Λαμία: Εξάρθρωσαν διεθνές κύκλωμα Ρουμάνων, υπεξαιρούσαν χρήματα με sim swapping- Από κινητό «σήκωσαν» €420.000 καταθέσεις

Εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση και συνέλαβαν τους δράστες που αφαιρούσαν χρήματα με τη μέθοδο sim swapping, προέβαιναν σε υφαρπαγή καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, με τα ποσά να ανέρχεται για 34 περιπτώσεις τις  €420.000

Σε δικογραφία 120 σελίδων που σχημάτισε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λαμίας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής, αποτυπώνεται η δράση ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα ηλεκτρονικής απάτης που είχε δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη, με έδρα τη … Μόσχα. Οι δράστες με αντικατάσταση -αλλαγή κάρτας SIM- sim swapping- αποσπούσαν χρήματα από τις καταθέσεις των ανυποψίαστων θυμάτων, με υποκλοπή και χρήση του αριθμού του κινητού τους τηλεφώνου. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 34 περιπτώσεις απάτης- υπεξαίρεσης ποσού που ανέρχεται σε €420.000, σε Αττική, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα Καβάλα, Ιτέα, Χαλκίδα, Πύργο Ηλείας, Κατερίνη, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αμφιλοχία, και άλλες περιοχές της επικράτειας .

Οι Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας, ταυτοποίησαν 31 συνολικά μέλη του διεθνούς κυκλώματος, στην πλειοψηφία τους Ρουμάνοι, μεταξύ των οποίων και δύο Ρουμάνες οι οποίες διαμένουν στην Αθήνα, προχώρησαν στη σύλληψη εννέα, ενώ αναζητούνται επιπλέον 22Ρουμάνοι υπήκοοι ως συνεργοί τους, οι οποίοι διαβιούν σε άλλες χώρες . Σύμφωνα με το κατηγορητήριο,  ως “εμπνευστής” της εγκληματικής  αποδίδεται σε 35χρονο έγκλειστο στις φυλακές της Ρουμανίας και τον οποίο στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι τον προσφωνούσαν «Νίκο», ενώ στην Αθήνα, τον έλεγχο είχε ο 37χρονος «Μήτσος» από το Καματερό Αττικής.

Στις 19 Οκτωβρίου 2020, στην Ασφάλεια Λαμίας, 43χρονο θύμα της δράστης της εγκληματικού κυκλώματος, κατήγγειλε ότι «….μεσημβρινές ώρες στις 16/10 2020 άγνωστοι δράστες προέβησαν -από κατάστημα της αλυσίδας κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στην Καισαριανή Αττικής- στην έκδοση κάρτας sim με αριθμό κλήσης 697 471… ο οποίος όμως είχε δηλωθεί από τον παθόντα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα ως τηλεφωνικός αριθμός επαλήθευσης αναγνώρισης ταυτότητας διατραπεζικών συναλλαγών, με την αποστολή του μοναδικού κωδικού μιας χρήσης otp [one-time password] για κάθε συναλλαγή μέσω internet-banking.. ». Από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος κινητής στην Καισαριανή, προέκυψαν τα στοιχεία του 37χρονου από το Καματερό, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από χαρακτηριστικό τατουάζ που έφερε στο χέρι. Όπως διακριβώθηκε, οι δράστες με το τέχνασμα της «απώλειας» αιτήθηκαν επανέκδοση και έλαβαν “κλώνο” της κάρτας SIM του 43χρονου, απέκτησαν παράνομη πρόσβαση σε δυο λογαριασμούς του, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά το ποσό των €19.998, χρήματα τα οποία μεταφέρθηκαν απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό Έλληνα δικαιούχου μέλους του κυκλώματος. Παράλληλα, χρέωσαν και την τραπεζική κάρτα του με επιπλέον €2.200 , ενώ τα χρήματα την ίδια ημέρα κατατέθηκαν στο ψηφιακό πορτοφόλι εταιρείας «revolut» με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λιθουανία .

Η εγκληματική ομάδα των  Ρουμάνων είχε πολυτελή βίο, με ακριβό τζιπ και σκάφος αναψυχής

Οι απατεώνες, κατάφεραν να υποκλέψουν τους κωδικούς – κωδικούς πρόσβασης internet, κωδικούς πρόσβασης θυρίδων, e-mail- ηλεκτρονικών υπηρεσιών των θυμάτων τους, καθώς και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου των θυμάτων. Με απατηλά μηνύματα εγκαθιστούσαν εν αγνοία των θυμάτων, στο κινητό τηλέφωνό τους ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, κακόβουλο λογισμικό “Trojan-malware” και υπεξαιρούσαν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Όπως διακριβώθηκε οι δράστες είτε με  αίτημα αντικατάστασης λόγω “απώλειας” / “κλοπής”, με τη χρήση πλαστών εγγράφων λάμβαναν “κλώνους” κάρτας SIM του τηλεφωνικού αριθμού των θυμάτων , εν αγνοία τους. Αυτόματα η παλιά κάρτα του κατόχου απενεργοποιούταν και όλες οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, πραγματοποιούνταν από τους δράστες. Με υποκλοπή του username και του password του χρήστη από το λογαριασμό internet banking του θύματος, είχαν πρόσβαση στο λογαριασμό του θύματος, και πραγματοποιούσαν παράνομες μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμό των δραστών.

Με άλλη μεθοδολογία “fishing” οι δράστες, πραγματοποιούσαν αποστολή απατηλού μηνύματος ή e-mail sms, προς του νόμιμους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών, ζητούσαν “επικαιροποίηση” των στοιχείων τους ή επίλυση “προβλήματος” στο λογαριασμό internet banking, αποστέλλοντάς τους εξωτερικό σύνδεσμο link, με τον οποίο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς, και αφαιρούσαν χρήματα από τις καταθέσεις τους.