Λέσβος: «Πρόκληση ναυαγίου» από την Τουρκική Ακταιωρό

Μεθοδεύσεις της Άγκυρας και οι ενέργειες των πληρωμάτων του Λιμενικού σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των Αφρικανών λαθρομεταναστών στο ναυάγιο στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, ανατολικά του Μανταμάδου

Προκειμένου να παραπλανήσουν, σε βάρος της Χώρα, με μεθοδεύσεις της Άγκυρας, το πλήρωμα της Τουρκικής Ακτοφυλακής, εμφανίζεται να έχει υποκινήσει το ναυάγιο λέμβου με 34λαθρομετανάστες, τα ξημερώματα (02/12-05.00), στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τις τουρκικές ακτές. Στο πλαίσιο της επιχείρηση του Λιμενικού, 32 λαθρομετανάστες διασώθηκαν, μία Σομαλή ανασύρθηκε νεκρή και μία ακόμη αγνοείται ενώ θεωρείται νεκρή και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο εξελίχθηκε ως εξής, «Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στις 05:00, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος (ΠΛΣ 137), καθώς και σκάφος της FRONTEX με σημαία Βουλγαρίας, τα οποία βρίσκονταν σε προγραμματισμένη περιπολία ανοικτά της Μυτιλήνης και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ενημερώθηκαν μέσω VHF από ακταιωρό της Τουρκικής Ακτοφυλακής (TUR CG) για την ύπαρξη λέμβου με υπηκόους τρίτων χωρών άγνωστης εθνικότητας, σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή κόλπου ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ. Άμεσα ενημερώθηκαν το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), καθώς και η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης ενώ τα δύο σκάφη, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX, έσπευσαν στο σημείο όπου και εντόπισαν φουσκωτή λέμβο σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση και ξεκίνησαν την επιχείρηση διάσωσης. Σε κοντινή απόσταση και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων παρέμενε η Τουρκική Ακταιωρός η οποία μέσω των μεγάφωνων της ενημέρωνε ότι κατέγραφε τις ενέργειες των δύο σκαφών, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX. Εν συνεχεία και ενώ η επιχείρηση διάσωσης βρισκόταν σε εξέλιξη, η Τουρκική ακταιωρός ενημέρωσε εκ νέου το σκάφος του Λιμενικού Σώματος και το σκάφος της FRONTEX για την ύπαρξη και άλλου περιστατικού, δίνοντας μάλιστα στίγματα και πορείες. Για την διερεύνηση των πληροφοριών αυτών έσπευσαν στο στίγμα που είχαν δώσει οι Τούρκοι το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΠΑΘ-050 καθώς και το Βουλγάρικο σκάφος της FRONTEX. Μετά τις σχετικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ψευδή πληροφορία η οποία και δεν επαληθεύτηκε. Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος (ΠΛΣ-137) διέσωσε 32 υπηκόους τρίτων χωρών, εκ των οποίων οι 15 είναι άντρες, οι 14 γυναίκες καθώς και τρία παιδιά. Κατά δήλωση των διασωθέντων στην λέμβο επέβαιναν 34 άτομα και ως εκ τούτου αμέσως μετά την διάσωση των 32 άρχισε ή έρευνα για τον εντοπισμό άλλων δύο γυναικών. Αργά το μεσημέρι, εντοπίσθηκε η σωρός μιας γυναίκας, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και της δεύτερης γυναίκας. Οι διασωθέντες αποβιβάσθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ στην επιχείρηση εντοπισμού συμμετέχουν πλωτά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚ, Ε/Π HUEI του ΕΣ, SUPER PUMA της ΠΑ, έτερο εναέριο μέσο της FRONTEX από την Λετονία, καθώς και σκάφος της Ειδικής Ομάδας Διάσωσης».

Στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών και από τις μαρτυρικές καταθέσεις των επιβαινόντων, η λέμβος των λαθρομεταναστών ξεκίνησε από το Αϊβαλί τα ξημερώματα (02/12). Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή οι επιβαίνοντες κάλεσαν την Τουρκική Ακτοφυλακή για διάσωση, εν πλω και εντός των Τουρκικών Χωρικών Υδάτων. Το σκάφος της Τούρκικης ακτοφυλακής δεν προέβη σε διάσωση, αλλά με την απειλεί βίας υποχρέωσε την λέμβο, και τη συνόδευε μέχρι και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Από τις μαρτυρίες των διασωθέντων λαθρομετανάστών, προκύπτει ότι το Τουρκικό σκάφος προχώρησε σε ελιγμούς γύρω από την λέμβο και να γεμίσει με τα απόνερα που προκάλεσε. Η λέμβος άρχισε να έχει απώλεια αέρα κι έχασε την πλευσιμότητα της, ενώ από την έρευνα που ακολούθησε στο εσωτερικό της κατασχέθηκε μαχαίρι, χωρίς εμφανή σημάδια σκισίματος.