Λάμπρος Φούντας: Ο “λευκός τρομοκράτης” του Επαναστατικού Αγώνα- Στο όνομά του βομβιστικές ενέργειες και τρομοκρατικές επιθέσεις

Το 2010 σε συμπλοκή Αστυνομικών με αγνώστους στη Δάφνη πέφτει νεκρός ο Λάμπρος Φούντας. Ο θάνατός του ξετύλιξε ένα κουβάρι της εγχώριας τρομοκρατίας.

10 Μαρτίου 2010. Οδός Κουντουριώτου 33 Δάφνη. Ένοπλη συμπλοκή αστυνομικών με δύο αγνώστους που επιχειρούσαν να κλέψουν αυτοκίνητο. Από την ανταλλαγή πυρών πέφτει νεκρός ένας 35χρονος άνδρας. Ήταν ο βιολόγος Λάμπρος Φούντας. Ο θάνατός του ξετύλιξε ακόμη ένα κουβάρι της εγχώριας τρομοκρατίας. Ακριβώς ένα μήνα αργότερα, 10 Απριλίου, ακολούθησαν συλλήψεις μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», μεταξύ των οποίων του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Παναγιώτας Ρούπα.
Ο νεκρός φόραγε διπλά γάντια, το παντελόνι και το μπουφάν του είχαν λάστιχα στις άκρες του, για να μην αφήσει αποτυπώματα και DNA. Τέτοια «στολή» για να κλέψει ένα παλαιό Ι.Χ. μάρκας SEAT χαμηλής αξίας. Είχε όπλο και χειροβομβίδα (επιθετική ρωσικής κατασκευής) ίδιου τύπου με αυτές που χρησιμοποιούσε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Δεν είχε ταυτότητα και κινητό για να μην εντοπιστεί εύκολα αν έπεφτε σε μπλόκο όπως και έγινε. Δεν ήθελε να μπορούν να δούνε τις κλήσεις που είχε κάνει και να έχουν έναν αριθμό κινητού που μπορεί να χρησιμοποιούσε με άλλα στοιχεία.

Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, τις πρώτες ώρες εκείνης της μέρας, χαρακτήριζε την υπόθεση «ιδιαίτερα σοβαρή», ενώ στις έρευνες συμμετείχε ενεργά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διότι ο 35χρονος που έπεσε νεκρός, εκινείτο στον χώρο των αντιεξουσιαστών, ενώ είχε συλληφθεί το 1995 κατά τη διάρκεια της πρώτης αστυνομικής εισβολής στο Πολυτεχνείο, με περίπου 400 συλλήψεις. Ανάμεσά τους ήταν και οι περισσότεροι από τα μετέπειτα συλληφθέντα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».

Ανταλλαγή πυροβολισμών

Έμενε στην οδό Άλδου Μανουτίου και Βουρνάζου στους Αμπελόκηπους, κοντά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Στις 04:43, τα ξημερώματα της 10ης Μαρτίου 2010, στην οδό Κουντουριώτου 33 στη Δάφνη, περιπολικό της Άμεσης Δράσης, που πραγματοποιούσε περιπολία στην περιοχή, εντόπισε δύο άνδρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο μάρκας «SEAT IBIZA», τους οποίους οι δυο αστυνομικοί θεώρησαν υπόπτους και αποφάσισαν να τους ελέγξουν.

Όταν οι αστυνομικοί άναψαν τον φάρο του περιπολικού, οι δύο άνδρες βγήκαν από το ΙΧ και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να πλήξουν το υπηρεσιακό όχημα. Τότε οι αστυνομικοί καλύφθηκαν πίσω από το περιπολικό και ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από σφαίρα στην αριστερή ωμοπλάτη ο ένας από τους δράστες, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας.

Δίπλα στον νεκρό, βρέθηκε περίστροφο τύπου ΖASTAVA με έξι σφαίρες εκ των οποίων είχαν ριχτεί οι δύο. Επίσης, στο σακίδιο που έφερε στην πλάτη του, βρέθηκε χειροβομβίδα, ενώ στο μπουφάν του εσωτερικά είχε συσκευή ασύρματης επικοινωνίας, με την οποία συνομιλούσε με τον συνεργό του.

Γιος στρατιωτικού γιατρού εν αποστρατεία, ο 35χρονος εργαζόταν τα τελευταία επτά χρόνια σε γνωστό διαγωνιστικό κέντρο, στη περιοχή του Γηροκομείου. Πλούσια συμμετοχή στον αναρχικό χώρο, χωρίς όμως να έχει συλληφθεί παρά μόνο στα επεισόδια τον Πολυτεχνείου το 1995. Πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας. Το βιογραφικό του 35χρονου ήταν το στοιχείο που έκανε τους αστυνομικούς να καταλάβουν, μετά τη συμπλοκή, ότι δεν είχαν να κάνουν με έναν κοινό κλέφτη αυτοκινήτων, όπως αρχικά είχαν φανταστεί.

Η ιστορία του ανθρώπου αυτού, σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις, όπως το γεγονός ότι δεν είχε πάνω του κανένα δημόσιο έγγραφο, ούτε κινητό τηλέφωνο από το οποίο θα μπορούσαν να εντοπιστούν οι επαφές του σε περίπτωση σύλληψης, οδήγησαν τους αστυνομικούς προς την κατεύθυνση των εγχώριων οργανώσεων ένοπλης βίας. Ο Λάμπρος Φούντας είχε ζητήσει άδεια για την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, με το αιτιολογικό ότι ήθελε να πάει τη μητέρα του στο Αγρίνιο, που είναι ο τόπος καταγωγής τους.

Μαύρο αγκάθι

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απόπειρα κλοπής ενός παλιού αυτοκινήτου στον Νέο Κόσμο μία μέρα νωρίτερα, κάνει τους αστυνομικούς να υποψιάζονται ότι κάποιο σχέδιο υπήρχε στα σκαριά, τα οποίο δεν υλοποιήθηκε μετά την απρόσμενη εξέλιξη που υπήρξε.

Από κείμενο φίλων του στην ιστοσελίδα Athens Indymedia, προέκυπτε ότι  ο 35χρονος βιολόγος συμμετείχε στην αναρχική ομάδα «Μαύρο Αγκάθι», που εξέδιδε το έντυπο «Δρόμοι της Οργής». Σύμφωνα με  συντάκτη του κειμένου, είχε επίσης «δράση και συμμετοχή σε πορείες, συγκεντρώσεις, κοινωνικές συγκρούσεις διαδηλώσεις, αφισοκολλήσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις». Συμμετείχε επίσης στις μαθητικές καταλήψεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις πριν και μετά τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η αναρχική ομάδα «Μαύρο Αγκάθι», στην οποία ανήκε ο Λάμπρος Φούντας και που στη συνέχεια διαλύθηκε, συμμετείχε στη Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων και Ατόμων για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Πολύμορφη Δράση. Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, το 1995, που είχε γίνει ανήμερα της επετείου της εξέγερσης, ήταν ανάμεσα στους περίπου 400 που συνελήφθησαν ύστερα από επέμβαση των ΜΑΤ, αφού είχε προηγηθεί άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Από τη μέρα εκείνη τα αποτυπώματά του βρίσκονταν στα αρχεία της Σήμανσης. Λόγω των αποτυπωμάτων αυτών τα στοιχεία του νεκρού Φούντα εξακριβώθηκαν μέσα σε πολύ μικρό χρόνο, δεδομένου ότι πάνω του την ημέρα της συμπλοκής δεν υπήρχε ούτε αστυνομική ταυτότητα, ούτε άλλο δημόσιο έγγραφο. Ο θάνατός του, μνημονεύτηκε σε πολλά μέρη της γης. Το όνομά του έγινε σύνθημα, γράφτηκε σε τοίχους και πανό, όσο κανενός άλλου.

Επτά χρόνια μετά, ο νεκρός «τέλειος» τρομοκράτης, συνεχίζει να απασχολεί τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και κυρίως το ζευγάρι των συνοδοιπόρων του, ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα.

_________

* του Παναγιώτη Σπυρόπουλου