Ξάνθη: Oι μουσουλμάνοι σε προσευχή για το Ραμαζάνι με κάλεσμα του Ιμάμη στη …. διαπασών (video)

Από τα μεγάφωνα στο Τζαμί, ο ιμάμης καλούσε τους μουσουλμάνους της Ξάνθης, σε προσευχή, κατά παράβαση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊου

“Οι χώροι λατρείας όλων των θρησκειών μένουν κλειστοί και οι αρχές διαμηνύουν πως οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι δυνατές μόνο στο σπίτι”, ανέφεραν Κυβερνητικές πηγές στις αντιδράσεις για τις απαγορεύσεις, και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, για απαγόρευση παρουσίας πιστών στις εκκλησίες κατα τη Μεγάλη Εβδομάδα και τον εορτασμό του Πάσχα.

Οι ίδιοι κύκλοι, υποστήριζαν ότι τα ίδια περιοριστικά μέτρα σε χώρους λατρείας, θα ισχύσουν και για τους μουσυλμάνους στο Θρήσκευμα, κατά τον εορτασμό του Ραμαζανιού- (από τις 23/04 διάρκειας ενός μήνα) .

Ωστόσο οι “ίσοι όροι” είναι μόνο στις δηλώσεις όπως προκύπτει από μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων οι οποίοι ζουν στην Ξάνθη.  Ο Κωνσταντίνος Κουτελίδης, κατοικος Ξάνθης, κατέγραψε το μεσημέρι Παρασκευής (24/04-13.00) το κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή για το Ραμαζάνι, στο τζαμί Σκρα και Σολωμού στην πόλη της Ξάνθης .

 

 

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Υγείας, «οι χώροι λατρείας όλων των θρησκειών μένουν κλειστοί », και οι Αρχές διαμήνυαν ότι η προσευχή κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού επιτρέπεται μόνο στο σπίτι. Από το υπουργείο Παιδείας λένε «ότι θα ισχύσει ότι και στο δικό μας Πάσχα δηλαδή δεν επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων», με αναφορά στο “ιφτάρ”, στο γεύμα των μουσουλμάνων που ακολουθεί μετά τη δύση του ήλιου και μαζεύονται οικογένειες και κοινότητες .

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας: «Απαγορεύονται παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ.  Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού. Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο SPA (19/04), το Συμβούλιο των Σοφών, η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, κάλεσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσευχηθούν στο σπίτι τους στη διάρκεια Ραμαζανιού, αν οι χώρες όπου ζουν έχουν θεσπίσει κανόνες κοινωνικής απόστασης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού,  «Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, διότι είναι η βασική αιτία διάδοσης της ασθένειας (…) και θα πρέπει να θυμούνται ότι η προφύλαξη της ζωής των ανθρώπων είναι μια σημαντική πράξη που τους φέρνει πιο κοντά στον Θεό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

Η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έχει παραταθεί έως τις 28 Απριλίου για τις Εκκλησίες , σε όλα τα δόγματα και τους χώρους λατρείας.