Κως: SOS «Η ανθρωπότητα στη θάλασσα»- Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Αστυνομικών (EuroCop) για το μεταναστευτικό.

Με τη συμμετοχή κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Συνδικάτων (EuroCop), πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Κω, ευρεία σύσκεψη, με θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, μέσω των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων, προς την Ευρώπη.
  Με το μήνυμα SOS «Η ανθρωπότητα στη θάλασσα» και την προβολή βίντεο στο οποίο καταγράφεται η καθημερινότητα του τελευταίου 9αμήνου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, την παράθεση στατιστικών στοιχείων, οι συνδικαλιστική εκπρόσωποι των Ελλήνων Αστυνομικών παρέθεσαν την κατάσταση που βιώνουν και καλούνται να διαχειριστούν οι υπηρετούντες και αποσπασμένοι συνάδελφοί τους, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατά την έναρξη της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Αστυνομικών (EuroCop) η οποία πραγματοποιήθηκε (12/10) στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Κω. Στο βίντεο επίσης, είχαν καταγραφεί οι συνδικαλιστικές παρεμβάσεις εκπροσώπων των ενστόλων, στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι υπηρετούντες στις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες, την ενίσχυση των Αστυνομικών Υπηρεσιών και τη λειτουργία των υποδομών στις νησιωτικές περιοχές.
Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα!
Η Χώρα μας δεν μπορεί διαρκώς να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!!
Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, αναγνώστηκε χαιρετιστήρια επιστολή του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος επεσήμανε, ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη ενώ επανέλαβε τη προαναγγελία για τη λειτουργία στη Λέσβο του πρώτου hotspot για την καταγραφή των μεταναστών.
Στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης, παρέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Συνδικάτων (EuroCop) Anna Nellberg, η οποία ξεναγήθηκε στις Αστυνομικές και Λιμενικές Υπηρεσίες, και διαπίστωσε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των Αστυνομικών και τις κάκιστες συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται η καταγραφή των αλλοδαπών. Στην εισήγησή της, αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη θωράκισης των Υπηρεσιών, ενώ αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις της Συνομοσπονδίας για την Διασυνοριακή Αστυνομική Συνεργασία και την ενίσχυση των Αστυνομιών της Ευρώπης σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή και μέσα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, που σε ρόλο “Ακρίτα”, φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επωμίζεται ένα τεράστιο οικονομικό και όχι μόνο κόστος. Στη συνέχεια της τοποθέτησής του,κάλεσε τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμικών οργάνων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της EuroCop, σημείωσε ότι “η ΠΟΑΣΥ θα είναι παρούσα στην Ευρώπη, ώστε να τεθούν από κοινού οι δέουσες παρεμβάσεις, με τις ελληνικές θέσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών. Ενώ αναφέρθηκαν στις ανθρώπινες τραγωδίες οι οποίες καθημερινά καταγράφονται, και στις απώλειες ζωών στη θάλασσα, με τους δουλεμπόρους με φουσκωτές λέμβους, να συνεχίζουν τη μεταφορά λαθρομεταναστών από τα Τουρκικά προς τα Ελληνικά παράλια του Ανατολικού Αιγαίου.
Όπως διατυπώθηκε στη Συνδιάσκεψη, οι τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζουν την προσφορά των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, ωστόσο όσο οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ευρωπαϊκό ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα, θα διαιωνίζεται .
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, τέθηκε η άποψη, ότι απαιτείται βιώσιμη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων, όπου οι Αστυνομικοί θα ασκούν τα καθήκοντά τους με διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας, με επαρκή υποστήριξη και κατάλληλης εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που απαιτεί κάθε φορά η κατάσταση την οποία καλούνται εκ των συνθηκών και των περιστάσεων να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν.

Στην πρόσκληση της ΠΟΑΣΥ ανταποκρίθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Ζωγραφίδης, ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Κω Γερασυλής Δαυιδ και Αντιδήμαρχος Κω Κρητικός Αντώνιος, ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Καλλίνης Άγγελος, ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιαλλίζης Στέργιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δωδεκανήσου Κωνσταντίνα Σβύνου, ο Διευθυντής της Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου Αστυνομικός Διευθυντής Γεωργακάκος Γεώργιος, ο Εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος Αργυρίου Ιωάννης, η Υπεύθυνη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Δωδεκανήσου Elisa Galli, το Μέλος της Αλληλεγγύης Κω Μαυρουδή Ελένη, μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ και τα Προεδρεία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορείου και Νοτίου Δωδεκανήσου και Λέσβου. Ενώ αναγνώστηκε επιστολή του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου Ηλία Καματερού.