“Λόγους εθνική ασφάλεια ” επικαλέστηκε ο τεως Διοικητής της Ε.Υ.Π και έλαβε απαλλαγή κατάθεσης στην υποθεση με επίορκους στην ΕΛΑΣ και επαφες με ποινικούς

Έναρξη της δικης για την υπόθεση της ΕΥΠ με κατηγορούμενους δικηγόρους, ε.α και εν ενεργεία αστυνομικούς και ιδιώτες για κύκλωμα, που παρείχε κάλυψη, έναντι αμοιβής, σε οίκους ανοχής, και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες την περίοδο 2015-2016

Ξεκίνησε την Παρασκευή (24/06) στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, μετά την αναβολή της δικασίμου για την υπόθεση της ΕΥΠ που περιλαμβάνει συνακροάσεις και φωτογραφικό υλικο την περίοδο 2015- 2016, καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα έγγραφα της δικης, το πόρισμα της Οικονομικής Εισαγγελίας. Σημειώνεται οτι στα αναγνωστέα περιλαμβάνεται διαβιβαστικό προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το Δεκέμβριο του 2016 και πολυσέλιδη ανυπόγραφη έκθεση.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, κλήθηκαν οι κατηγορούμενοι να δηλώσουν παρόν. Με την απουσία τριων εκ των κατηγορουμένων αποστράτων της ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν απο τους συνηγόρους τους, στο εδώλιο μεταξύ άλλων καθισαν ο εα Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ Κώστας Κουζελης, και ο Διοικητής Ασφάλειας, Ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ επίσης κατηγορούμενος επικαλέστηκε υπηρεσιακές ανάγκες που δεν του επέτρεψαν να παραστεί στη δικονομική διαδικασία, με την Έδρα να ενημερώνει τον “αγγελιοφόρο” ότι την επόμενη δικάσιμο είναι υποχρεωμένος να παραστεί αυτοπροσώπως καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο νόμος προβλέπει κυρώσεις.

Μεταξύ οσων εχουν κληθεί προκειμένου να καταθέσουν, και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο των παρακολουθήσεων, Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος εμφανίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων συνοδευόμενος από εκπρόσωπο δικηγορικού γραφείου, οπως αλλωστε προβλέπεται.

Ο τεως Διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, αιτήθηκε απαλλαγής επικαλούμενος “υπηρεσιακό απόρρητο” και “λόγους εθνικής ασφάλειας”, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σχετικά με την εκδικαζόμενη υπόθεση, για τις έρευνες επί των ημερών του. Αυτή η επίκληση του Γιάννη Ρουμπάτη, προκάλεσε εντύπωση με αρνητική αίσθηση προκαλεσε καθως στην υπόθεση έχουν παραπεμφθεί κατηγορούμενοι «δικηγόροι, ε.α και εν ενεργεία αστυνομικοί και ιδιώτες για κύκλωμα που παρείχε κάλυψη έναντι αμοιβής, σε οίκους ανοχής, και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες», όπως περιγράφεται.

Η παρουσία του νομικού συμπαραστάτη του τέως προϊσταμένου της ΕΥΠ, έχει προκαλέσει αίσθηση καθώς γνωρίζοντες σημειώνουν οτι πρόκειται για το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε σε ποινικές του υποθέσεις του, τον δολοφονημένο (και κατηγορούμενο) επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος τελούσε υπο παρακολούθηση κλιμακίου της ΕΥΠ. Σύμφωνα με διαρροές της Ασφάλειας υπήρξε ο «κεντρικός τραπεζίτης» οργανωμένης δράσης κυκλώματος όπως αποδόθηκε απο το κατηγορητήριο και τα όσα είχαν προκύψει από την έρευνα της ΕΥΠ. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας, δολοφονήθηκε στο Χαϊδάρι τον Οκτώβριο του 2019 με τη υπόθεση να παραμένει ανεξιχνίαστη και οι δράστες ασύλληπτοι.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, τέσσερις δολοφονημένοι σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις εκ των οπιων ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ (09/04 2021) έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο.

Το περιεχόμενο των συνακροάσεων των τηλεφωνικών συνομιλιών με εμπλεκομενους και αστυνομικους προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2015 έως Αύγουστος 2016. Τα επίμαχα ηχητικά της ΕΥΠ επι θητείας του Γιάννη Ρουμπάτη, ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Ενώ περιλαμβάνονται τηλεφωνικές συνακροάσεις που περιλαμβάνονται σε 35 DVD, που έχουν αποσταλεί το Φεβρουάριο του 2017 στις Διακαστικές Αρχές, έχουν καταγραφεί από τα μέσα Αυγούστου 2016 μέχρι τέλος Νοεμβρίου του 2016, σε χρόνο μεταγενέστερο από τις περιγραφόμενες στην ανώνυμη έκθεση ως παράνομες ενέργειες των κατηγορουμένων.

Το Βούλευμα που απέστειλε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας το Δεκέμβριο του 2016 προς τον προϊστάμενο της ΕΥΠ και ζητούσε να συνεχίσει τις συνακροάσεις, ωστόσο απέστειλε το σχετικό αίτημα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δύο μήνες κι ενώ ειχε παρέλθει η ισχύς του. Με έγγραφο της ΕΥΠ προς την- τότε – επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ως ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ, προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας υπήρχε αναφορά ότι συνεχίζεται η παρακολουθηση για το Δημήτρη Μάλαμα, το δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ και τον πρώην ΕΚΑΜίτη Σπύρο Παπαχρήστο, με διατάξεις του Εισαγγελέα της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφαλείας. Μεταξύ αλλων το ερώτημα ειχε θέσει και ο δολοφονημένος δημοσιογράφος,

Η δικονομική διαδικασία πρόκειται να αποφανθεί μεταξυ αλλων και επι της ουσίας της υπόθεσης. Ενα ερώτημα που πρόκειται να τεθεί προς απάντησης, είναι το γεγονός πώς ενω η ΕΥΠ είχε υπό παρακολούθηση τα τρία πρόσωπα, δολοφονήθηκαν, με τις υποθέσεις να παραμένουν ανεξιχνίαστες χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν συλληφθεί οι δράστες.

Καλά γνωρίζοντες την υπόθεση της ΕΥΠ, σημειώνουν ότι, «τελικα, κανεις δε γνωριζε τον πρώην ΕΚΑΜίτη Σπύρο Παπαχρήστο. Δε διατηρούσε επαφές- μεταξύ άλλων – με πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα. Και η σύνθεση της παρέας που τον συνόδευε τα προηγούμενα βραδιά και το βράδυ της δολοφονίας του, στην ταβέρνα “ΚΡΗΤΙΚΟΣ” στην Παλλήνη, δεν αποτυπώνεται στις συνακροάσεις».

Η δική θα συνεχιστεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων την ερχόμενη Τρίτη (05/07).