Κως: Σε εξέλιξη έρευνα και διάσωση για τους αγνοούμενους λαθρομετανάστες μετά τη σύγκρουση της λέμβου με σκάφος του ΛΣ

Σε προγραμματισμένη περιπολία το σκάφος του ΛΣ στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κω

(23/10-13.20) Νεκρό ανασύρθηκε το τρίχρονο αγόρι που αγνοείτο, μετά τη σύγκρουση περιπολικού σκάφους του Λιμενικού με λέμβο που μετέφερε με μετανάστες, τα ξημερώματα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός άνδρα συνεχίζονται.

Στα 1,9 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κω, το φουσκωτό σκάφος της ΕΛΑΚΤ-ΛΣ της Κω με τριμελές πλήρωμα, ενεργούσε προγραμματισμένη θαλάσσια περιπολία (23/10-05.00). Από τα Τουρκικά παράλια 7μετρο σκάφος με 34λαθρομετανάστες ταξίδευε προς τα ελληνικά παράλια, χωρίς σωσίβια, και χωρίς φώτας ναυσιπλοΐας -όπως έχει αναφέρει από την πρώτη στιγμή και το τριμελές πλήρωμα του Λ.Σ.

Υπό αδιευκρίνιστες -μέχρι στιγμής συνθήκες- το πλωτό φουσκωτό του ΛΣ, συγκρούστηκε με τη λέμβο των λαθρομεταναστών με αποτέλεσαμα να πέσουν στο νερό. Κατά τη διαδικασία της έρευνας και δίασωσης, έχουν περισυλλεγεί 31 λαθρομετανάστες, ενώ 6 τραυματίσθηκαν -μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού- και αγνοούνται ένα τρίχρονο αγορι -κατά δήλωση των υπολοίπων φέρεται ως υπήκοος Συρίας- κι ένας 26άχρονος -κατά δηλώση τους Σύρος στην καταγωγή. Νωρίτερα εντοπίσθηκε εν ζωή, 28άχρονος από το Ιράκ ο ποίος είχε κριθεί αγνοούμενος μετά την πτώση του στο νερό.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές και βοηθούν στις έρευνες που είναι σε εξέλιξη

Στις έρευνες παίρνουν μέρος τρία σκάφη του ΛΣ, ιδιωτικό σκάφος, ελικόπτερο Super Puma και σκάφος Frontex ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Από την πρώτη στιγμή στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λ.Σ. βρέθηκε ο Αρχηγός του Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης, ενώ στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετέβη ο Υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του περιστατικού και την εξέλιξη των ερευνών.