ΚΟΜΟΤΙΝΗ: Επαναλειτουργούν οι Αστυνομικές Σχολές, μεταφέρονται απο το κέντρο κράτησης οι λαθρομετανάστες.

Εντός της ημέρας (13/10) ολοκληρωνεται η απομάκρυνση όλων των λαθρομεταναστών απο το κέντρο κράτησης Κομοτηνής, με το σύνολο των 102 αστυνομικών που υπηρετούν, να έχουν ενημερωθεί σε ποια από τις τέσσερις περιοχές, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Παρανεστίου Δράμας, θα αποσπαστούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Από το πρωί της περασμένης Τετάρτης(08/10), είχε ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης του κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών, με τους πρώτους 60 λαθρομετανάστες, επι συνόλου 450 οι οποίοι κρατούνταν, σε κλούβες να προωθούνται στα κέντρα κράτησης στον Έβρο, στην Ξάνθη, στο Παρανέστι Δράμας και στην Αμυγδαλέζα . image
Το πρωί (13/10- 09.00) οι λαθρομετανάστες με πούλμαν από την Αστυνομική Σχολή Κομοτηνής μεταφέρθηκαν προς το Κέντρο Κράτησης που λειτουργεί στο Παρανέστι Δράμας, με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Λαθρομεταναστών, αποφασίστηκε με την επαναλειτουργια του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής- με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,Βασίλη Κικίλια, στην οποία (12/10) πραγματοποιήθηκε η τελετή ονομασίας των νέων αστυφυλάκων, με ..μπάρες μεταξύ της Αστυνομικης σχολής και του κέντρου κράτησης μεταναστών. image

Η τελετή περιορίστηκε να γίνει μπροστά στην είσοδο του κτιρίου διοίκησης, με τους γονείς και συγγενείς των νέων αστυφυλάκων, να στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα για να δουν τα παιδιά τους να ορκίζονται.
Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας, είχε αναφέρει, «δώσαμε εντολή, για λόγους δημόσιας τάξης και επιχειρησιακής τακτικής του Σώματος, και προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας που είναι το κλείσιμο του προαναχωρισιακού κέντρου κράτησης μεταναστών και η επαναλειτουργία της σχολής Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή» ενώ είχε επισημάνει, ο τη η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου λαθρομεταναστών ήταν εξέλιξη προσωπικής δέσμευσης και υπόσχεσης που ειχε δώσει ο ιδίος προς τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, περί της προσωρινότητας μετατροπής της Σχολής σε δομή διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης.
Οι εγκαταστάσεις είχαν μετατραπεί επισήμως σε «Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών Κομοτηνής», με έδρα τον Δήμο Κομοτηνής και διοικητική υπαγωγή στην Αστυνομική Δ/νση Ροδόπης, με το ΦΕΚ 3091 (τεύχος Β΄) της 22ας Νοεμβρίου 2012, ενώ την αμεσως επόμενη ημέρα, είχε σημειωθεί εξέγερση των παράνομων λαθρομεταναστών.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport