Κως: “Τα 00.11″ της διαθεσιμότητας”- Τι είδαν οι Αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ στο βίντεο.

Επειδή στην κοινωνία μας αρεσκόμαστε στα.. “δράματα”, και στην «αλόγιστη κριτική» στη στιγμιαία αποτύπωση ενός φωτογραφικού καρέ και των “εντυπώσεων” που προκαλεί η αναπαραγωγή βιντεοληπτικού υλικού- σύμφωνα με την “οπτική” που μας εξυπηρετεί στα “μέτρα” που μας βολεύει.. για άλλη μια φορά, είναι ευδιάκριτη η πρόθεση μιας κοινωνίας, να βρίσκει “εξιλαστήρια θύματα”..

wpid-182314g-maxairikos7-1.jpg.jpegΗ (φαινομενικά) επίμεμπτη ενέργεια του Αρχιφύλακα του Α.Τ. Κω να χαστουκίζει Πακιστανό λαθρομετανάστη και απωθεί με την ανάταση της χειρός λαθρομετανάστες, ξεσήκωσε και για άλλη μια φορά δημιούργησε αντιπαρατιθέμενες πλευρές(!)-υποστήριξης και καταδίκης, ακραίες στη δική μου εκδοχή και οι δύο, γιατί αυτές οι καταστάσεις «υποκρύπτουν» κινδύνους και απειλούν την κοινωνία με ανεξέλεγκτες εκρήξεις οργής και θυμού με ανεξέλεγκτες συνέπειες-.
Η οποιαδήποτε άσκηση βίας ή προτροπή σε άσκηση βίας- σε περιπτώσεις ενστόλων, με δεδομένο ότι αφορμή του σχολίου είναι το περιστατικό της Κω- είναι διοικητικά ελεγκτέες και μη συμβατές με το Αξίωμα το οποίο φέρει ο ένστολος, άλλωστε στον πειθαρχικό κώδικα των Σωμάτων που υπηρετούν, διενεργείται έρευνα για το περιστατικό, για την επιβολή πειθαρχικών και οι διοικητικών κυρώσεων εφόσον κριθεί αναγκαίο από τα αρμόδια όργανα .. (κι εκτιμώ ότι μέχρι αυτό το σημείο, μπορεί να υπάρξει γενική αποδοχή στη βάση της διατύπωσης.)
Ωστόσο, μας διαφεύγουν (σκοπίμως θα επισημάνω -είναι η προσωπική μου άποψη-) οι λεπτομέρειες που διαφοροποιούν την αντίληψη των γεγονότων..
wpid-img_20150810_150902.jpgΤο φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι μια στιγμή -ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι δεν αποτυπώνει την πραγματική διάσταση των γεγονότων, τι προηγήθηκε τι ακολούθησε το περιβάλλον, τις συνθήκες κλπ- Το βιντεοληπτικό υλικό ωστόσο, καταδεικνύει το περιβάλλον, το χώρο τους εμπλεκόμενους και όσους γίνονται αυτόπτες του επεισοδίου, ωστόσο και αυτή η παράθεση, είναι μια αποσπασματική αποτύπωση του περιστατικού.
Το βίντεο λοιπόν (συνολικής διάρκειας 01.13”) εξετάσθηκε από τα αρμόδια εργαστήρια της ΔΕΕ, ενώ το παρακολούθησαν και οι Αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ- κλιμάκιο 10ατόμων έχει μεταβεί και στην Κω -προκειμένου να εξακριβωθούν πλήρως οι συνθήκες και οι ενέργειες του πειθαρχικά ελεγκτέου Αρχιφύλακα. Όπως διακριβώνεται κατά την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού, σε μια οριοθετημένη έκταση- ο εξωτερικό χώρος τους ΑΤ της Κω- βρίσκονται λαθρομετανάστες και πρόσφυγες ώστε να παραλάβουν τα έγγραφα που τους χορηγούνται από την Ελληνική πολιτεία, με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς χώρες της Ευρώπης- αυτός είναι και ο αυτοσκοπός τους-. Σε αυτό το χώρο, διακρίνονται μόλις δύο ένστολοι -Αστυνομικοί -(ενδεχομένως και κάποιος/οι ακόμα με πολιτική περιβολή) σε διατεταγμένη υπηρεσία για μέτρα επιτήρησης στο χώρο, οι οποίοι βρίσκονται σε αριθμητική αναντιστοιχία για το σύνολο των λαθρομεταναστών.
wpid-182314g-maxairikos4.jpgΔιακρίνεται επίσης η προσπάθεια -προφανώς σε προγενέστερο χρόνο, εμείς διακρίνουμε μόνο την χωροταξική τοποθέτηση των λαθρομεταναστών- από το ένστολο προσωπικό να βάλει σε “σειρά προτεραιότητας” τους παραβρισκόμενους.. Και ερχόμαστε στο επίμαχο υλικό το οποίο έχει καταγραφεί και δημοσιοποιείται (διάρκειας μόλις 00.11”).. Από τη δεξιά πλευρά της κύριας εισόδου του τμήματος, μια ομάδα λαθρομεταναστών κινείται προς την πλευρά της κτηριακής εγκατάστασης, που βρίσκεται υπερυψωμένο διαχωριστικό (πεζούλι) μπροστά από την κεντρική είσοδο της Αστυνομικής Υπηρεσίας.. Στο βιντεοληπτικό υλικό ακούγεται αρχικά μια φωνή (“Απ.. Απ..”) που προκαλεί την προσοχή των παρευρισκομένων, όταν γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια των λαθρομεταναστών, να κινηθούν και να αποκλείσουν το οριοθετημένο σημείο που τους έχουν προσδιορίσει οι Αστυνομικοί που βρίσκονται στο χώρο, για την εύρυθμη λειτουργία της κίνησης στο χώρο.. Αριστερά από τον Αρχιφύλακα, (στη δεξιά πλευρά της οθόνης), διακρίνεται ένας άνδρας με πολιτικά να ωθεί τους λαθρομετανάστες προς τα πίσω, ενώ ο Αρχιφύλακας σε έντονο ύφος στην ελληνική γλώσσα ακούγεται να τους απευθύνεται με το ρητορικό ερώτημα “Ρε, πού είπα εδώ, ρε;.. Πού είπα εδώ;..” (γεγονός που καταδεικνύει προγενέστερη επισήμανση κίνησης σε ορισμένο χώρο) ενώ διακρίνεται να χαστουκίζει Πακιστανό λαθρομετανάστη, ο οποίος παραμένει στο σημείο, παρά τις εντολές του Αρχιφύλακα, ενώ οι υπόλοιποι λαθρομετανάστες κινούνται προς τον οριοθετημένο χώρο. Στο ίδιο στιγμιότυπο, συνεχίζει να ακούγεται η φωνή του Αστυνομικού “Πού είπα;.. Πού είπα, εδώ;.. Πού είπα εδώ;.. Πού είπα;.. Πού είπα, εδώ;.. Εδώ!..” wpid-0c898a3ca5423db9ea892f55e02005a4_l.jpgΕνώ με το άλλο χέρι του ο Αρχιφύλακας, στο οποίο κρατάει αντικείμενο το οποίο ομοιάζει με “μαχαίρι” (ή αυτοσχέδια μεταλλική λάμα) δείχνει το σημείο στο έδαφος, στο οποίο (προφανώς σε προγενέστερο χρόνο) είχε ορισθεί στους λαθρομετανάστες, προκειμένου να “λειτουργήσει” κάποια ..προτεραιότητα(!) Το βίντεο “κόβεται” στο (00.11″) και τα μονταρισμένα πλάνα που ακολουθούν, “αποκαλύπτουν” την πραγματική διάσταση των όσων καθημερινά βιώνει το ένστολο προσωπικό σε Κω, Λέσβο, Σύρο, Χίο και σε νησιά του Νοτιανατολικού Αιγαίου με το “ρεσάλτο σωτηρίας” που αναζητούν στην Ελλάδα από τα Τουρκικά παράλια οι λαθρομετανάστες!
Αν θέλουμε να δούμε τα πραγματικά γεγονότα, θα διακρίνουμε στα καταγεγραμμένα στιγμιότυπα, όλες τις παραθέσεις.. Ως θεατής του βιντεοληπτικού υλικού -έχοντας συνομιλήσει με υπηρετούντες στην ΕΛΑΣ, και στο Λιμενικό, και σχολιάσει το γεγονός- διαπιστώνω ότι για μια ακόμα φορά μας αρέσει η αντιπαράθεση, αφού μέσα στις τελευταίες 24ώρες, από την δημοσιοποίηση του επίμαχου υλικού, το ΟΛΟ γνωστό “σύστημα” των διαφόρων “ευαισθητούλιδων” κι “εξ επαγγέλματος προστατών και “αλληλέγγυων” των πάντων” έχει στραφεί κατά του Αρχιφύλακα, και ζητά την “καρατόμηση” του. Ίσως σε αυτό το σημείο η διατύπωση του πολιτικού προϊσταμένου του ένστολου Σώματος της ΕΛΑΣ, ότι “στην Ελλάδα όταν φοβόμαστε, λέμε “πού είναι η Αστυνομία” και όταν δεν έχουμε προβλήματα, φωνάζουμε “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι”(!) έχει την απόλυτη ανταπόκριση στην “ελαφρά τη καρδία” κριτική που ασκείται για το εν λόγω περιστατικό..
wpid-182314g-maxairikos6.jpgΓιατί αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι, θα πρέπει πρώτα όλοι να ακούσουν τις φωνές των Αστυνομικών, των Λιμενικών και όσων όλον αυτόν τον καιρό περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν στην επαγγελματική τους καθημερινότητα οι υπηρετούντες στα χερσαία και παραθαλάσσια σύνορα της χώρας.. Την κατάσταση που επικρατεί στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της νησιωτικής Ελλάδας και στις Λιμενικές εγκαταστάσεις.. Και από τη πλευρά της η Πολιτεία, να αναλάβει τις ευθύνες τις για όσα θα έπρεπε και δεν έχει προσφέρει ως οφείλει στο ένστολο προσωπικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που μόλις χθες (10/08) έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, για το 7άμηνο του 2015, οι λαθρομεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν 5απλαστιαστεί από το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οι εξεγέρσεις και οι επιθέσεις κατά ενστόλων από λαθρομετανάστες καθημερινά αυξάνονται, χωρίς το ένστολο ανθρώπινο δυναμικό των Υπηρεσιών να μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ροές.

wpid-7_statistics_all_2015_alldia_apo2006.jpg.jpegΌπως επισημαίνουν υπηρετούντες –τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Λιμενικό- «το ηθικό του ένστολου προσωπικού έχει καταρρακωθεί, και η απελπισία τους κατακυριεύει, καθώς πλέον αυταπόδεικτα διαπιστώνεται ότι οι λαθρομεταναστευτικές ροές παρά τις προσπάθειες ανακοπής τους, αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς».
Έχουμε την πιο Δημοκρατική Αστυνομία της Ευρώπης, όπως έχει αποτυπωθεί σε επίσημες έρευνες και ρεπορτάζ δικτύων του εξωτερικού, τα οποία έχουν καταγράψει αντίστοιχες περιπτώσεις στην αντιμετώπιση λαθρομεταναστών, από τις τοπικές Αρχές, οι οποίες επιβάλλουν την τάξη όπως προβλέπουν οι Νόμοι του κράτους. Ωστόσο στην Ελλάδα, σε ένα Αστυνομικό Τμήμα- συγκεκριμένα στο ΑΤ της Κω-, η Αστυνομική δύναμη αριθμεί μόλις 24 άτομα, και το ένστολο προσωπικό βρίσκεται αντιμέτωπο με (τουλάχιστον) 1500 εξαγριωμένους, πεινασμένους, διψασμένους λαθρομετανάστες -μεταξύ των οποίων και κάποιοι τα κίνητρα και οι προθέσεις των οποίων δεν .. “διευκρινίζονται”- προερχόμενοι από χώρες στις οποίες επικρατεί ο Μουσουλμανικός νόμος της “Σαρία”, για επιβάλει την τάξη-.. Για άλλη μια φορά, είναι ευδιάκριτη η πρόθεση μιας κοινωνίας, να βρίσκει “εξιλαστήρια θύματα” για να στρέψει πάνω τους, την αρνητική δημοσιότητα, ειδικά όταν πρόκειται για ένστολο προσωπικό και όχι χωρίς απώτερο σκοπό και “ύποπτα” κίνητρα..

wpid-kara-tepe-31.jpgΑρκετοί από τους αναγνώστες της συγκεκριμένης παράθεσης, διαφωνείτε.. κάποιοι άλλοι συμφωνείτε.. Δεκτές όλες οι απόψεις.. Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας, να βγάλουμε τις «παρωπίδες», τις «κατευθυντήριες γραμμές» και τις “επιλεκτικές ευαισθησίες” και να δούμε την πραγματικότητα, που για τους περισσότερους από εμάς είναι ένα απλό σχόλιο από την ασφάλεια του καναπέ, του γραφείου μπροστά στο laptop, για κάποιους άλλους, οι οποίοι ανήκουν σε ένστολα Σώματα- τον Αρχιφύλακα, και τους συναδέλφους του, αλλά και των Λιμενικών- είναι αυτοί που βιώνουν την κατάσταση και καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία κάτω από θλιβερά και οικτρά αντίξοες συνθήκες, στην επαγγελματική τους καθημερινότητα..

wpid-metanastes.jpgΆλλωστε τα “λαϊκά δικαστήρια” δεν έβγαλαν ποτέ δίκαιες αποφάσεις, και σε μια ευνομούμενη Δημοκρατική πολιτεία, υπάρχουν Νόμοι για να εφαρμόζονται –ισόνομα και δίκαια προς όλους- εκτός αν και τη Δημοκρατία, την αντιλαμβανόμαστε με επιλεκτικές.. «ευαισθησίες»..