ΣτΕ: Αποζημίωση σε συγγενείς φαντάρου που έχασε τη ζωή του σε αποναρκοθετηση.

Το ποσό των 350.000 ευρώ, ενέκρινε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε συγγενείς 20χρονου οπλίτη ναρκαλιευτή ο οποίος έχασε τη ζωή του σε επιχείρηση  απενεργοποίησης νάρκης στον Έβρο.
15η Ιουνίου 1998. Ομάδα ναρκαλιευτωνών από  την 212 μοίρα του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς μετέβη στο 3344 ναρκοπέδιο στην Γεμιστή Πέπλου Έβρου.
Αποστολή της ομάδας η ολική αφαίρεση των ναρκών. Επικεφαλής της ομάδας Λοχαγός, με εντολή του οποίου η ομάδα  διαχωριστηκε σε δύο τμήματα. Στη μία ομάδα επικεφαλής τέθηκε Λοχίας, δύο στρατιώτες και  υπάλληλος του ΥΕΘΑ- και οι τρεις με την ιδιότητα του ναρκαλιευτή.
Η ομάδα με αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, μπήκε στη ναρκοθετημένη περιοχή.
Ο Λοχίας εντόπισε με την ηλεκτρονική συσκευή που έφερε νάρκη τύπου Μ2Α1 κατά προσωπικού, αποκοχλίωσε τον πυροδοτικό μηχανισμό και τον ακούμπησε 20 εκατοστά από το κύριο σώμα της νάρκης.Ωστόσο την επίμαχη στιγμή, δεν τοποθέτηση  πώμα ασφαλείας πάνω στο καψύλλιο της νάρκης ούτε τοποθέτησε περόνες ασφαλείας, και προσπάθησε να την αφαιρέσει απευθείας από το έδαφος. Η βάση της νάρκης ενταφιασμένη για περισσότερα απο 24 χρόνια, την είχαν τυλίξει ρίζες δένδρου και χόρτα και κατά την προσπάθεια του Λοχία. να αφαιρέσει τη νάρκη ζήτησε ενα δεύτερο φτυάρι και νερό, όταν η νάρκη εξερράγη.
Από την έκρηξη της νάρκης διαμελίστηκαν ο Λοχίας ένας φαντάρος ενώ ένας ακόμα της ομάδας τραυματίστηκε σοβαρά.
Η Ένορκη Διοικητική Έρευνα που διεξήχθη, ανέφερε ότι η έκρηξη της νάρκης οφειλόταν σε αμέλεια του ναρκαλιευτή Λοχία, καθώς δεν ειχε αναφερει στον Λοχαγό του τη δυσχέρεια εξόρυξης της νάρκης, να καταστραφεί, ενώ από απροσεξία πυροδότησε το καψύλλιο, το οποίο, λόγω της μακρόχρονης παραμονής του στο έδαφος, ήταν ευαίσθητο ακόμη και σε μικρές κρούσεις.
Οι  συγγενείς του 20χρονου -τουε-ναρκαλιευτή κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του Δημοσίου διεκδικώντας 1.100.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον απώλεια του γιου τους. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τους συγγενείς, ήταν εύλογο για την ανακούφιση του ψυχικού πόνου που δοκίμασαν από τις τραγικές συνθήκες θανάτου, καθώς μάλιστα διέμεναν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επεδίκασε στους συγγενείς συνολικά το ποσό των 350.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Το Δημόσιο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση.
Με αποφαση του το Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο των Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου, επικύρωσε την εφετειακή απόφαση.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport