Λαμία: Θύμα ηλεκτροπληξίας τέθηκε σε ψυκτικό θάλαμο και ζητήθηκε απο συγγενείς να περιμένουν .. να ξεπαγώσει- Νεκροί στη Στερεά.. αναζητούν αυτοψία ιατροδικαστή

Καταγγέλλουν την ανάρμοστη συμπεριφορά της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, με αφορμή το θάνατο άνδρα στη Δυτική Φθιώτιδα, ο οποίος παρέμεινε στο ψυγείο τρία 24ωρα και .. πάγωσε,  μη επιτρέποντας τη διενέργεια νεκροτομής

Ο θάνατος 31χρονου σε θανατηφόρο δυστύχημα, το μεσημέρι της Παρασκευής (08/07) στη Δυτική Φθιώτιδα, κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα, ενω καθάριζε τις ηλεκτροφόρες γραμμές από κλαδιά δέντρων.

Οι δικοί του άνθρωποι, περίμεναν να προλάβουν τον 31χρονο, για το τελετουργικό της ταφής. Παρά την προσπάθεια να ολοκληρωθεί η νεκροτομή το απόγευμα της ίδιας ημέρας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανάλγητη συμπεριφορά της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, Αποστολίας Ακριβούση, καθώς έδωσε εντολή να μπει η σορός σε ψυκτικό θάλαμο μέχρι τη Δευτέρα (11/07).

Τη Δευτέρα (11/07) ωστοσο, τους ενημερώσαν οτι θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα δυο τρεις ημέρες γιατι… πάγωσε η σορός και δεν μπορεί να γίνει η νεκροτομή.

Το πρόβλημα ειχε αναδείξει (12/01 2018) το NantiaReport.gr με την (αν)ενεργή Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας. Το πρόβλημα ειχε δημιουργήσει δυσλειτουργία και στην Ασφάλεια της ΔΑ Στερεάς Ελλάδος, καθως σε σκηνή εγκλήματος έλλειψη παρουσίας ιατροδικαστή, οι αστυνομικοί προέβαιναν “εμπειρικά” σε προσδιορισμό αιτιας θανάτου, με τα ευρήματα της ΔΕΕ, προκαλώντας καθυστερηση στην εξιχνίαση των υποθέσεων, παρά  τις φιλότιμες προσπάθειες των ενστόλων της Υ/ΔΑΛ.

Με έγγραφο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης η Προϊσταμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, Αποστολία Ακριβούση, επικαλείται την απουσία νεκροτόμου, για τη διενέργεια της διαδικασίας νεκροψίας – νεκροτομής. Γνωρίζοντες την κατάσταση σημειώνουν εμφατικά στο NantiaReport.gr, ότι «από την έναρξη λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας με Έδρα τη Λαμία, εκτός από τους πρώτους μήνες, στη συνέχεια όσοι νεκροτόμοι διορίστηκαν, επικαλούμενοι “προσωπικούς λογους”, προχώρησαν σε αίτημα μετακίνησής τους σε άλλες Υπηρεσίες, με τη θέση τους να παραμένει.. κενή».

Δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Κοντογεώργος από την Ευρυτανία και ο Γιώργος Κοτρωνιάς από την Φθιώτιδα κατέθεσαν αναφορά με τίτλο  «Πλημμελής και απίστευτη λειτουργία Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας», προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Αναφέρουν οι δύο Βουλευτές στην αναφορά τους, «Με αφορμή πρόσφατο εργατικό ατύχημα, που συνέβη την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 τις μεσημεριανές ώρες, στα Μάρμαρα Φθιώτιδος, με θύμα ένα νέο Ευρυτάνα 31 ετών και την αντιμετώπιση του όλου συμβάντος από την Ιατροδικαστή Λαμίας, σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Μετά το ατύχημα, ο άτυχος νέος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας, ενημέρωσε την Ιατροδικαστή κ. Ακριβούση Αποστολία (κατά ώρα 16:45), η οποία έδωσε εντολή η σορός του άτυχου νέου να μεταφερθεί και να φυλαχθεί σε ψυκτικό θάλαμο στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας για νεκροψία – νεκροτομή.

Οι τραγικοί γονείς και οι στενοί συγγενείς του άτυχου νέου, παρακάλεσαν να επισπευσθεί η διαδικασία της νεκροψίας για ευνόητους λόγους, ή να τους δοθεί άδεια μεταφοράς του ανθρώπου τους σε άλλη ιατροδικαστική Υπηρεσία, προκειμένου να λάβει τέλος το μαρτύριο τους (όσο αυτό μπορεί να συμβεί).

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, η Ιατροδικαστής Λαμίας, με προφάσεις και δικαιολογίες, αποφάσισε να διενεργήσει την νεκροψία την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 και απαγόρευσε την μεταφορά του άτυχου νέου σε άλλη Ιατροδικαστική Υπηρεσία, παρατείνοντας το μαρτύριο των γονιών, συγγενών και φίλων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 και ώρα 9:00, ανήγγειλε, μέσω υπαλλήλου, ότι η νεκροψία- νεκροτομή, θα γίνει μετά από δύο ή τρείς ημέρες(γιατί πάγωσε η σορός), φέρνοντας στα όρια της τρέλας και της απόγνωσης τους γονείς, συγγενείς και το σύνολο της μικρής τοπικής κοινωνίας μας«

»Με βάση τα προαναφερθέντα και επειδή είναι η πολλοστή φορά που η συγκεκριμένη Υπάλληλος του Κράτους, λειτουργεί κατά το δοκούν και όχι με τους νόμους και τους ηθικούς κανόνες σεβασμού στους νεκρούς συνανθρώπους μας, που χρειάζεται να κηδευτούν μετά από αρκετές ημέρες, επιβάλλεται να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, βάσει των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή, ανθρώπινη και πλήρης λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, η οποία, εδώ και μία δεκαετία, ταλαιπωρεί σε αφάνταστο σημείο τους πολίτες τριών Νομών.
Επιβάλλεται να συνεκτιμήσετε και το γεγονός ότι κανείς υπάλληλος ή βοηθητικό προσωπικό δεν επιθυμεί να υπηρετήσει στην συγκεκριμένη Υπηρεσία» αναφέρεται στην αναφορά που κατέθεσαν οι δυο Βουλευτές .

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιώργος Κοτρωνιάς, υποβάλλει επερώτηση (10/2020) προς τον αρμόδιο Υπουργό καθώς αποτελεί «Τοπική τραγωδία η ..ιατροδικαστική υπηρεσία Λαμίας», με δεδομένο ότι από την ίδρυση της και μέχρι σήμερα, δεν έχει λειτουργήσει και δημιουργεί ταλαιπωρία στους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς.