό σας, χωρίς βιασύνη. Υπάρχει αλλαγή σχεδίου; Μήπως φοβηθήκατε τις αντιδράσεις;
– Οι γειτονιές ανήκουν στους κατοίκους τους. Και ο δημόσιος χώρος είναι όλων. Ούτε ο Αγιος Παντελεήμονας είναι των ακροδεξιών, ούτε τα Εξάρχεια των αναρχικών. Το έχω ξαναπεί. Γειτονιές ελευθερίας, ούτε αναρχίας ούτε αστυνομίας. Σε αυτό το σχέδιο προχωρούμε με σύστημα. Παραδίδουμε χώρους για να κάνει ο δήμος δουλειά. Να τους αναμορφώσει και να τους δώσει πίσω στους κατοίκους.

– Εχει αλλάξει κάτι στα Εξάρχεια από τότε που αναλάβατε; Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η περιοχή μέχρι το τέλος του έτους;
– Αν έχει αλλάξει! Η αστυνομία είναι παρούσα, έχει χτυπήσει κυκλώματα ναρκωτικών, άδειασε καταλήψεις, η πλατεία καθάρισε, το μήνυμα είναι σαφές. Τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν μια κανονική γειτονιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Η ταυτότητα και η ιστορία των Εξαρχείων δεν απειλούνται από το σπάσιμο του «άβατου», οι ναρκέμποροι, η βία και η ανομία τα διαλύουν.

– Η κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ σημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να επεμβαίνει όταν υπάρχουν ενδείξεις παρανομίας. Πώς θα χειριστείτε αυτή τη νέα πραγματικότητα; Είναι η ΕΛ.ΑΣ. έτοιμη για κάτι τέτοιο; Φοβάστε αντιδράσεις;
– Η δουλειά της αστυνομίας είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, παντού. Με την αλλαγή του νόμου καταργήθηκε η ασυλία εγκληματικών στοιχείων που κρύβονταν στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η μόνη δουλειά που έχει η αστυνομία στα πανεπιστήμια είναι όταν υπάρχει εγκληματική δραστηριότητα. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σ’ αυτό. Οπως είμαστε έτοιμοι και να βοηθήσουμε τα Ιδρύματα να αναλάβουν τη φύλαξη και την ασφάλεια των χώρων τους. Η εφαρμογή του νόμου δεν αναστέλλεται επειδή μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις. Αυτή η λαγνεία της βίας που κυριάρχησε σε πολιτική και ΜΜΕ στην κρίση, πρέπει να γίνει παρελθόν για όλους.

 Χώρος για την τρομοκρατία δεν υπάρχει

– Οι βομβιστές πρόσφατων επιθέσεων δεν έχουν συλληφθεί. Πώς εξηγείται αυτό; Ανησυχείτε για τη γένεση μιας νέας γενιάς τρομοκρατών;  Η Αντιτρομοκρατική έχει σαφή εικόνα των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;
– Η τρομοκρατία έχει γράψει μαύρες σελίδες, με δεκάδες θύματα και βαθύ πόνο σε οικογένειες. Παρά την εξάρθρωση των μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων της μεταπολίτευσης, εμφανίσθηκαν αργότερα μικρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις ανοίγοντας νέο κύκλο βίας και αίματος. Ας είμαστε, όμως, πολύ ξεκάθαροι σε αυτό. Χώρος για την τρομοκρατία δεν υπάρχει. Πρέπει να είμαστε όλοι ανυπόκριτα και απερίφραστα καταδικαστικοί σε όλες τις εκδηλώσεις βίας, ακόμη και τις φαινομενικά «αθώες». Τα «ναι μεν, αλλά» σε αυτό το θέμα ούτε χωρούν ούτε βοηθούν.

Το μεταναστευτικό θα το λύσει η Ευρώπη, όχι μόνη η Ελλάδα

– Υπάρχει πραγματική λύση στο μεταναστευτικό / προσφυγικό; Τι είδατε όταν πρωτοπήγατε στη Μόρια και γιατί είχατε δηλώσει τότε ότι δεν ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση;
– Μιλάμε για το κορυφαίο ίσως ευρωπαϊκό πρόβλημα, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μαζί μας για δεκαετίες. Το θέμα λοιπόν θα το λύσει η Ευρώπη όχι μόνη η Ελλάδα. Η Ευρώπη σήμερα δεν έχει ενιαία πολιτική. Eχει κοινούς φόβους μόνο. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη που αποφεύγουν να μοιραστούν την ευθύνη, κρατώντας  κλειστά τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ιδιαίτερα οι χώρες του μεσογειακού νότου και κυρίως η Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και ευελπιστώ ότι ο εμφατικός τρόπος που το θέτει διεθνώς η κυβέρνηση – θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός θα το θέσει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.– θα φέρει αποτέλεσμα.

Η χώρα μας πρέπει να αντέξει και θα την κάνουμε να αντέξει. Αλλά ας σταματήσουν να αναστενάζουν ψεύτικα όσοι τέσσερα χρόνια δεν έβλεπαν Μόρια, στρατόπεδα και στοιβαγμένους. Και ξαφνικά σε τρεις μήνες ξαναέγιναν ευαίσθητοι. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις όσων διαχειρίστηκαν το μεταναστευτικό, αλλά χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην αρχική τουλάχιστον φάση, το αντιμετώπισε με επιπολαιότητα που οδήγησε σε διόγκωση των ροών προς τη χώρα μας. Καλές προθέσεις και «φιλομεταναστευτική» ρητορική, που το ξαναλέω, δεν εμπόδισαν τελικά να δημιουργηθεί το όνειδος του καταυλισμού στη Μόρια.

Δεν είχα πει κουβέντα για την κατάσταση που είδα στη Μόρια. Τι θα πρόσθετε αν επαναλάμβανα κι εγώ ότι η Μόρια ντροπιάζει και εμάς και την Ευρώπη; Είμαι εδώ για να αλλάζω τα πράγματα, όχι για να τα σχολιάζω. Μίλησα γι’ αυτό που έπρεπε να τιμήσω. Τη σύμπνοια και την αυταπάρνηση των ανθρώπων που κρατούν τις «Μόριες» των νησιών μας.

– Πόσα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σχεδιάζετε να δημιουργήσετε και πόσες ανοιχτές δομές θα χρειαστούν για να φιλοξενηθούν οι 20.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά;
– Πολύ λίγα κέντρα κάθε είδους. Είναι εντελώς ψευτοδίλημμα το ανοιχτές ή κλειστές δομές. Πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά αλλά να έχουν και ένα όφελος όσες περιοχές τους υποδεχθούν. Κοιτάξτε, πάμε να κάνουμε μια νέα αρχή στο μεταναστευτικό. Χωρίς πολλές κουβέντες, διαγγέλματα και άνυδρες συζητήσεις.

Εχει καταρρεύσει το σύστημα μόλις αυξήθηκαν λίγο οι ροές. Δεν είναι μόνο η Μόρια ή η Σάμος. Είναι οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που καθυστερούν, η αφροντισιά των δομών στην ενδοχώρα, είναι πολλά. Κι είναι κι οι δήμοι που δέχονται μετανάστες και επιβαρύνονται και είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο είναι το πρώτο και βασικό που χρειάζεται. Να πάψει το χάος και να μπει μια λογική.

Μετά να αναμορφώσουμε τις υπηρεσίες και τη διοίκηση, προσλαμβάνουμε 400 νέους υπαλλήλους για να εξυπηρετήσουν με ταχύτητα το νέο πλαίσιο. Να είναι καθαρό ποιους κρατάμε, ποιους επιστρέφουμε. Και να μη στοιβάζουμε κανέναν. Να είναι επίσης καθαρό πως η μαζική παρουσία στην ενδοχώρα είναι βάρος για τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουν και αξίζουν βοήθεια. Ομως, τελικά να το πάρουμε όλοι απόφαση, και εκείνοι και εμείς, πως θα ζήσουμε μαζί. Με τους νόμους και τους κανόνες μας.

–  Τι θα κάνετε με τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα;
– Θα τα φέρουμε όλα πίσω από τα νησιά και θα τα φιλοξενήσουμε όπως πρέπει. Θέλει χρόνο, φαντασία και δουλειά. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, συνεργαζόμαστε με την αρμόδια υφυπουργό Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δόμνα Μηχαηλίδου και θα το πετύχουμε. Πιέζουμε και διεθνώς την Ευρώπη να ανταποκριθεί, να πάρει η κάθε χώρα μερικά παιδιά. Είναι, πρέπει να γίνουν παιδιά μας, παιδιά της Ευρώπης.

– Εχετε πει ότι στόχος σας είναι ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής από τις συνεχείς περιπολίες της ελληνικής ΕΛ.ΑΣ. Τι θα κάνετε με την ομάδα ΔΕΛΤΑ; Αλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάγκη επανασύστασης της ομάδας;
– Η αστυνομία πρέπει να είναι παρούσα, καθημερινά, συνεχώς. Εχουμε προσλάβει 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Οι γειτονιές, όχι μόνο το κέντρο, αλλά  όλη η Αττική, όλη η Ελλάδα θα έχουν τη φύλαξή τους. Με όποιους τρόπους κρίνουμε επιχειρησιακά ως πιο κατάλληλους. Είτε Αλφα, είτε Βήτα, είτε Δέλτα.

– Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε πυρά κάποιων συναδέλφων σας για τους χαμηλούς τόνους και ήπιους χειρισμούς σας στο μεταναστευτικό. Φοβάστε ότι μπορεί να γίνετε εύκολος στόχος επειδή δεν προέρχεστε από τη Ν.Δ.;
– Υπάρχει μια αγωνία μεγάλη για το μεταναστευτικό γιατί όλοι συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα. Η αγωνία φέρνει και αδημονία για γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό είναι όλο. Τα υπόλοιπα είναι ερμηνείες με γυαλιά που δεν κάνουν για την περίσταση.

– Πώς αξιολογείτε τη σφοδρή κριτική που ασκεί το ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι ΚΙΝΑΛ και Ν.Δ. θα έπρεπε να αναζητήσουν πεδία συνεννόησης για τη διακυβέρνηση του τόπου;
– Τα εκλογικά αποτελέσματα έδωσαν στο ΚΙΝΑΛ μια ευκαιρία και μια δυσκολία. Η ευκαιρία νομίζω πως είναι να λειαίνει τον ανταγωνισμό και να μειώνει την πόλωση. Η δυσκολία είναι να στέκεται αυτόνομο ανάμεσα σε δύο πολύ ισχυρότερα κόμματα. Θα είναι καλό για το πολιτικό μας σύστημα ένα δημιουργικό ΚΙΝΑΛ, με τόλμη στις επιλογές και φαντασία στις συμμαχίες του.

__________________

* Γιάννη Σουλιώτη, Kathimerini.gr