Κικίλιας προς Πανούση: «Έχουν λόγο οι Έλληνες Αστυνομικοί να φοβούνται να ασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους στα περιθώρια που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι; “

Με ερώτηση, προς το διάδοχό του, Γιάννη Πανούση, ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, ζητά διευκρινήσεις προς το προσωπικό της Αστυνομίας για τη στάση θα πρέπει να τηρούν ώστε και να αποφύγουν, την έκθεση και την ΕΔΕ τηρώντας το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία..

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2015

ΘΕΜΑ: Το δόγμα ανοχής του Αν. Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πανούση και τα πρόσφατα επεισόδια σε Λέσβο και Μαγνησία

Σε συνέχεια των επεισοδίων των Εξαρχείων, της κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και του βανδαλισμού σημαντικών μνημείων της πρωτεύουσας της οποίας οι κάτοικοι έγιναν δυστυχώς μάρτυρες της παντελούς απραξίας της Ελληνικής Αστυνομίας υπό το νέο δόγμα ανοχής του Αν. Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πανούση, ήρθαν δύο νέα περιστατικά σε Βόλο και Μυτιλήνη να αμαυρώσουν το σημαντικό έργο της ΕΛ.ΑΣ. και να δημιουργήσουν δικαιολογημένα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ακυρώθηκε προγραμματισμένη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Λέσβου και της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης με τίτλο “Μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα – το παράδειγμα της Λέσβου” εξαιτίας της έκδηλης απροθυμίας της ΕΛ.ΑΣ. να απομακρύνει τους περίπου 30 κουκουλοφόρους που κραδένοντας κοντάρια απέκλεισαν την είσοδο του ξενοδοχείου.
Αν και επισήμως οι Αστυνομικές Αρχές προφασίστηκαν αδυναμία αντιμετώπισης του περιστατικού λόγω έλλειψης διαθέσιμων δυνάμεων, το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (25/03/2015) κάνει λόγο για αστυνομικούς που τηλεφωνούσαν σε μέλη της ΟΝΝΕΔ λέγοντάς τους ότι «είναι σε ετοιμότητα, ωστόσο οι ανώτεροί τους δεν θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν».
Αντίθετα, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις τελικά επεμβαίνουν έρχονται αντιμέτωπες με το μένος της πολιτικής ηγεσίας η οποία με χαρακτηριστική ευκολία διατάζει ΕΔΕ, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα στο Βόλο.
Πιο συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Πανούση διετάχθη προ ημερών ΕΔΕ σε βάρος αστυνομικών οι οποίοι συμμετείχαν σε μέτρα έξω από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αρδευσης του Δήμου Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) στις 13 Μαρτίου και οι οποίοι συνεπλάκησαν με ομάδα περίπου 200 αντεξουσιαστών που ενσωματώθηκαν στους 30 διαμαρτυρώμενους αγρότες. Μάρτυρες κάνουν λόγο για αντικυβερνητικά συνθήματα από πλευράς των αντιεξουσιαστών οι οποίοι δεν δίστασαν να επιτεθούν και σε αστυνομικό τον οποίο μάλιστα άρπαξαν και χτυπούσαν με γροθιές, κλωτσιές και ξύλα.
Στην εκδήλωση ήταν παρών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ αρχικά έφυγε φοβούμενος τα χειρότερα, στη συνέχεια κατέθεσε γραπτή καταγγελία στον κ. Πανούση διαμαρτυρόμενος για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και την επιβολή της τάξης

Επειδή:

  • Τα κρούσματα αστυνομικής αδιαφορίας υπό τη νεα πολιτική ηγεσία του Αν. Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πανούση πληθαίνουν μέρα με τη μέρα προκαλώντας την έντονη δυσφορία των πολιτών.
  • Το δόγμα ανοχής του Αν. Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πανούση προκαλεί αμηχανία και ακινησία στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.
  • Δεν είναι δυνατόν στην οικονομική ανασφάλεια που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί και η ανασφάλεια των πολιτών σε θέματα Τάξης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιο είναι τελικά το σχέδιο Προστασίας του Πολίτη και ποιος έχει την ευθύνη της εφαρμογής του;
  2. Γιατί τα αρμόδια όργανα της Τάξης παραμένουν αδρανή κι όταν τελικά επεμβαίνουν βρίσκονται απολογούμενα;
  3. Για ποιο λόγο διατάχθηκε ΕΔΕ με αφορμή την καθόλα νόμιμη και δικαιολογημένη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο Βόλο;
  4. Έχουν λόγο οι Έλληνες Αστυνομικοί να φοβούνται να ασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους στα περιθώρια που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι;

Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλης Π. Κικίλιας

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport