Λιβύη: Τρεις Έλληνες μέλη της αποστολής βοήθειας, νεκροί (video)

Οι πέντε Έλληνες μέλη Ανθρωπιστικής αποστολής βοήθειας στη Λιβύη, αναφέρονται ως νεκροί, σύμφωνα με το Reuters

Σύμφωνα με το Al Arabiya και το Reuters τροχαίο δυστύχημα από Marawa προς Dorna, με όχημα που πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε στο λεωφορείο που μετέφερε Ανθρωπιστική βοήθεια. Από την σύγκρουση πέντε νεκροί ανασύρθηκαν και επτά σοβαρά τραυματίες. Πληροφορίες (ανεπιβεβαίωτες) αναφέρουν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς από το άλλο όχημα, τρεις Λίβυους και ενδεχόμενα έναν Λιβανέζο.

Ωστόσο απο τις εικόνες που μεταδίδουν τα ξενα πρακτορεία,  επιτρέπει σεναριολογια  αναφορικά με επίθεση, ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σημείο του δρόμου από τη Βεγγάζη προς τη πληγείσσα Ντόρνα, ειναι περιοχές που ελέγχει ο Χαφτάρ, με «σχετικά ελεγχόμενη» περίμετρο, καθως είναι περιορισμένη η παρουσία ακραίων Ισλαμιστικών ομάδων, πολλές υπό τον απευθείας έλεγχο της Τουρκικής ΜΙΤ.  Το ενδεχόμενο τροχαίου δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθως αναμένονται πληροφορίες και καταθέσεις, με στοιχεία και αποδείξεις επι των γεγονότων.

Μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής, σύμφωνα με αναφορές του The Libya Observer, είναι πέντε νεκροί- δύο υγειονομικοί (σσ προφανώς στρατιωτικοί υγειονομικοί) κι ένα στέλεχος των Ειδικών δυνάμεων ενώ 21ας τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες.

Η Ελληνική αποστολή είχε αναχωρήσει με Αεροσκάφος C-130 από την αεροπορική βάση Ελευσίνας με προορισμό το αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Σε αυτήν συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει πρώτες βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η περιοχή προορισμού της Ανθρωπιστικής αποστολής είναι περιοχή που ελέγχει ο Χαφτάρ, θέση “αντιπαράθεσης” για τη φιλοτουρκική κυβέρνηση Λιβύης.

Με σοβαρό κενό ενημέρωσης καθώς δεν υπάρχει Έλληνας ανταποκριτής στην περιοχή, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Άμυνας, «το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη.  Συγκρούστηκε με όχημα που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση». Ενισχύοντας το σενάριο ”καμικάζι” να τους διεμβόλισε με κίνηση από την αντίθετη κατεύθυνση.

Επιβεβαιώνει- με καθυστέρηση πέντε ωρών- το ΓΕΕΘΑ για τρεις νεκρούς και δύο αγνοούμενους. Το λεωφορείο μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενω υπάρχει αναφορα σε ξένα μέσα για δυσκολία στην αναγνώριση – ταυτοποίηση λόγω της φωτιάς στα οχήματα.

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. ( σσ πολύ ύποπτο συμβάν με βάση τις συνθήκες και όταν χτυπάς στρατιωτικούς).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης».

Τέσσερα μέλη ελληνικής ομάδας διάσωσης έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο ατύχημα στη Λιβύη, δήλωσε την Κυριακή (17/09) ο Οθμάν Αμπντέλ Τζαλίλ, υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε στην τηλεόραση. Ο ίδιος σημείωσε ότι το «φρικτό» δυστύχημα είχε επίσης ως συνέπεια 15 τραυματίες, εκ των οποίων οι 7 σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση για επαναπατρισμό της ελληνικής αποστολής: «Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της».

Υπενθυμίζεται ότι “τροχαίο” είχε σημειωθεί και το 2008, όταν ελληνική ανθρωπιστική αποστολή είχε προορισμό την εμπόλεμη ζώνη του Αφγανιστάν. Μια αποστολή που για πολλούς λόγους είχε κριθεί υψηλού ρίσκου και δεν είχε την συνδρομή της Πολιτείας. Ο δημοσιογράφος πολεμικός ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Κοίλιαρης, αποφάσισε να είναι μέλος αυτής της αποστολής.

Το πρωί της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της αποστολής, κατά την διέλευσή τους από τα βορειανατολικά της χώρας,  ανετράπη “από άγνωστη αιτία” (σσ τα αίτια μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί), με αποτέλεσμα ο δημοσιογράφος να τραυματιστεί σοβαρά σε κεφάλι και αυχένα.

ΟΓιώργος Κοίλιαρης, μεταφέρθηκε με αερομεταφορά για νοσηλεία στο Άμπου Ντάμπι και κατόπιν με αποστολή C130 στην Αθήνα, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΚΑΤ . Σε ηλικία 53ετών, ο Γιώργος Κοίλιαρης, υπέκυψε στα τραύματά του, στις 15 Νοεμβρίου του 2008 .