Κως: Επεισόδιο «άρνησης εκτέλεσης εντολής» του ελληνικού ναυτικού προς πλοίο της Frontex από τη Δανία

Σκάφος της Frontex αρνήθηκε να εκτελέσει εντολές της Ελληνικής Ακτοφυλακής

Επεισόδιο «άρνησης εκτέλεσης εντολής» από πλήρωμα σκάφους της Frontex από τη Δανία σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη (04/03) ανοιχτά της Κω. Οι 33λαθρομετανάστες προερχόμενοι από Τοθρκία, είχαν εισέλθει στα ελληνικά ύδατα και στη θέα του σκάφους της Frontex, ανέτρεψαν τη βάρκα και βρέθηκαν στο νερό. Τα μέλη του δανέζικου πληρώματος, ενημέρωσαν άμεσα την Ελληνική Ακτοφυλακή, και έλαβαν εντολή από τον ασύρματοτην οποία αρνήθηκαν να εκτελέσουν. «Να τους βάλετε πίσω στο νερό και να τους σύρετε», δηλαδή να τους επαναπροωθήσουν προς Τουρκία, ανέφερε η εντολή. Ο διοικητής του πληρώματος, έκρινε αγνόησε την εντολή, και οδήγησε τη βάρκα στο λιμάνι της Κω.

Οι Δανοί ήδη καταγράφουν την αλλαγή στάσης των ελληνικών Αρχών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Δανίας (NR), την περασμένη Τετάρτη (04/03) στην Κω βρέθηκε η υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρίνε Μπράμσεν, για να επισκεφθεί τα μέλη της δανέζικης αποστολής της Frontex. Ωστόσο, η ενημέρωση που έκανε στη Δανέζα Υπουργό ο επικεφαλής της αποστολής, Γενς Μούλερ, τόνιζε την αλλαγή στάσης των ελληνικών Αρχών καθώς πλέον, επαναπροωθούν τις βάρκες, «με διαφορετικό τρόπο από ότι επιτρέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές» των Δανών. Όπως ανέφεραν οι Αξιωματούχοι της Frontex από τη Δανία, πλέον «εάν δούμε βάρκες μεταναστών, πρέπει να το αναφέρουμε στην Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία έρχεται και τους αναλαμβάνει», ενώ σημειώνουν ότι «τώρα οι εντολές είναι παρακολουθούμε την κατάσταση, ενώ προηγουμένως τους διασώζαμε και τους μεταφέραμε στις ακτές», αναφέρουν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πλήρωμα εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις ζωές των επιβαινόντων στη βάρκα, ενώ όπως τονίζεται, θα χρειαζόταν να ασκήσουν βία και πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να τους επαναπροωθήσουν προς Τουρκία. «Εάν είναι επικίνδυνο να τους βάλουμε στο φουσκωτό σκάφος, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα το πράξουμε. Αυτό είπα στο πλήρωμα, μέχρι να ακυρωθεί η εντολή» περιγράφει ο Δανός επικεφαλής Μούλερ, του οποίου δηλώσεις φιλοξενεί το δημοσίευμα. «Εφόσον γινόμαστε μάρτυρες σε κάτι που πιστεύουμε πως είναι αντίθετο με τους κανόνες, τότε το τεκμηριώνουμε και το αναφέρουμε στο σύστημα, αρχικά πίσω στην Frontex» αναφέρει ο Μούλερ.

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ενημερώθηκε η Δανέζα υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή της στην Κω, με την ίδια να δηλώνει την ικανοποίησή της που δεν εκτελέστηκε η εντολή, και που το πλήρωμα «επιτέλεσε το καθήκον του σύμφωνα με τις εντολές που του έχουν δοθεί». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, ο ρόλος της Δανέζικης αποστολής η οποία συμμετέχει στις επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων στον Οργανισμό της Frontex στο νησί της  Κω με 17 Αξιωματικούς και δύο πλοία, είναι να εφαρμόζουν τους κανόνες καλής ναυτικής συμπεριφοράς και έχουν υποχρέωση να βοηθούν τους ανθρώπους στη θάλασσα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά ότι οι Δανοί καταγράφουν επικίνδυνες τακτικές από την πλευρά των ελληνικών αρχών, περιγράφοντας πως ελληνικά πλοία πλησιάζουν βάρκες προσφύγων και μεταναστών και επιχειρούν επικίνδυνους ελιγμούς ενώ σημειώνουν πως «εάν μια βάρκα πηγαίνει ευθεία και προσπαθήσεις να την αποτρέψεις, τότε η κατάσταση μπορεί να καταλήξει σε επιχείρηση διάσωσης».