Μ. Χρυσοχοΐδης: “Γιατροί έβγαζαν ευάλωτους χιλιάδες πρόσφυγες”

Με τη διατύπωση ότι ιδιώτες γιατροί χορηγούσαν έγγραφα σε πρόσφυγες ως “ευάλωτοι” ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τοποθετήθηκε  στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο.

Ο Μιχαλης Χρυσοχοΐδης κατήγγειλε ότι «ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι οι πρόσφυγες ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κανένας να μην επιστρέφεται».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι στην ουσία ακολουθούσε τη λογική «στοιβάζουμε ανθρώπους και τίποτα παραπέρα, και αυτό το στοίβαγμα ανθρώπων οδήγησε στη μείωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που είχαν ανάγκη», καθώς και ότι δεν έφτιαξε επαρκείς υποδομές για να προλάβει την αύξηση των ροών.

Έως 3 χρόνια η αναμονή για το άσυλο

Οι προθεσμίες αναμονής- σήμερα- για όσους ζητούν άσυλο σε πρώτο βαθμό, είναι 2,5-3 χρόνια, σύμφωνα με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, σημείωσε ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 156.529 αιτήσεις ασύλου, από τις οποίες εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές περίπου 40.000 και έθεσε το ερώτημα πού βρίσκονται σήμερα οι υπόλοιποι 115.000.

Σε ό,τι αφορά στο χρονικό διάστημα των 18 μηνών κράτησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι μεταφέρονται κατά γράμμα οι ευρωπαϊκές οδηγίες, χωρίς καμία προσθήκη ή αφαίρεση.