“Κρατούμενος που έφερε συμπτώματα κορωνοϊού με εντολή ΔΑΒΑΑ μεταφέρθηκε από το Α.Τ. Μεταμόρφωσης στο Α.Τ. Παλλήνης”

Καταγγελία αστυνομικού για κράτηση ύποπτου θετικού κρούσματος σε κρατητήριο Αστυνομικής Υπηρεσίας της ΔΑΒΑΑ, με τον ενεργούμενο έλεγχο ετεροχρονισμένα, να ιχνηλατεί θετικό στέλεχος στον κορωνοίο

Όπως αναφέρει ο αστυνομικός αναγνώστης του NantiaReport.gr, «Την σήμερον ημέρα 26/03/2020 και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες αποφασίστηκε από τη Δ.Α.Β/ Α.Α/ Κέντρο Επιχειρήσεων η ανακατανομή κρατουμένου που έφερε τα συμπτώματα του κορονοϊού από το Α.Τ. Μεταμόρφωσης στο Α.Τ. Παλλήνης. Από ενημέρωση συναδέλφων (σσ. δεν γνωρίζω αν ισχύει αλλά σε περίπτωση που ισχύει είναι εντελώς ανεύθυνο και επικίνδυνο από τους ανωτέρους μας) αρχικά η μεταφορά του κρατουμένου αποφασίστηκε να γίνει με περιπολικό και όχι με σταθμό Ε.Κ.Α.Β. Τελικώς η ανακατανομή του ατόμου πραγματοποιήθηκε με Ε.Κ.Α.Β.
Από τη στιγμή έναρξης παραμονής του στο Α.Τ. Παλλήνης έως και τις 14.00 της ιδίας ημέρας κανείς απολύτως από τη Δ.Α.Β/Α.Α δεν προνόησε ώστε ο κρατούμενος να εξεταστεί άμεσα σε ένα από τα σημεία αναφοράς – νοσοκομεία που έχουν προκαθοριστεί για τον σκοπό αυτό, καθώς αποτελούσε πιθανό φορέα μετάδοσης του ιού στο προσωπικό του τμήματος παρά τα (ελλιπή) μέσα αυτοπροστασίας (μάσκες και γάντια μιας χρήσης) που έχουμε στη διάθεση μας. Οι διαδικασίες για την εξέτασή του άρχισαν νωρίς το μεσημέρι ενώ παράλληλα με το άκουσμα της είδησης κλιμάκιο της ΕΑΣΥ Δ.Α.Β/Α.Α εκπροσωπούμενο από το γενικό γραμματέα ΠΑΣΠΑΛΑΡΗ Αθανάσιο και τον Πρόεδρό ΤΣΟΥΜΑΝΗ Κων/νο συναντήθηκε με τον Διοικητή του τμήματος για να ενημερωθεί για το συμβάν.
Τα ερωτήματα του συγκεκριμένου περιστατικού που δημιουργούνται είναι αρκετά.

1ον) Για ποιο λόγο από τη Δ.Α.Β/Α.Α. για άτομο με ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού αποφασίστηκε η ανακατανομή του σε Α.Τ. και όχι η άμεση μεταφορά του σε σημείο αναφοράς – νοσοκομείο ώστε να εξεταστεί αν είναι θετικός ή όχι στον ιό .
2ον) Υπήρξε άμεση ενημέρωση του διευθυντή της Δ.Α.Β/Α.Α. κ. Ταξιάρχου από το Κέντρο Επιχειρήσεων της διεύθυνσης για το συγκεκριμένο περιστατικό;
3ον) Για ποιο λόγο παρέμεινε και καθυστέρησε τόσο πολύ η μεταφορά του κρατουμένου από το Α.Τ. Παλλήνης σε νοσοκομείο με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε ενδεχόμενο κίνδυνο συνάδελφοι (ΑΞ.ΥΠ, εποχούμενη περιπολία, το προσωπικό της γραμματείας και ο Διοικητής); Εξάλλου και επιστήμονες έχουν δηλώσει πως κάθε άνθρωπος πόσο μάλλον ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν φορέας του ιού.
4ον) Υπάρχει κάποιο μνημόνιο ενεργειών μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Υγείας για τέτοιου είδους περιστατικά και αν ναι τι προβλέπει σε ανάλογες καταστάσεις.
5) Τέλος ισχύει ότι τα κρατητήρια του Α.Τ. Παλλήνης και ένα ακόμα Α.Τ της Β/Α Αττικής με εντολή (;;;) της Διεύθυνσης ορίστηκαν ως κρατητήρια ,και κυρίως με βάση ποια κριτήρια, που θα δέχονται κρατουμένους με ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού; (σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι τα ανωτέρω ΑΤ. θα καταλήξουν “υγειονομικές” βόμβες)

Υ.Γ.1 : Ο Έλληνας μάχιμος Αστυνομικός για ακόμη μία φορά μένει απροστάτευτος και εκτεθειμένος στον κίνδυνο να νοσήσει λόγω ασυνεννοησίας και ολιγωρίας των ανωτέρων του.
Υ.Γ.2 : Αλήθεια, μήπως πρέπει να νοσήσουν αρκετοί συνάδελφοι για να αναγνωριστεί επιτέλους η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας;
Παρόλο τις καταστάσεις που ταλανίζουν την ΕΛ.ΑΣ χρόνια, ως ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ δηλώνουμε παρόντες στον παλμό των γεγονότων και η ελληνική κοινωνία να είναι σίγουρη πως είμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα της όποτε αυτή μας χρειάζεται».