Κύκλωμα γιατρων και νοσηλευτών έκλεβαν δόσεις θεραπείας καρκινοπαθών και πουλούσαν στη “μαφία”

Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελούσε το κύκλωμα επίορκων γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι αποσπούσαν δοσεις σκευασμάτων θεραπείας καρκινοπαθών και τα επαναπροωθούσαν υπερκοστολογημένα στη “μαυρη” αγορά.

Συνελήφθησαν απο στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σε περιοχές της Αττικής και το Μεσολόγγι, 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών καθώς ακόμα 14 άτομα κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση.

Αρχηγικά μέλη φέρονται 70χρονος τον οποίο αποκαλούσαν «Αιγύπτιο»- λόγω της καταγωγής του- μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, 64άχρονος με την προσφώνηση «Eλληνας» και 57άχρονος τον οποίο αποκαλούσαν «Μηχανόβιο».

Οπως διακριβώθηκε, ο 70άχρονος συνέστησε φαρμακευτική εταιρία στην Αίγυπτο, μέσω της οποίας εξέδιδε εικονικά τιμολόγια σε ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους στο… φαρμακείο και τη φαρμακαποθήκη, τα οποία διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης. Ενω σε βάρος του 64άχρονου «Ελληνα», διακριβώθηκε οτι εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για:

– Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.

– Απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τις 150.000 ευρώ.

– Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

– Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ.

– Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

-Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ’ εξακολούθηση.

 

Στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες τα μέλη του κυκλώματος έκαναν “παραγγελίες” με κωδικές ονομασίες από την ονομασία των σκευασμάτων.

Οπως διακριβώθηκε τα μέλη της οργάνωσης, με υπεξαίρεση, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις και απατες, λάμβαναν φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, επι του κόστους αγοράς τους.

Τα μέλη του κυκλώματος λειτουργούσαν παράνομα και φαρμακείο, μέσω του οποίου πραγματοποιούσαν τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων με την έκδοση εικονικών τιμολογίων, καθώς είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα κτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Η νοσηλεύτρια έπαιρνε οδηγίες από γιατρό να χορηγήσει χημειοθεραπεία π.χ. 500 ml από το ‘Χ’ φάρμακο και 250 ml από το ‘Ψ’ φάρμακο. Αφαιρούσε τους ορούς από τον ασθενή όταν είχε λάβει 400 ml και 100 ml και το μέρος της θεραπείας που δεν κατέληγε στον οργανισμό του ασθενούς, το συγκέντρωνε και όταν η ποσότητα ειχε επάρκεια το έστελνε στο κύκλωμα και γέμιζαν μπουκάλια με τα περισσεύματα» περιγράφει στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για την υφαρπαγή των ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων, από μέλη του κυκλώματος.

Για την αποθήκευσης των κλεμμένων και προς εξαγωγή φαρμάκων, το κύκλωμα μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσε τα ψυγεία.. ανθοπωλείου στο Παγκράτι και .. ιχθυοπωλείου στην Καλλιθέα. Παράλληλα, δικαριβωθηκε στη δράση του κυκλώματος, είχε στρατολογήσει ιατρούς και νοσηλευτές συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς, με πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρίας ταχυμεταφορών για την αποστολή καο διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν- μέχρι ώρας- προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016, εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρία με έδρα το εξωτερικό, προς το “φαρμακείο” του κυκλώματος, συνολικής αξίας #€24.913.375, ενώ τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα #€25.073.196, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα #14.401 σκευασμάτων.

Η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τη δράση του κυκλώματος, στην κατώτερη φαρμακευτική τιμή των σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα #€13.690.376

Στις έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κατασχέθηκαν:

• μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ, 63.815 ευρώ, 9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM, κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι χώροι που κατασχέθηκαν τα σκευάσματα-φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.