Μ.Χρυσοχοΐδης: Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί αστυνομική και όχι στρατιωτική υπόθεση

 Αστυνομική υπόθεση η φύλαξη συνόρων και όχι στρατιωτική,  κατά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς υποστήριζε ότι ο στρατός έχει πάψει να είναι ο εγγυητής των ελληνικών συνόρων καθώς έχει αναλάβει η Αστυνομία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε στις προγραμματικές του δηλώσεις, ότι “κάποτε η φύλαξη των συνόρων ήταν στρατιωτική υπόθεση. Σήμερα όμως είναι σχεδόν αμιγώς αστυνομική υπόθεση, όπου η αστυνομία, το λιμενικό, η ακτοφυλακή επιτηρούν εποπτεύουν και ελέγχουν τα σύνορα από τις διάφορές ροές, όπως είναι τζιχάντ, τα ναρκωτικά, τα όπλα, η τρομοκρατία”.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαχείριση των συνόρων απαιτεί το συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφάλειας με της ΕΔ και είναι και κρίσιμο ζήτημα η συλλογή πληροφοριών, καθώς οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν.

“Γι΄αυτό τον λόγο η μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική είναι θέμα εθνικό”, είπε, “ιδιαίτερα όταν αυτές οι γραμμές περνάνε από τον δίαυλο της Τουρκίας”.

“Οι ενέργειες μας αποσκοπούν στο να οργανωθούν τα βήματα και οι δράσεις για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά, να αντιμετωπιστεί το νέο φαινόμενο εισδοχής στον Έβρο και τα χερσαία σύνορα και για δημιουργηθούν δομές παραμονής στην ενδοχώρα και να ενισχυθούν συστηματικά οι πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών”, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε στο σημείο αυτό ότι οι υπάλληλοι στη Μόρια διαχειρίζονται δυσβάσταχτο έργο και χρειάζονται αναγνώριση. Όσο για τις συνθήκες διαβίωσης, είπε ότι “αυτή την ώρα δεν θα γίνουν δημόσιες αναφορές που μπορεί να μας πληγώσουν. Θα μιλήσω όταν αλλάξουν οι συνθήκες”. Για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα “στραγγίξει” τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις για το καλό και της χώρας και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, «η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από τη φύλαξη των συνόρων της, δεν θα στοιβάζει μετανάστες, δεν θα αμελεί τους όρους διαβίωσης και ασφάλειας των πολιτών».

_____________

* ΑΠΕ-ΜΠΕ