Αναζωπύρωση στα μέτωπα της δασικής πυρκαγιάς που μαίνονται στη Λακωνία. Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε πετρινα πυργόσπιτα στον Κότρωνα.
Οι εκτάσεις με τους ελαιώνες και την πυκνή βλάστηση στους όρμους του Κότρωνα και το Σκουταρι με τους πέτρινους πυργους, εχουν παραδοθεί στη μανία της πυρκαγιάς και των ανέμων.
Το μέτωπο της φωτιάς παρουσιάζει αναζωπύρωση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου (01/07) στην περιοχή Πύρριχος Λακωνίας, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Λουκάδικα.
Χειμάρα, Πύρριχος, Λουκάδικα, Κότρωνας, Φλομοχώρι, Χαλικιά τού Βάτα, Ζούδα, Δροσοπηγή, Παρασυρός, Σκουτάρι τα χωριά που έχει περάσει η καταστροφική πυρκαγιά.
Αν και το μέγεθος της καταστροφής θα αποκαλυφθεί με το πρώτο φως της ημέρας, οι καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες, ειναι εκτεταμένες.
Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 60 Πυροσβέστες με 20 οχήματα και 54 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αναμένεται πεζοπόρο τμήμα από τη Θεσσαλονίκη.
«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι. Ενώ έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό. Ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά. Υπήρξε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».
Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ωστόσο σημείωσε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε. Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα.