Λέσβος: Αστυνομική Διεύθυνση στο Καρά Τεπέ και ομάδα υποστήριξης από 70γυναίκες της ΕΛΑΣ στη διαχείριση του μεταναστευτικού

Αυτόνομη αστυνομική υπηρεσία με 30 Αστυνομικούς και γυναίκες για να προσεγγίσουν τους διαβιούντες στους καταυλισμούς της Λέσβου

Αστυνομική Διεύθυνση στο Καρά Τεπέ συστήνει η ΕΛ.ΑΣ, με έδρα τη δομή του Καρά Τεπέ για τη διαχείριση στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο μεταναστευτικό στο νησί της Λέσβου, ενώ έχει προβλεφθεί η παρουσία κλιμακίου της ΕΚΑΜ -εσωτερικά και εξωτερικά -του περιφραγμένου χώρου, ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση και καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις σε εκδήλωση συμπλοκών ή εξεγέρσεων και καταστροφικές εμπρόθετες ενέργειες από τους διαβιούντες στο καμπ.

Με έγγραφο προς τις Αστυνομικές Υπηρεσίες προς ενημέρωση του συνόλου του ένστολου προσωπικού με στόχο την εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου 350 αστυνομικοί να λάβουν φύλλο πορείας για τη νεοσύστατη υπηρεσία με αποκλειστική αρμοδιότητα την φύλαξη της δομής, ανεξάρτητα από την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού. Η νέα Αστυνομική Υπηρεσία θα είναι αυτοκέφαλη με Διοικητή, στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή, ο οποίος θα αποσπαστεί από την Αττική.

Στο νησί έχουν ήδη αποσταλεί με υπηρεσιακή διάθεση και 70 γυναίκες αστυνομικοί “χωρίς στενές οικογενειακές δεσμεύσεις” από τις Υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, ώστε να προσεγγίσουν γυναίκες μεταξύ των διαβιούντων στη Μόρια οι οποίες με ανήλικα και νήπια παρέμειναν στους δρόμους του νησιού. Το γυναικείο τμήμα της ΕΛΑΣ έχει προβλεφθεί ότι θα παραμείνει στο νησί 3 έως 4 ημερών επιφορτισμένες με ειδική αποστολή σε καθήκοντα .. “μέντορα” ώστε να προσεγγίσουν από τους δρόμους του νησιού τις μητέρες με βρέφη , νήπια και ανήλικα παιδιά και τις προτρέψουν να ακολουθήσουν τις Διοικητικές αποφάσεις για ένταξη στη νέα δομή.

Μέχρι σήμερα, περίπου 1.200 λαθρομετανάστες έχουν εγκατασταθεί με δική τους επιλογή στο νέο χώρο στο παροπλισμένο πεδίο βολής στο Μαυροβούνι της Λέσβου.