Κρήτη: Παρέσυρε δύο νεαρούς ενώ έβγαλαν βόλτα το σκύλο τους και είναι ελεύθερος με €25.000

Εξαγοράσιμη ποινή για τον δράστη που παρέσυρε με το όχημά του, και προκάλεσε το θάνατο σε δύο νέους και τον σκύλο τους, τον Αύγουστο του 2017

Την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017, ο 19χρονος Γιάννης Στρογγυλος και η 20χρονη Στέλλα Μούσχου αμφότεροι φοιτητές, έκαναν βόλτα το σκύλο τους, έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Κουνουπιδιανά Χανίων, όταν παρασύρθηκαν από όχημα ο οδηγός του οποίου είχε αναπτύξει ταχύτητα με 125 χλμ. στο κοντέρ, μέσα σε αστικό ιστό με το όριο ταχύτητας τα 40 χλμ./ώρα.

Οι δυο φοιτητές, θύματα του τροχαίου, ο 19χρονος Γιάννης Στρογγυλος και η 20χρονη Στέλλα Μούσχου

Ο Γιάννης εκτινάχθηκε στα 71 μέτρα, η Στέλλα στα 107 μέτρα από το σημείο της παράσυρσης, στο παρμπρίζ αυτοκινήτου, μαζί με το σκύλο τους. Ο οδηγός μετά τη σύγκρουση επιτάχυνε στα 170 χλμ/ώρα και ακινητοποιήθηκε καθώς προσέκρουσε σε σταθμευμένη μοτοσικλέτα.

Την περασμένη Τρίτη (12/09), η υπόθεση τελεσιδίκησε στο Εφετείο Χανίων, έξι χρόνια μετά το θανατηφόρο δυστύχημα. Το Δικαστήριο απέδωσε την πλήρη ευθύνη στον 26χρονο – σήμερα – κατηγορούμενο, και του επέβαλε ποινή 6 ετών και 9 μηνών, εξαγοράσιμη- σε δόσεις – στο ποσό των €25.515 και παρέμεινε ελεύθερος. Για το σκύλο δεν του επιδικάστηκε αποζημίωση, καθώς τότε, δεν είχε ψηφιστεί η νομοθεσία για την κακοποίηση των ζώων.  Αν και η πολιτική αγωγή ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα και την αντικατάσταση της αμέλειας με τον ενδεχόμενο δόλο, οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν, ήταν σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Αν και από την 1η Ιουλίου 2019 ισχύει το άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα περί επικίνδυνης οδήγησης, μόνο σε μια περίπτωση έχει καταδικαστεί οδηγός με αυτή την κατηγορία.

Μετά το θανατηφόρο δυστύχημα, στο ύψος του Πολυτεχνείου Κρήτης τοποθετήθηκαν φωτεινοί σηματοδότες και κατασκευάστηκε πεζοδρόμιο.