ΚΥΤ Σάμου- Αστυνομικοί: Πάμε ως.. “πρόβατα επί σφαγή”

Ανάγλυφα αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου οι συνδικαλιστές αστυνομικοί που υπηρετούν στο νησί, οι οποίοι περιγράφουν δραματικά σε ανακοίνωσή τους τις σκηνές που βίωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, όταν η συμπλοκή μεταξύ Σύρων και Αφγανών μεταναστών οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια:

«Είμαστε αφημένοι στην τύχη μας και ως πρόβατα επί σφαγή…», επισημαίνουν και περιγράφουν παραπέμποντας στο οπτικό υλικό από τις πρώτες στιγμές της έντασης, που έχει καταγράψει κλειστό κύκλωμα ασφαλείας:

«Μετά τη Μόρια της Λέσβου σειρά είχε η Σάμος, μόνο που στην περίπτωση αυτή ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα. Η κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη της Σάμου θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, με το ΚΥΤ Σάμου να φλέγεται!».

Η Espresso επικοινώνησε με αστυνομικούς από τις διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης που εστάλησαν από την Αθήνα το πρωί της Τρίτης για να ενισχύσουν την τοπική δύναμη του νησιού, παρ’ όλο που ήδη είχαν αρκετές ώρες στο «πόδι»:

«Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης. Οι συνάδελφοι (σ.σ.: στην Αθήνα) ξεκινούν το πρωί για υπηρεσία στο κέντρο της πόλης, διατίθενται σε στατικές φυλάξεις στόχων και πάρεργα και στη συνέχεια καταλήγουν σε κάποιο νησί του Αιγαίου για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Είναι προσωπικό από αφαιμαγμένες υπηρεσίες, που δεν έχει ενισχυθεί πλήρως και πρέπει να επιχειρήσει. Δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες», καταγγέλλουν.

Αλλά και συνδικαλιστές από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, επισημαίνουν:

«Στα νησιά στέλνονται για να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις τα ΜΑΤ και η ΥΜΕΤ, παρ’ όλο που έχουν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό που δεν έχει «πάρει ανάσα», καθώς βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους».

Αστυνομικοί από τις τρεις διμοιρίες της τοπικής δύναμης, που βρέθηκαν στο ΚΥΤ Σάμου από την πρώτη στιγμή όταν ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια, πιστεύουν ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ τους:

«Τα μέσα που μας διατίθενται, είναι ελάχιστα. Ο εξοπλισμός μας ήταν λίγα δακρυγόνα και ασπίδες, που έφτασαν με το ζόρι για μια διμοιρία και για λίγους συναδέλφους της δεύτερης, για την τρίτη ομάδα δεν επαρκούσαν. Οι επικοινωνίες μας ήταν δύσκολες καθώς οι ασύρματοι δεν «ακούγονται»! Δεν διαθέτουμε πυροσβεστήρες, παρ’ όλο που καθημερινά ξεσπούν εστίες εντός του ΚΥΤ. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, χωρίς υλικά και οργάνωση».

«Τα επεισόδια στο ΚΥΤ είναι καθημερινά. Οι μετανάστες πίνουν, δέρνονται, προκαλούν φασαρίες, κυκλοφορούν ελεύθεροι έξω και κλέβουν. Εμείς είμαστε απλοί παρατηρητές σε μια κατάσταση που καθημερινά «μυρίζει μπαρούτι», ενώ επιχειρησιακά είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα», λέει άλλος συνδικαλιστής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σοβαρά επεισόδια κατέγραψαν αραβόφωνοι μετανάστες από κινητό τηλέφωνο και στο υλικό που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα με τον τίτλο «Samos problem», ακούγονται γέλια από τον χειριστή.

«Οι πολιτικές δεσμεύσεις, οι κατευνασμοί και οι ελπίδες όλων μας, κάηκαν χθες βράδυ μαζί με τα παραπήγματα του ΚΥΤ Σάμου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΣΥ Σάμου.

Με αφορμή τα επεισόδια στο ΚΥΤ, την Τρίτη πήγε στη Σάμο ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ζήτησε για μια ακόμα φορά την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο. Λόγω των επεισοδίων, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χώρα και το Άνω Βαθύ της Σάμου παρέμειναν κλειστά την Τρίτη, με τους κατοίκους να δηλώνουν αγανακτισμένοι.

Νάντια Αλεξίου