Ε.ΑΣ.Υ. Πειραιά: Ανακοίνωση-καταγγελία για προβλήματα του Α.Τ. Δραπετσώνας-Κερατσινίου και του Α.Τ.Σαλαμίνας

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας επισκέφτηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, το Α.Τ. Δραπετσώνας-Κερατσινίου και το Α.Τ. Σαλαμίνας. Κατά την διάρκεια των επισκέψεών μας, γίναμε κοινωνοί των αποτελεσμάτων της αδιαφορίας, σε τέτοιο βαθμό, που να αναρωτιόμαστε, αν μπορεί να έγινε τυχαία, για τους εργαζόμενους Αστυνομικούς, αλλά και για την «ασφάλεια» των κατοίκων των περιοχών Δραπετσώνας, Κερατσινίου και της Σαλαμίνας.
Με την Ανακοίνωση- Καταγγελία μας, θέλουμε να μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των υπηρετούντων συναδέλφων μας σε αυτές τις Υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Α) Στο Α.Τ. Δραπετσώνας-Κερατσινίου η παρούσα δύναμη προσωπικού μαζί με τον Διοικητή της Υπηρεσίας δεν ξεπερνά τους 31 Αστυνομικούς, εκ των οποίων, ως μάχιμοι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι 22 Αστυνομικοί, διότι οι εννέα (9) είναι υπηρεσία γραφείου, ενώ η οργανική δύναμη του τμήματος προβλέπει 88 μάχιμους Αστυνομικούς.
Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει μια Υπηρεσία, προς όφελος του πολίτη για το έννομο αγαθό της ασφαλείας τόσο του ιδίου όσο και της περιουσίας του, όταν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανελαστικές καθημερινές υποχρεώσεις; Με ένα περιπολικό όχημα, καθόσον το ένα (1) είναι λειτουργικό και το δεύτερο είναι εδώ και 6 μήνες χαλασμένο;
Πώς είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ο Διοικητής και οι συνάδελφοι υπηρετούντες εκεί, να εργαστούν και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, με δύναμη 22 μάχιμων αστυνομικών, όταν καθημερινά κατά μέσο όρο, το ελάχιστο που χρειάζεται είναι 34 Αστυνομικοί, χωρίς να υπολογίζονται Η/Α (ρεπό), άδειες, μέτρα τάξης και διαθέσεις σε άλλες υπηρεσίες;
Πώς θα ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο κρατουμένων όταν τα συγκεκριμένα κρατητήρια είναι χωρητικότητας 40-50 κρατουμένων και βρίσκονται υπεράριθμα, ενώ όλοι και όλα αρκετές φορές φυλάσσονται από δύο Αστυνομικούς, ήτοι τον Αξιωματικό Υπηρεσίας και έναν σκοπό κρατητηρίων ο οποίος εκτελεί συγχρόνως και χρέη σκοπού καταστήματος;
Β) Το Α.Τ. Σαλαμίνας, πέραν της ιδιαιτερότητας του ότι είναι σε νησί, είναι μία Υπηρεσία που στον Τομέα Αστυνόμευσής της είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια 70 χιλιάδων κατοίκων, ΜΟΝΟ τον χειμώνα.
Η ασφάλεια όλων των κατοίκων του νησιού, των πολυπληθών επισκεπτών ιδιαίτερα τα Σ/Κ και των εργαζομένων της περιοχής, εναπόκεινται στους δεκατέσσερις (14) εργαζόμενους μάχιμους αστυνομικούς μαζί με τον Διοικητή τους, αφού η παρούσα δύναμη Αστυνομικών είναι 20, από τους οποίους 3 σε υπηρεσία γραφείου και 3 πολιτικοί υπάλληλοι. Η οργανική δύναμη προσωπικού που απαιτείται (δλδ θα έπρεπε να έχει) ανέρχεται σε αριθμό 54 Αστυνομικών. Από τα τρία (3) οχήματα δε, μετά βίας λειτουργούν τα δύο (2).
Δηλαδή, χωρίς να υπολογίσουμε τις Η/Α (ρεπό), τις καθημερινές διαθέσεις και τα Μέτρα Τάξης σε άλλες υπηρεσίες, χρειάζονται καθημερινά κατά μέσο όρο επιπλέον δέκα (10) αστυνομικοί.
Οι αφανείς αυτοί ήρωες της καθημερινότητας, δίνουν όλο τους τον εαυτό και καταβάλουν καθημερινά υπερπροσπάθεια για να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία του νησιού, τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να είναι ασφαλής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ωστόσο το “νέο” επιχειρησιακό αστυνομικό φαινόμενο, να διατίθενται συνάδελφοι συγχρόνως σε δύο (2) υπηρεσίες ανά 8ωρο, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανελαστικές υποχρεώσεις της η Υπηρεσία.
Οι εργαζόμενοι αυτοί αστυνομικοί είναι δισυπόστατοι; Ως πότε θα αντέχουν; Ως πότε θα υπερβάλλουν εαυτό; Δεν έχουν προσωπική και οικογενειακή ζωή;
Γιατί να καταστρατηγείται, υπό αυτές τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, το ωράριο εργασίας και τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των μελών μας; Για πόσο; Όλοι έχουν τις αντοχές τους.

Ο κάθε υγιής και κοινός λογικός νους, καταλαβαίνει ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ανταπεξέλθουν οι εν λόγω Υπηρεσίες σε όλα τα ανωτέρω και ταυτόχρονα να χορηγείται στους συναδέλφους – μέλη μας, η εβδομαδιαία Η/Α, οι άδειες και να τηρείται το ωράριο εργασίας και τα κατοχυρωμένα εργασιακά τους δικαιώματα. Για να γίνει ένα από όλα τα ανωτέρω, κάποιο άλλο θα πρέπει να αφεθεί με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.

Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων Αστυνομικών, με την παρούσα επιστολή μας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούμε πριν είναι πολύ αργά, να δοθεί λύση. Καλούμε άπαντες τους αποδέκτες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα ανωτέρω προβλήματα. Η σοβαρότητα της κατάστασης που αποτυπώθηκε ανωτέρω είμαστε σίγουροι, ότι εκτός από τους αποδέκτες θα ευαισθητοποιήσει ακόμη και τους εκπροσώπους της Τοπικής Κοινωνίας, είτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι μαζί, ο καθένας από την μεριά του, θα “συμβάλλει με το δικό του λιθαράκι” στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες συνάδελφοι στις εν λόγω Υπηρεσίες.

Τέλος, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα επιτρέψουμε τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης, εις βάρος της ασφάλειας του πολίτη, αλλά και των συναδέλφων μελών μας.

Για το Δ.Σ